"Zelenski živi u zabludi": Savetnici ukrajinskog lidera opisali sumornu situaciju

31.10.2023

14:56

0

Autor: N.P.

"On sebe zavarava. Ostali smo bez opcija", rekao je jedan njegov savetnik

"Zelenski živi u zabludi": Savetnici ukrajinskog lidera opisali sumornu situaciju
Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski - Copyright AP Photo/Francisco Seco

Najviši ukrajinski zvaničnici veruju da predsednik Vladimir Zelenski, koji se sve više ponaša mesijanski, počinje da živi u zabludi, preneo je magazin "Tajm".

U opširnom tekstu o aktuelnom stanju u zaraćenoj Ukrajini stoji i da se očekuje da Zelenski unese velike promene u vojno i političko rukovodstvo.

Predstojeće smene bi trebalo da demonstriraju da se preuzima odgovornost za neuspešnu kontraofanzivu protiv Rusije, a služiće i kao obračun sa rastućim protivljenjem da Zelenski produžava rat po svaku cenu.

AP Photo/Virginia Mayo, File
 

Kako se navodi, Zelenski ostaje veran želji da se Rusija pobedi na ratištu, ali je "njegova tvrdoglavost postala na granici mesijanske", tvrdi jedan njegov savetnik koji je želeo da ostane anoniman.

- On sebe zavarava. Ostali smo bez opcija. Ne pobeđujemo. Ali, pokušajte to njemu da kažete - rekao je izvor.

Situacija na terenu je veoma drugačija, a nezadovoljstvo raste. Prema rečima njegovog saradnika, pojedini komandanti sa fronta su počeli da unapred odbijaju naredbe čak i kada dolaze iz kabineta predsednika.

- Vojska želi da sedi u rovovima i drži liniju. Međutim, rat se ne dobija tako - kazao je savetnik priznajući da ukrajinske trupe ne napreduju.

Osim toga, zemlja nije pripremljena za nadolazeću zimu, ističući da brojni problemi ne mogu više da se svaljuju na Rusiju.

AP Photo/Libkos
Ukrajinska vojska nije imala uspešnu kontraofanzivu

- Prošle godine su ljudi krivili Ruse. Ovoga puta će nas kriviti jer se nismo dobro pripremili - dodao je.

Zato se Zelenski sprema da unese velike promene u svojim redovima, a najmanje jedan ministar će morati da bude smenjen kao i generali koji vode kontraofanzivu.

Podsetimo, Kijev je kontraofanzivu pokrenuo početkom juna, ali do sada nije imao većih uspeha. Ruski lider je u septembru rekao da je ukrajinska kontraofanziva propala, a prema određenim procenama, stradalo je više od 90.000 ukrajinskih vojnika.

Zelenski smatra da ga je Zapad izdao

Vladimir Zelenski smatra da su ga izdali saveznici sa Zapada jer mu ne šalju više vojnu pomoć, ali i pažnju u kojoj je donedavno poprilično uživao, takođe se tvrdi u "Tajmu".

Najbliskiji saradnici ukrajinskog predsednika smatraju da je zato u zabludi i da je nemoguće dobiti rat protiv Rusije.

Zelenski je sa savetnicima razgovarao sa magazinom nakon posete Vašingtonu prošlog meseca. Za razliku od prethodnog puta kada je herojski dočekan, ovoga puta mu nije bilo dozvoljeno da se obraća američkim senatorima, a dosta se govorilo i o problemu korupcije u Ukrajini.

AP Photo/Evan Vucci
Zelenski sa predsednikom SAD Džoom Bajdenom

Iako se predsednik SAD zavetovao da će "podržavati Ukrajinu dokle god je to potrebno", Kongres nije mogao da se složi o novoj turi pomoći Ukrajini. Deset dana nakon povratka u Kijev, zakon je usvojen, ali nije obezbeđeno onoliko finansijske i vojne pomoći koliko je Zelenski očekivao.

- On oseća da su ga izdali zapadni saveznici. Ostavili su ga bez sredstava uz pomoć kojih može da pobedi u ratu, može samo da ga preživi - napisao je "Tajm" citirajući člana njegovog tima.

- Najstrašnija stvar je što se svet navikao na rat u Ukrajini. Vidite to u SAD, u Evropi. I vidimo da će uskoro da budu umorni, to je kao TV serija za njih: "Ne mogu da gledam ovu reprizu po 10. put" - naveo je Zelenski.

Uprkos svemu, on i dalje veruje da njegove snage mogu da pobede Rusiju na ratištu, pa ne želi da sedne za pregovarački sto.

Osim toga, zaoštravanje rata Izraela i Hamasa prebacilo je pažnju sa Ukrajine na Bliski istok.

- To je logično, svetska pomoć je potrebna Izraelu, ali mi gubimo - naveo je Zelenski.

 

BONUS VIDEO

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike