Izrael više puta gađao izbeglički kamp, tvrde da je to legitimna meta: Šta sve znamo do sada? (VIDEO)

01.11.2023

15:17

0

Autor: N.P.

Hamas tvrdi da su među poginulima i taoci

Izrael više puta gađao izbeglički kamp, tvrde da je to legitimna meta: Šta sve znamo do sada? (VIDEO)
Izrael gađao izbeglice tvrdeći da se među njima krije čelnik Hamasa - Copyright Profimedia/Fadi Alwhidi / Anadolu

Izraelske snage su izbeglički kamp Džebalija u Pojasu Gaze ponovo gađale, samo dan nakon što je u bombardovanju stradalo najmanje 50 ljudi.

U nekoliko vazdušnih napada pogođeno je stambeno naselje, a palestinski Hamas je prvobitno izvestio da ima oko 400 mrtvih i povređenih, mada brojke variraju.

Hamasovo oružano krilo, brigade Kasam, izvestilo je da je sedam talaca izgubilo život u napadu, uključujući tri strana državljanina. Izrael se za sada nije o tome oglašavao.

AP Photo/Hatem Moussa
Mesto Džebalija je i ranije bilo meta napada

IDF: Izbeglički kamp legitimna meta, napad bio vojno neophodan

Portparol Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) Peter Lerner izjavio je da je izraelski napad na izbeglički kamp Džebalija u Gazi bio vojno neophodan i da je to bila legitimna meta s obzirom da se tu nalazio komandant Hamasa.

- Znamo da je ozloglašeni terorista - rekao je Lerner misleći na Ibrahima Bijarija, za koga je IDF naveo da je ubijen u napadu i opisao ga kao jednog od komandanata Hamasa odgovornih za napad na Izrael izveden 7. oktobra.

Prema njegovim rečima, "Bijari bi to ponovo učinio kad bi mu se pružila prilika".

- Postoji jasna vojna potreba. Kada imate teroristu, ozloglašenog teroristu, okruženog desetinama njegovih pristalica, koji planiraju da izvrše još napada, onda su oni legitimna meta - istakao je Lerner.

Portparol Hamasa je negirao da je Bijari bio tamo rekavši da je izraelski napad "gnusni zločin protiv civila, dece i žena".

Džebalija se nalazi na severu Pojasa Gaze gde Izrael sprovodi intenzivna bombardovanja.

Kako su reagovale druge zemlje?

Nekoliko arapskih zemalja je osudilo bombardovanje izbegličkog kampa, a među njima su Saudijska Arabija, Egipat, UAE, Katar, Jemen i Jordan. Katar je takođe upozorio da napadi ometaju pregovore.

Osude su uputili i Organizacija za islamsku saradnju, kao i generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Geit.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da je "zaprepašćen" velikim brojem žrtava i ističe da je obaveza zaštite civila moralna i zakonska.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike