Celo palestinsko selo na Zapadnoj obali moralo da se iseli: Jevrejski doseljenici ih zastrašuju danonoćno i otimaju im zemlju (VIDEO)

07.11.2023

21:18

0

Autor: N.P.

Jazan (17) tužan je i uznemiren, i jednostavno bez reči, što mora da napusti dom u kome su njegov otac, deda i pradeda živeli celog svog života

Celo palestinsko selo na Zapadnoj obali moralo da se iseli: Jevrejski doseljenici ih zastrašuju danonoćno i otimaju im zemlju (VIDEO)
Palestinci iz Zapadne obale demontiraju svoje kuće kako bi se odselili - Copyright Youtube/Guardian News

Zvuk čekićanja, buka generatora, ljudi koji nose vrata, kablove i crepove, bili su znaci da se stanari jedne porodične kuće na Zapadnoj obali iseljavaju.

Muškarci su izdavali naređenja jedni drugima, doduše pod nadzorom Sahar el Tel. Iako je njena porodica na ovom području živela više od 100 godina, bili su to njihovi poslednji dani u kući, na njihovoj zemlji.

Već tri godine ih uznemirava i zastrašuje jevrejska doseljenička porodica koja želi da oni po svaku cenu odu. Uspevali su da se odupru njihovim pritiscima, ali se posle napada Hamasa na Izrael, 7. oktobra, sve promenilo. Pretnje su se povećale, prenosi "Skaj njuz".

El Telovi su odlučili da je dosta.

- Napadaju nas danonoćno. Prebijaju žene i decu koja ovde žive, seku nam vodovodne cevi i električne kablove, uništili su komšijski automobil i poslali dron da nam plaši decu i koze. Posmatraju nas preko drona, bio je jutros iznad naših glava, tako su nam stavili do znanja da nas gledaju - rekla je Sahar.

Izraelske odbrambene snage (IDF) poručile su im da odu u roku od sedam dana "ili će im srušiti kuću na njihove glave".

Ne odlazi samo Saharina porodica.

Čitavo stanovništvo sela Zanota na Zapadnoj obali je primorano da se odseli, iako i međunarodno pravo prepoznaje da je ovo njihova zakonita zemlja.

Sve što su mogli da sačuvaju i pokupe, stavili su na kamione i prikolice, a uputiće se u u brda Hebrona, podjednako izolovano područje.

Jazan (17) izvlačio je kablove iz zida kako bi ih poneo u novi dom, ali nije siguran gde će se on nalaziti.

Kako je rekao za "Skaj njuz", tužan je i uznemiren, i jednostavno bez reči, što mora da napusti dom u kome su njegov otac, deda i pradeda živeli celog svog života.

Ipak, ostajanje nije opcija.

Jevreji smatraju da imaju "istorijsko pravo" na ovu zemlju

- Doseljenici su ograničili naše kretanje. Plaše naše koze dronovima, pretili su nam, dolaze noću i viču, razbili su automobil našeg komšije, i on je otišao - rekao je.

Previše su uplašeni da bi ostali.

Otkad je počeo rat Izraela i Hamasa, izraelska vojska je zatvorila puteve ka palestinskim gradovima i selima, a automobilima nije dozvoljen ulazak, kao ni izlazak. Palestinci moraju da se kreću peške ili hvataju taksije.

Kako je opisao "Skaj njuz", Zapadna obala je u nekoj vrsti lokdauna pod kontrolom IDF-a.

- Vozio sam se kroz veći deo ove teritorije, koju je međunarodna zajednica proglasila okupiranom, i bio sam zapanjen koliku kontrolu ima izraelska vojska. Običan svakodnevni život je obustavljen, a to nadgledaju izraelski vojnici koji patroliraju u oklopnim vozilima, pretražuju automobile na kontrolnim punktovima, prate svaki korak sa utvrđenja i zatvaraju barijere na ulazu u palestinska naselja, ili bacaju gomile zemlje kako bi blokirali puteve. Tiho je, sablasno, zastrašujuće i jezivo, i baš tako je i osmišljeno da bude - naveo je dopisnik Stjuart Remzi.

Prema njegovim rečima, dok su snimali jedan od zatvorenih puteva ka Hebronu, pojavila se žena koja je želela da razgovara sa njima. Upitala ih je odakle su i šta tu rade.

Mejzi Avihail, Izraelka rođena u Velikoj Britaniji, navela je da Jevreji imaju istorijsko pravo da žive u Hebronu, bilo da je to zakonito ili ne.

- Ovo je najstarije jevrejsko mesto na svetu, i jevrejsko je već 4.800 godina, možete li reći odakle vi potičete? Mi smo Jevreji, mi smo pleme, mi smo porodica, mi možemo da vam kažemo odakle potičemo - rekla je.

Remzi zaključuje da se, usred ratnih dešavanja u Gazi, pojačala aktivnost jevrejskih doseljenika, tačnije, oduzimanje zemlje.

Kako je naveo, oni žele brzo da reaguju i oduzmu što više palestinske zemlje jer će se na to brzo i zaboraviti pošto je svet zaokupljen stradanjem u Gazi i Izraelu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike