Mihail Kalašnjikov: Tvorac najpoznatijeg oružja na svetu (FOTO)

10.11.2023

09:17

0

Njegova najčuvenija kreacija, automat AK-47, izvedena iz inicijala njegovog imena i poslednje dve cifre godine kada je prototip završen

Mihail Kalašnjikov: Tvorac najpoznatijeg oružja na svetu (FOTO)
Copyright Profimedia

Mihail Timofejevič Kalašnjikov, čije ime je postalo sinonim za jednu od najprepoznatljivijih i najrasprostranjenijih vrsta oružja u svetu, rođen je na današnji dan 1919. godine u selu Kurja, u tadašnjem Sovjetskom Savezu.

Njegov život i rad odražavaju turbulentnu istoriju 20. veka, u kojem se prepliću elementi genijalnosti, kontroverzi i tragičnih posledica ratova.

Od ranog detinjstva, Kalašnjikov je pokazivao interesovanje za mehaniku i tehnologiju, ali put do statusa jednog od najznačajnijih oružara 20. veka nije bio nimalo jednostavan. Tokom Drugog svetskog rata, kao mladi tenkistički komandir Crvene armije, Kalašnjikov je ranjen u bici, što mu je dalo vremena da razmišlja o unapređenju automatskog oružja.

Profimedia
 

Njegova najpoznatija kreacija, automat AK-47, izvedena iz inicijala njegovog imena i poslednje dve cifre godine kada je prototip završen (1947), postala je ikona ne samo vojne tehnologije, već i političkih pokreta i sukoba širom sveta. Kalašnjikov je dizajnirao oružje koje je bilo pouzdano, jednostavno za proizvodnju i održavanje, što je omogućilo njegovu masovnu distribuciju.

Profimedia
 

Uprkos globalnom uticaju koji je AK-47 imao, Kalašnjikov je do kraja života ostao relativno skroman čovek. Iako je uživao poštovanje u svojoj domovini, često je isticao da je njegova prvobitna namera bila da pomogne u odbrani svoje zemlje, a ne da stvori oružje koje će biti korišćeno u međunarodnim konfliktima.

Od proizvodnje nije dobio ništa

Još od 1947, kada je konstruisao svoj automat AK-47, Mihail Kalašnjikov nije ni slutio da će fabrika u kojoj je proveo čitav radni vek 2009. godine bankrotirati, a da pritom osim slave i ordenja nije uzeo nijedan dolar za svaki proizvedeni automat. Fabrika " Izmaš", koja je nadaleko čuvena po proizvodnji automata "kalašnjikov", 2009. je objavila bankrot.

Vlasnik fabrike oružja Andrej Markin proglasio je bankrot, navodeći da je dug njegove fabrike dostigao 180.000 evra, što je u Rusiji izazvalo šok, ne samo zato što je to grana namenske industrije koja ostvaruje profit, nego što je u njoj bio zaposlen i konstruktor čuvenog AK-47 Mihail Timofejevič Kalašnjikov, koji od proizvodnje svog modela nije dobio ni dinar, osim ordenja svih sovjetskih i ruskih predsednika, a na Zapadu je mogao biti multimilijarder, koji uživa u vilama, automobilima i "šuškama" na bankarskom računu.

Kontroverze oko Kalašnjikova i njegovog izuma nisu jenjavale ni nakon njegove smrti.

Profimedia
 

Bivši pukovnik američke vojske Džon Viks početkom osamdesetih godina prošlog veka "kalašnjikov" je nazvao "fordom" pešadijskog naoružanja, a to je objasnio na sledeći način:

- Ona škripi, ona poskakuje, ali će vas dovesti do cilja, to se može reći za AK-47. Nije tako prefinjena kao puške nekih drugih zemalja, ali, jednostavno, ne može se pokvariti. Vojnik je može odneti u vodu, blato, može zaboraviti da je očisti, ali će ona i dalje pucati.

Prema nekim proračunima, danas u svetu ima više od 100 miliona komada AK-47 u raznim verzijama, odnosno 200 miliona sa brojnim kopijama ovog automata. 

Dok su neki smatrali da je njegov doprinos tehnologiji bio neophodan, drugi su isticali etičke dileme vezane za proizvodnju i prodaju oružja. Bez obzira na to, njegovo ime i danas ostaje duboko urezano u istoriju, a AK-47 i dalje simbolizuje oružane borbe na različitim meridijanima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike