Američki Jevreji „okupirali“ Kip slobode u Njujorku tražeći prekid vatre u Gazi (VIDEO)

07.11.2023

22:43

0

Grad Njujork, poznat kao melting pot grad izbeglica i doseljenika, proteklih meseci je uzdrman zbog pro-izraelskih i pro-palestinskih demonstracija

Američki Jevreji „okupirali“ Kip slobode u Njujorku tražeći prekid vatre u Gazi (VIDEO)
Stotine Jevreja okupiralo Kip slobode - Copyright Printscreen/Iks

Stotine aktivista američkih Jevreja danas su mirno „okupirale“ Kip slobode u Njujorku, tražeći prekid vatre i kraj izraelskog „genocidnog bombardovanja“ civila u Gazi.


Noseći crne majice sa sloganima „Jevreji traže prekid vatre“ i „Ne u naše ime“, demonstranti su u podnožju poznatog njujorškog spomenika razvili transparente na kojima je pisalo „Ceo svet gleda“ i „Palestinci bi trebalo da su slobodni“, prenose američki mediji.

„Slavne reči naše jevrejske pretkinje Eme Lazarus, urezane u ovaj spomenik, primoravaju nas da preduzmemo akciju i podržimo Palestince u Gazi, koji čeznu za tim da slobodno dišu“, poručio je Džej Saper iz organizacije Jevrejski glas za mir, koja je organizovala ovaj skup. Ema Lazarus je aktivistkinja iz 19. veka koja je pomagala jevrejskim izbeglicama da iz Evrope pobegnu u Njujork. U zvaničnom saopštenju je citirana njena poema „Novi Kolos“, koja je urezana u postament Kipa slobode, kao oda američkim doseljenicima.

 

 


Učesnici protesta, iz pro-palestinskog nevladinog Instituta za razumevanje Bliskog istoka, zatražili su kraj „genocidnog izraelskog bombardovanja palestinskih civila u Gazi“.

„Sve dok građani Gaze vrište, moramo da vičemo glasnije, bez obzira na to ko pokušava da nas ućutka“, kazala je fotograf Nan Goldin.

 

 

 

 


Grad Njujork, poznat kao melting pot grad izbeglica i doseljenika, proteklih meseci je uzdrman zbog pro-izraelskih i pro-palestinskih demonstracija, preneo je Tanjug.

U Njujorku živi oko dva miliona Jevreja i stotine hiljada muslimana i do sada je izbegnuto nasilje povezano sa konfliktom u Pojasu Gaze, iako su tenzije veoma izražene na određenim mestima, kao što su univerzitetski kampusi.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike