Norveški premijer: Izrael nam je prijatelj, ali krši pravila ratovanja

29.10.2023

13:26

0

"Stanje je katastrofalno", rekao je Stjore

Norveški premijer: Izrael nam je prijatelj, ali krši pravila ratovanja
Jonas Stjore - Copyright AP Photo/Sergei Grits

Norveški premijer Jonas Stjore je izrazio žaljenje zbog nesrazmernog odgovora Izraela na smrtonosni napad Hamasa i osudio "katastrofalnu" humanitarnu situaciju u Gazi, dodavši da je njegova zemlja "prijatelj Izraela" koji ima pravo da se brani poštujući humanitarno pravo.

Od napada Hamasa 7. oktobra, Izrael u kontinuitetu bombarduje Pojas Gaze. 
- Međunarodno pravo nalaže da reakcija mora biti srazmerna. Treba voditi računa o civilima i tu je humanitarno pravo vrlo jasno. Ja mislim da je taj nivo uveliko premašen - rekao je Stjore za javni radio NRK.

Dodao je da deca čine oko polovinu poginulih. 

AP Photo/Mohammed Dahman
Od Gaze su ostale samo ruševine

- Izrael ima pravo da se brani i priznajem da je teško braniti se protiv napada koji dolaze iz tako gusto naseljenog područja poput Gaze. Iz Gaze se i dalje ispaljuju rakete i mi to osuđujemo - rekao je šef norveške vlade.

Suprotno svojim nordijskim susedima koji su prilikom glasanja u petak o rezoluciji UN o zahtevu za trenutnim, trajnim i održivim humanitarnim primirjem ostali suzdržani, Norveška je podržala rezoluciju.

Stjore je poručio da je Norveška "prijatelj Izraela" i da osuđuje napade Hamasa i da traži da se taoci smesta oslobode", ali i da mora biti jasan kada je reč o stanju u Gazi. 

- Stanje je katastrofalno i mislim da se radi o otvorenom kršenju onog što nazivamo pravilima ratovanja ili humanitarnim pravom - rekao je premijer.

Prema izraelskim vlastima, u napadima Hamasa ubijeno je 1.400 ljudi, većinom civila. Hamas je zarobio 229 talaca, među kojima su Izraelci, ali i stranci kao i osobe s dvojnim državljanstvom. Do sada su puštene samo četiri žene. 

Hamas vlada Gazom od 2007. i tvrdi da je u izraelskom bombardovanju do sada poginulo više od 8.000 ljudi.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike