Dvanaest godina bez Gadafija: Uspon i pad kontroverznog lidera i TOP 7 zanimljivosti o njemu (FOTO/VIDEO)

20.10.2023

09:03

0

Ubijen je u Sirtu na današnji dan, čime su označeni kraj njegove vlasti i početak rasula koje i danas traje u Libiji

Dvanaest godina bez Gadafija: Uspon i pad kontroverznog lidera i  TOP 7 zanimljivosti o njemu (FOTO/VIDEO)
Muamer Gadafi - Copyright Profimedia

Danas se obeležava dvanaesta godišnjica smrti bivšeg libijskog vođe Muamera el Gadafija, koji je, vladajući četiri decenije, ostavio neizbrisiv trag u istoriji severnoafričke zemlje. Gadafi, čije je puno ime bilo Muamer Muhamed Abu Minijar el Gadafi, ubijen je u Sirtu 20. oktobra 2011. godine, čime su označeni kraj njegove vlasti i početak rasula koje i danas traje u Libiji.

Nakon više meseci žestokih sukoba, snage Prelaznog nacionalnog saveta (PNS), koje su imale podršku međunarodne zajednice, preuzele su kontrolu nad gradom Sirtom i uspele da privedu kraju Gadafijev režim. Njegova smrt bila je ključna prekretnica u Libijskom građanskom ratu, koji je počeo iste godine u februaru, kada su protesti protiv Gadafijevog režima prerasli u oružane sukobe.

U poslednjih 12 godina, Libija je prošla kroz mnogobrojne izazove. Od raznih pokušaja stabilizacije, sukoba između različitih frakcija, ekonomske krize, pa do mirovnih procesa koji su često nailazili na prepreke. Međutim, i nakon Gadafijeve smrti, zemlja i dalje traži svoj put ka dugotrajnoj stabilnosti i prosperitetu.

Sećanje na Gadafija i dalje je podeljeno među Libijcima. Dok ga neki vide kao heroja koji je branio suverenitet zemlje, drugi ga smatraju diktatorom odgovornim za brojne zločine i represiju tokom njegove četrdesetogodišnje vlasti.

Profimedia
 

 

Gadafi je vladao Libijom 42 godine, a na vlast je došao 1969, kada je uz pomoć Saveza slobodnih oficira izvršio puč i srušio kralja Idriza. Odmah nakon toga, preimenovao je državu u Socijalističku Narodnu libijsku Arapsku Džamahiriju i uspostavio socijalistički režim, kakav do tada nije viđen. Tokom vladavine, bio je zagovornik ujedinjenja afričkih zemalja, a od Libije, koja je bila jedna od najsiromašnijih zemalja sveta, stvorio je naciju s najvišim standardom u Africi.

Profimedia
 

Za vreme njegove vladavine obrazovanje i zdravstvena zaštita bili su besplatni, a računi za struju nisu postojali u toj zemlji. Gadafi je dosta polagao na obrazovanje – kad je počeo da vlada, samo 25 odsto stanovnika bilo je pismeno, dok danas četvrtina građana ima fakultetsku diplomu. Oni koji bi želeli da se školuju u inostranstvu od države bi dobijali po 2.300 dolara za smeštaj i prevoz.

Pogledajte top 7 zanimljivosti o čuvenom pukovniku: 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike