SUKOB U IZRAELU Izraelske snage u potpunosti opkolile grad Gazu; UN ne može da stupi u kontakt sa svojim osobljem

05.11.2023

15:53

1

Pratite uz portal 24sedam dešavanja u Izraelu i Pojasu Gaze iz minuta u minut

SUKOB U IZRAELU Izraelske snage u potpunosti opkolile grad Gazu; UN ne može da stupi u kontakt sa svojim osobljem
Copyright Profimedia/AP Photo

Sukob Izraela i Palestinaca ušao je u 30. dan. 

Do sada je u Pojasu Gaze ubijeno 9.770 Palestinaca od 7. oktobra, od kojih 4.800 dece

Više od 60 talaca koje je Hamas držao u Pojasu Gaze poginulo je tokom izraelskih udara po toj enklavi, tvrdi vojno krilo Hamasa.

Libanski Hezbolah saopštio je da je u subotu izveo istovremene napade na izraelske položaje na libanskoj granici, pošto su stanovnici južnog Libana prijavili neke od najžešćih izraelskih napada do sada tokom nedelja prekograničnih sukoba.

Najmanje 150 zdravstvenih radnika poginulo je u izraelskim udarima na Pojas Gaze, saopštilo je palestinsko Ministarstvo zdravlja.                     

                              ***UŽIVO***

21.30 - UN ne može da stupi u kontakt sa većinom članova svog osoblja

Agencija UN za pomoć palestinskim izbeglicama na Bliskom istoku objavila je da ne može da stupi u kontakt sa većinom članova svog osoblja u Pojasu Gaze zbog prekida komunikacionih i internet veza.

21.03 - U Kirjat Šmona ponovo se oglasile sirene za vazdušnu opasnost

U izraelskom gradu Kirjat Šmona, u blizini granice sa Libanom, ponovo su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost.

Ranije danas, Hezbolah je ispalio salvu raketa iz Libana na taj grad.

Kirjat Šmona je evakuisan, zajedno sa desetak drugih naselja duž granice sa Libanom zbog raketnih napada na sever Izraela.

20.46 - Blinken nenajavljeno stigao u Irak

Američki državni sekretar Entoni Blinken stigao je u nenajavljenu posetu Iraku.

Posle sastanka sa iračkim premijerom Mohamedom el Sudanijem, Blinken je rekao da Vašington ne želi sukob sa Teheranom, ali da će učiniti sve da zaštiti američko osoblje u regionu od radikalnih snaga za koje veruje da ih Iran podržava.

20.35 - Hamas: Izrael bombarduje oblasti oko nekoliko bolnica

Hamas je saopštio da je izraelska vojska, ubrzo nakon prekida telekomunikacionih veza, počela intenzivno da bombarduje oblasti oko nekoliko bolnica u severnom delu Pojasa Gaze.
Kako se navodi, udari traju duže od jednog sata.

20.05 - Izraelci u potpunosti opkolili Gazu

Portparol izraelske vojske Danijel Hagari rekao je da su izraelske snage u potpunosti opkolile grad Gazu, stigle do mora i praktično podelile enklavu na dva dela.

- Od danas postoji severna Gaza i južna Gaza - rekao je Hagari.

On je istakao da će izraelska vojska i dalje dozvoliti da civili napuste severni deo Gaze i izmeste se u južni.

Istovremeno, "Harec" piše da vojska procenjuje da bi za 48 sati mogla da uđe u grad Gazu.

19.44 - Blinken: Palestina treba da ima centralnu ulogu u budućnosti Pojasa Gaze

AP Photo/Alex Brandon
Entoni Blinken

Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je nakon posete Zapadnoj obali da Palestinska uprava treba da ima centralnu ulogu u budućnosti Pojasa Gaze.

Blinken se ranije danas u Ramali sastao sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom koji je istakao da je Palestinska samouprava spremna da preuzme punu odgovornost za Pojas Gaze u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje će uključivati Zapadnu obalu, Istočni Jerusalim i Gazu nakon završetka rata Izraela protiv Hamasa.

19.33 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u Tel Avivu. „Brigade el Kasam“, vojno krilo Hamasa, saopštile su da su ispalile salvu raketa na taj grad.

19.24 - Hezbolah preuzeo odgovornost za napad na Sirjat Šmona

Profimedia
 

Hezbolah je preuzeo odgovornost za raketni napad na izraelski grad Sirjat Šmona na severu zemlje koji je izveden kao odgovor na izraelske vazdušne udare na jugu Libana.

18.44 - Sirene za vazdušnu opasnost oglasile se u gradovima na severu Izraela zbog raketnih udara sa teritorije Libana.

18.33 - Prekinute internet i komunikacione veze u Pojasu Gaze

Palestinska telekomunikaciona kompanija „Paltel“ saopštila je da su u Pojasu Gaze ponovo u potpunosti prekinute komunikacione veze i internet pošto je Izrael isključio servere.

To je treći prekid od izbijanja sukoba, 7. oktobra.

18.10 - Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je izjavio da se lider Hamasa Jahja Sinvar ponaša „kao mali Hitler u bunkeru“.

17.00 - Saudijska Arabija osudila izjavu izraelskog ministra o hipotetičkom nuklearnom napadu

Saudijska Arabija je osudila komentare izraelskog ministra za baštinu Amikaja Elijahua koji je rekao da Izrael treba da izvede nuklearni napad na Gazu.
Komentari izraelskog ministra pokazali su prodor "ekstremizma i brutalnosti" među pripadnicima izraelske vlade.

- Rasističke izjave izraelskog ministra Elijahua otkrivaju (stvari). Ne samo da priznaje da oni poseduju nuklearno oružje, već i potvrđuje realnost odvratnog rasističkog gledišta Izraelaca prema palestinskom narodu - navela je Liga arapskih država u saopštenju.

16.24 - Iranski ajatolah Hamnei primio je prvog čoveka Hamasa Ismaila Hanijea

Profimedia
Ismail Hanije

 

16.18 - Katar: Potreban mir da bi se oslobodili taoci

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova poručilo je kako bez malo mira u Gazi neće moći da dođe do oslobađanja zatočenih izraelskih talaca.

- Bilo kakvo oslobađanje talaca biće vezano za malo mira koji će omogućiti da njihovo puštanje uopšte bude moguće, što je nešto što dugo nismo videli - rekao je Madžed Al Ansari, portparol katarskog ministarstva.

15.55 - Netanjahu: Nema prekida vatre dok Hamas ne pusti taoce

Izraelski premijer, Benjamin Netanjahu, rekao je da neće pristati na prekid vatre u Gazi dok Hamas ne pusti taoce.

- Izbacite tu reč primirje iz svog rečnika. Ovo kažemo i prijateljima i neprijateljima. Nastavićemo sve dok ih ne pobedimo, nemamo alternativu - rekao je Netanjahu.

Abir Sultan/Pool Photo via AP
Benjamin Netanjahu

15.53 - Turska je ponudila da primi 1.000 pacijenata obolelih od raka i ranjenih Palestinaca kojima je potrebna hitna nega

15.50 - Erdogan: Naša je obaveza da zaustavimo krvoproliće u Pojasu Gaze

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je da ta zemlja nikada neće ostaviti Palestince u Pojasu Gaze koji su izloženi brutalnim izraelskim napadima u proteklih mesec dana.

Profimedia
 

15.24 - Papa Franja pozvao na hitno zaustavljanje sukoba u Gazi

Papa Franja pozvao je danas na hitno zaustavljanje sukoba u Gazi, pozivajući na humanitarnu pomoć i pomoć povređenima da bi se olakšala "veoma teška" situacija.

- Stalno razmišljam o teškoj situaciji u Palestini i Izraelu gde je mnogo ljudi izgubilo život. Molim vas prestanite u ime Boga, prekinite vatru - rekao je.

Najnovija dešavanja

  • Tokom sastanka sa državnim sekretarom SAD Entonijem Blinkenom, palestinski predsednik Mahmud Abas je rekao da bi Palestinska uprava mogla da se vrati na vlast u Pojasu Gaze posle okončanja rata
  • Abas je pozvao na momentalni prekid vatre i isporuku humanitarne pomoći
  • Od 7. oktobra je stradalo 9.770 Palestinaca, uključujući 4.880 dece
  • Izraelski ministar je pozvao da se na Pojas Gaze baci nuklearna bomba, zbog čega su ga mnogi osudili, uključujući i Benjamina Netanjahua

14.20 - Abas: PA će preuzeti odgovornost za Pojas Gaze u sklopu sveobuhvatnog rešenja

Predsednik Palestinske samouprave (PA) Mahmud Abas izjavio je tokom sastanka u Ramali sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom da je PA spremna da preuzme punu odgovornost za Pojas Gaze u okviru sveobuhvatnog političkog rešenja koje će uključivati Zapadnu obalu, Istočni Jerusalim i Gazu nakon završetka rata Izraela protiv militantne grupe Hamas.

Abas je naglasio da se bezbednost i mir mogu postići samo ukidanjem izraelske vojne vladavine nad teritorijama "države Palestine" i priznavanjem Istočnog Jerusalima kao njegovog glavnog grada.

Mahmud Abas, Profimedia
Mahmud Abas

14.03 - Katarski premijer: Pitanje oslobađanja izraelskih talaca složeno

Katarski premijer šeik Mohamed bin Abdulrahman al-Tani izjavio je danas da je bilo "lažnih izveštaja" o pregovorima o oslobađanju izraelskih talaca koje pripadnici militantne grupe Hamas drže u Gazi.

Al-Tani je rekao na konferenciji za novinare u Dohi koju je držao sa francuskom ministarkom spoljnih poslova Katrin Kolonom da je to pitanje složeno zbog "izraelske vojne prakse" u Gazi.
 

Broj poginulih od 7. oktobra

Gaza - 9.770
Zapadna obala - 152
Izrael - 145 

12.57 - Čad opozvao otpravnika poslova svoje ambasade u Izraelu

Čad je opozvao otpravnika poslova svoje ambasade u Izraelu i osudio gubitak života velikog broja civila u Gazi, postavši prva afrička zemlja koja je preduzela takav korak od početka rata Izraela protiv Hamasa.

Čad je pozvao na "prekid vatre koji vodi ka stabilnom rešenju palestinskog pitanja".

12.45 - UN: Gotovo 4.000 dece poginulo je u Pojasu Gaze od 7. oktobra

Gotovo 4.000 dece poginulo je u Pojasu Gaze od početka sukoba Izraela i Hamasa 7. oktobra, saopštile su Ujedinjene nacije, upozoravajući da je situacija katastrofalna za decu u tom području.

Više od 40 odsto poginulih u Gazi, posle gotovo četiri sedmice rata, bila su deca, saopštile su UN, navodeći da je 3.900 dece poginulo, dok se 1.250 vode kao nestala, za koje se pretpostavlja da su zatrpana ispod ruševina. 

AP Photo/Fatima Shbair
 

12.18 - Abas pozvao na momentalni prekid vatre

Tokom sastanka koji je trajao manje od sat vremena, palestinski predsednik Mahmud Abas je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu rekao da mora momentalno doći do prekida vatre u Gazi i da humanitarna pomoć treba da se isporuči Pojasu Gaze.

Jonathan Ernst/Pool photo via AP
Entoni Blinken i Mahmud Abas

11.34 - SZO: U napadima na zdravstvene ustanove u Gazi poginule 504 osobe od 7. oktobra

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da su u izraelskim napadima na zdravstvene ustanove u Pojasu Gaze od 7. oktobra poginule ukupno 504 osobe, da je 459 povređeno, kao i da je oštećeno 39 objekata i pogođeno 31 vozilo hitne pomoći. 

Tanjug/AP Photo/Abed Khaled
 

11.17 - Više ljudi poginulo i povređeno u izraelskim napadima u blizini bolnice Al-Kuds

Više ljudi je poginulo i povređeno u izraelskim jakim vazdušnim i artiljerijskim napadima rano jutros u blizini bolnice Al-Kuds u Gazi, saopštio je palestinski Crveni polumesec.

U saopštenju se navodi da je na meti izraelskih napada bila zgrada koja se nalazi oko 50 metara od bolnice Al Kuds i sedišta Crvenog polumeseca u oblasti Tal al-Hava i da je potpuno uništena.

11.02 - Ministarstvo Gaze: U izraelskom napadu ubijena 21 osoba iz jedne porodice

U noćašnjim izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijen je 21 Palestinac iz jedne porodice, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi. 

Kako je navedeno, u bombardovanju je pogođena kuća te porodice, koja je bila puna žena i dece. 

Profimedia/Fadi Alwhidi / Anadolu
 

10.36 - Sastanak američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa je počeo u Ramali

10.33 - Rat sa Hamasom bi Izrael mogao da košta 51 milion dolara

Rat sa Hamasom bi Izrael mogao da košta oko 200 milijardi šekela (51 milion dolara), prenele su novine Kalkalist pozivajući se na preliminarne vladine brojke.

Ta procena, jednaka 10 odsto BDP-a, zasnovana je na ideji da rat traje od osam do 12 meseci, ukoliko se u borbe ne uključe Hezbolah, Iran ili Jemen. Plan podrazumeva da se u tom slučaju mora mobilisati oko 350.000 rezervista.

Kako se navodi, to je "optimistična procena".

AP Photo/Ohad Zwigenberg
 

10.29 - Netanjahu suspendovao ministra Elijahua zbog govora o nuklearnom napadu na Gazu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu suspendovao je sa sastanaka vlade na neodređeno vreme ministra baštine Amikaija Elijahua zbog toga što je govorio o mogućnosti nuklearnog napada na Gazu.
 
Elijahu je ranije danas izneo ideju o nuklearnom napadu na Gazu koju je kasnije odbacio kao "metaforičku" primedbu.

9.23  - Oko 20.000 ljudi na propalestinskom skupu u Melburnu

Oko 20.000 ljudi učestvovalo je na propalestinskom skupu u Melburnu, a skup je protekao mirno. 

9.20 - Izraelske odbrambene snage (IDF) objavile su snimak tunela Hamasa na severu Gaze

Oni su naveli da su "izraelske trupe otkrile višestruke pristupne tačke podzemnim prolazima palestinske terorističke grupe".

9.05 - Ministarstvo Gaze: Više od 30 ubijenih u izraelskom bombardovanju kampa

Ministarstvo zdravlja u Pojasu Gaze koje vodi Hamas saopštilo je da je više od 30 ljudi ubijeno u izraelskom bombardovanju izbegličkog kampa Al-Magazi u centralnom delu enklave.

7.35 - Najmanje četiri Palestinca povređena, jedan uhapšen u sukobima na Z. obali

Najmanje četiri Palestinca su povređena, a jedan je uhapšen u sukobima sa izraelskom vojskom tokom racija širom okupirane Zapadne obale sinoć i jutros. Izraelske snage i Palestinci sukobili su se u Dženinu, Nablusu i Tulkarmu, kao i na drugim lokacijama širom Zapadne obale, objavio je Džeruzalem post, pozivajući se na palestinske izveštaje.

AP Photo/Kin Cheung
 

Kako se navodi, tri Palestinca su povređena u Nablusu u sukobima tokom racije izraelskih snaga, dok je u Dženinu jedan Palestinac povređen, a najmanje jedan je uhapšen tokom racije u tom gradu. Palestinska militantna grupa Hamas prethodno je saopštila da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali.

Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp, objavio je "Tajms ov Izrael".

7.25 - Hamas saopštio da je bombardovao izraelske trupe koje su ulazile u Dženin

 Palestinska militantna grupa Hamas saopštila je da je bombardovala izraelske trupe koje su ulazile u Dženin na okupiranoj Zapadnoj obali. Hamasove Brigade Al-Kasam tvrde da su se pripadnici bataljona Dženin sukobili sa izraelskim snagama koje ulaze u grad Dženin na Zapadnoj obali i izbeglički kamp, objavio je "Tajms ov Izrael".

Brigade Al-Kasam tvrde da u najnovijem sukobu u Dženinu pripadnici tih brigada koriste bombe protiv izraelskih trupa i oklopnih buldožera. Na osnovu snimaka, koji je objavio Hamas, izgleda da je bila najmanje jedna velika eksplozija u Dženinu.

7.20 - Izrael: Hiljade ljudi protestovale u Tel Avivu i Jerusalimu

Na hiljade ljudi okupilo se kod Muzeja umetnosti u Tel Avivu, sada poznatom kao Trg zarobljenika, u znak podrške porodicama 242 osobe koje su zatočene od napada Hamasa 7. oktobra. "Razumemo veličinu ovog časa", rekao je gradonačelnik Tel Aviva Ron Huldaj na otvaranju skupa, pošto bi Izrael trebalo da obeleži 30 dana od ubistvenog napada palestinskih militanata na izraelske zajednice, vojne punktove i muzički festival u blizini Pojasa Gaze, preneo je "Tajms of Izrael".

On je kazao da je 4. novembar datum kada je premijer Jicak Rabin ubijen, dodavši da je ubijeni premijer "znao kako da donosi teške odluke". Huldaji je juče rekao da izraelski premijer Benjamin Netanijahu sada to mora da učini i vrati sve zarobljene. Ramos Aloni, čije su ćerke Danijela i Šeron u zatočeništvu sa svojom malom decom i Šeroninim suprugom, kazao je da bi Izrael trebalo da pristane na zahteve za omogućavanje slanja humanitarne pomoći i prekidom vatre samo "ako to ide dvosmerno".

Aloni je istakao da taocima treba da se pruži medicinska pomoć, kao što se to od Izraela traži u Gazi. "Ako premijer kaže: 'Zajedno ćemo pobediti', zajedno znači sa zarobljenicima", rekao je Aloni i dodao da nema prekida vatre bez oslobađanja svih zarobljenika. Okupljeni su u pauzi između govornika uzvikivali "Vratite ih kući - odmah".

7.15 - Abu Ubeida: Više od 60 talaca nestalo zbog izraelskih napada

Oružano krilo palestinske grupe Hamas saopštilo je da je više od 60 talaca, koje su borci te organizacije oteli iz Izraela, nestalo zbog izraelskih vazdušnih napada na Pojas Gaze. Portparol brigade Izadin al-Kasam, Abu Ubaida naveo je na Instagram kanalu Hamasa da su 23 tela izraelskih talaca zarobljena ispod ruševina.

AP Photo/Adel Hana
 

''Čini se da nikada nećemo moći da dođemo do njih zbog nastavka brutalne agresije na Gazu'', naveo je on. Abu Ubaida je prošle nedelje rekao da je skoro 50 izraelskih talaca koje Hamas drži u Pojasu Gaze ubijeno u izraelskim bombaškim napadima na tu palestinsku teritoriju. 

7.10 - Izrael je bombardovao glavni vodovod u Gazi

To je jedini izvor vode koji postoji u Pojasu Gaze. Sudbina preko dva miliona ljudi je pod znakom pitanja.

7.00 - Senator Sanders: Izraelsko 'neselektivno' bombardovanje mora odmah prestati

Izraelsko „neselektivno“ ubijanje civila u Gazi je neprihvatljivo, kaže američki senator Berni Sanders, opisujući situaciju kao „jedan od najstrašnijih trenutaka u modernoj istoriji“.

„Izrael ima pravo da se brani. Mislim da to niko ne osporava. Ali ono što sada rade neselektivno – bombarduju izbegličke kampove, bombarduju vozila hitne pomoći, ubijaju hiljade nevinih muškaraca, žena i dece kršeći međunarodno pravo – jednostavno nije prihvatljivo. Mora da prestane.”

On je istakao da SAD svake godine daju Izraelu 3,8 milijardi dolara.

„Ako će uzeti naš novac, a predsednik Bajden želi da im da još više, moraju da shvate da ne mogu da vređaju američke vrednosti, ono za šta se mi zalažemo, za šta se zalaže civilizovani svet."

Najvažnije činjenice

- Militanti Hamasa napali su 7. oktobra ujutru nekoliko lokacija u Izraelu sa kopna, mora i iz vazduha, prilikom čega je stradalo 1.400 ljudi.

- Kao odgovor na to Izraelske odbrambene snage (IDF) pokrenule su ubrzo napade na Pojas Gaze, objavljujući rat i tvrdeći da ciljaju samo lokacije Hamasa.

- Kasnije je naložena kompletna opsada Pojasa Gaze, kojom je prekinut dotok vode, hrane, struje i goriva građanima.

- U unakrsnim granatiranjima do sada je stradalo više od 9.000 ljudi u Pojasu Gaze i više od 1.400 u Izraelu, među kojima i veliki broj civila.

- Sjedinjene Američke Države podržale su Izrael u borbi, obećavajući vojnu pomoć, dok su, sa druge strane, Kina i Rusija zauzele neutralan stav, pozivajući na prekid sukoba i mirovne pregovore.

- Kako je Izrael bio potpuno nespreman za napad, analitičari su za veliki broj žrtava i sporu reakciju okrivili propust obaveštajnih službi.

- U napade na Izrael uključio se i libanski Hezbolah, kao i jemenski Huti.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike