Izveo je spektakularno bekstvo iz zatvora, a sada ga je stigla kazna: Priča o pljačkašu koji je bio inspirisan filmovima

26.10.2023

19:43

0

Autor: N.P.

Zvali su ga "Kralj bekstva"

Izveo je spektakularno bekstvo iz zatvora, a sada ga je stigla kazna: Priča o pljačkašu koji je bio inspirisan filmovima
Prikaz Redoana Faida tokom suđenja - Copyright Profimedia

Francuski pljačkaš, Redoan Faid, koji je 2018. pobegao helikopterom iz zatvora na spektakularan način, osuđen je na dodatnih 14 godina robije.

Faid je bio inspirisan američkim i francuskim gangsterskim filmovima, pa je rešio to da primeni i u stvarnosti.

Kada je pre pet godina pobegao iz zatvora Reo, u predgrađu Pariza, bilo je to njegovo drugo uspešno bekstvo. U aprilu 2013. je uz pomoć prokrijumčarenog eksploziva i pištolja pobegao iz kaznene ustanove na severu zemlje, a dolijao je narednog meseca.

Tri naoružana saučesnika su u julu 2018. spustila helikopter u dvorište zatvora Reo, odnosno, naredili su pilotima da to učine. Nakon što su stražare zbunili dimnim bombama, jedan od kriminalaca, Faidov stariji brat Rašid, posebnim alatom je isekao vrata koja vode do sobe za posete.

AP Photo
Redoan Faid je uhapšen 2018. godine

Faidu je u tom trenutku u poseti bio drugi brat Brahim. Dok je helikopter odlazio sa njim, zatvorenici su klicali, a čitava operacija je trajala oko 10 minuta.

Faid je uspeo da provede tri meseca u bekstvu, ali je policija uspela da ga pronađe u rodnom gradu Kreilu, severno od Pariza, gde je viđen kako šeta noseći burku, kakve nose muslimanke.

Za Faida, koga su opisivali kao "socijalnog predatora" i "nadarenog manipulatora", sedmonedeljno suđenje je bilo retka prilika, nakon godina provedenih u samici, da pred porotom predstavi svoju verziju događanja.

Na prvom pojavljivanju u sudnici, našalio se da je došao u patikama za trčanje.

- Nikad se ne zna, ukoliko se svetla ugase, i onda se upale ponovo - puf, a mene nema! - rekao je.

Kako je rekao, pomisao da će morati narednih 20 godina da provede u zatvoru, ali i dosada su ga naterali da isplanira bekstvo. Uz to, primetio je da iznad zatvora nisu postojale mreže koje bi sprečavale spuštanje helikoptera.

Profimedia
Helikopter kojim je Faid pobegao iz zatvora

- Ja se nalazim u betonskom sarkofagu 23 sata dnevno, šta bi trebalo da radim? Patim od zavisnosti koja me prožima i koju ne mogu da izlečim. Ja sam zavisan od slobode - objasnio je.

Kada je stupio u dvorište, opisao je kako mu je sunce obasjalo lice, i tada je okusio slobodu.

Tužioci su upozorili porotnike da ne treba da nasednu na Faidov šarm, već da je bekstvo planirao sa grupom profesionalaca koje je odbio da imenuje.

Prema navodima tužilaštva, čitava operacija je bio porodični poduhvat pošto su njegove veze sa organizovanim kriminalom popucale jer je suviše voleo da bude u centru pažnje.

Tokom kratkog perioda kada se nije bavio kriminalom, napisao je i knjigu o svojoj krimi-prošlosti, a redovno se pojavljivao i na televiziji.

Interpol via AP, File
Prikaz Redoana Faida tokom suđenja

Inače, rođen je u alžirskoj porodici kao deseto od 11 dece. Prvu banku je opljačkao 1990. godine, a uskoro je postao stručnjak za napade na blindirana vozila. Prvi put je osuđen 1998.

Hvalio se da je bio inspirisan holivudskim filmovima i da je pratio kod časti tako da nikada nije povredio svoje žrtve. Međutim, 2010. je jedna policajka ubijena tokom potere nakon pljačke koju je on organizovao.

Pariski sud je Faidovog brata Rašida (65) osudio na 10 godina robije zbog organizovanja helikopterskog leta.

Jedan od njegovih bratanaca se takođe nalazio u letelici, a drugi je bio u vozilu za bekstvo. Brat Brahim koji je tvrdio da ništa nije znao o tome, osuđen je na jednu godinu uslovne kazne.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike