Izrael zapretio Masku: Nećemo dozvoliti da se Starlink koristi u Gazi

29.10.2023

11:51

0

Osnivač "Spejs iksa" je odgovorio da "nije toliko naivan"

Izrael zapretio Masku: Nećemo dozvoliti da se Starlink koristi u Gazi
Hamas je pozvao Maska da poseti Gazu - Copyright AP Photo/Hatem Moussa/Profimedia

Izraelski ministar za komunikacije, Šlomo Kahri, obećao je da će se njegova zemlja svim sredstvima boriti da da zaustavi plan Ilona Maska da obezbedi pristup internetu u Gazi pomoću satelitskog sistema "Starlink".

- Hamas će ga koristiti za terorističke aktivnosti - naveo je Kahri na Iksu dodavši da "nema sumnje u to, mi to znamo i Mask to zna":

Osnivač "Spejs iksa" je odgovorio da "nije toliko naivan", a onda je objasnio kako bi čitav proces mogao da izgleda. Prema njegovim rečima, bezbednosne provere bi se sprovodile sa američkom i izraelskom vladom pre nego što bi se uključio bilo koji terminal.

- Nijedan Starlinkov terminal nije pokušao da se uključi iz Gaze. Ukoliko neki to pokuša, preduzećemo vanredne mere kako bi smo potvrdili da bi se koristio samo iz humanutarnih razloga - rekao je.

AP Foto/Ringo H.W. Chiu, Archivo
Ilon Mask

Mask je ranije kazao da će američki satelitski komunikacioni sistem Starlink "pomoći međunarodno priznatim humanitarnim organizacijama u Gazi".

Humanitarne grupe su saopštile da ne mogu da komuniciraju sa svojim timovima u Pojasu Gaze nakon što je nestao telefonski i internet signal tokom izraelskog bombardovanja.

Starlink je jedno vreme korišćen i u Ukrajini tokom napada Rusije.

Direktorka Maskove društvene platforme X Linda Jakarino rekla je da je ta platforma uklonila nekoliko stotina Hamasovih naloga i nekoliko hiljada sadržaja od početka napada militantne grupe na Izrael.

Inače, telefonske i internet veze polako se vraćaju u funkciju u Pojasu Gaza, objavilo je nekoliko palestinskih medija.

U petak je palestinski Crveni polumesec saopštio da su izraelske vlasti prekinule svu fiksnu, mobilnu i internet komunikaciju u Pojasu Gaze.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike