Rusija se povlači iz nuklearnog sporazuma! Putin potpisao zakon

02.11.2023

10:46

0

Razlog za povlačenje iz CTBT-a, kako je najavljeno, leži u neodgovornom stavu Sjedinjenih Američkih Država prema globalnoj bezbednosti

Rusija se povlači iz nuklearnog sporazuma! Putin potpisao zakon
Copyright Pavel Bednyakov/Photo host Agency RIA Novosti via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se povlači ratifikacija Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja (CTBT). Ovaj zakon stupio je na snagu čim je zvanično objavljen, što je preneto prema ruskom izvoru "Fontanka".

Odluka je donetanakon što je Državna duma usvojila zakon u trećem čitanju 18. oktobra, pri čemu su ga podržali i preporučili za usvajanje Komitet Saveta Federacije za međunarodne poslove i Komitet za odbranu i bezbednost.

Dana 25. oktobra senatori Saveta Federacije jednoglasno su odobrili ovu odluku.

Razlog za povlačenje Rusije iz CTBT-a, kako je najavljeno, leži u neodgovornom stavu Sjedinjenih Američkih Država prema globalnoj bezbednosti.

Rusija tvrdi da ovim korakom želi da obnovi ravnotežu s obzirom na to da su Sjedinjene Američke Države potpisale, ali nikada nisu ratifikovale ovaj sporazum iz 1996. godine.

Takođe, Moskva je naglasila da neće nastaviti s nuklearnim testiranjima osim ako Sjedinjene Američke Države ne preduzmu isti korak.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike