Vojska upala u zatvor, ali vođe bande nije bilo nigde: Unutra je napravio bazene, klubove i restorane (VIDEO)

28.09.2023

18:18

0

Autor: N.P.

Pod njegovim vođstvom, zatvor se praktično pretvorio u luksuzno odmaralište

Vojska upala u zatvor, ali vođe bande nije bilo nigde: Unutra je napravio bazene, klubove i restorane (VIDEO)
Policija traga za Floresom koji je izgradio carstvo u zatvoru - Copyright VENEZUELAN INTERIOR MINISTRY

Policija širom Južne Amerike traga za vođom venecuelanske bande koji je pobegao iz zatvora kada su vlasti unutra sprovele raciju.

Kada je 11.000 vojnika i policajaca upalo u zloglasni zatvor Tokoron u Venecueli, Hektor Gerero Flores je nestao bez traga i glasa.

Pod njegovim vođstvom, zatvor se praktično pretvorio u luksuzno odmaralište, pa su se tamo nalazili i zoo vrt, bazen, noćni klub i nekoliko restorana.

Flores (39) je poslednju deceniju često provodio u Tokoronu.

Lider kriminalne bande Tran de Aragua (Voz iz Aragve) je 2012. pobegao tako što je podmitio čuvare. Nakon što je naredne godine uhvaćen, vraćen je u isti zatvor, ali je njegova moć samo rasla.

Ne samo da je Tokoron postao glavna baza bande, već je zatvor pod vlašću Floresa opremljen poput luksuznog hotela, a tamo su se čak doselile i porodice brojnih zatvorenika.

Osuđenici su imali pristup banci, kladionici, restoranima, a deca su mogla da se igraju pored brojnih životinja poput flaminga i nojeva.

Flores je mogao po želji da dolazi i odlazi. Rona Riskez, koja je napisala knjigu o Vozu iz Aragve, prisetila se kako je policija jednom srela Floresa na žurci na jednoj jahti 2016. godine.

Prema njenim rečima, Flores im je mirno pokazao dokument kojim mu je dozvoljeno da slobodno putuje zemljom.

Profimedia
U Tokoronu je zaplenjena gomila oružja

U zatvoru je živeo kao kralj, a veliki broj telohranitelja ga je čuvao.

- Ceo sprat je bio njegov, sa svim pogodnostima, bračnim krevetima, plazma ekranima... Niko nije smeo da stupi na sprat bez njegove dozvole - rekao je Umberto Prado, direktor nevladine organizacije Venecuelanska zatvorska opservatorija.

Kako se ističe, Flores u zatvoru nije imao suparnike i mogao je neometano da vlada.

Pod njegovim vođstvom se banda Tran de Aragua proširila u Kolumbiju, Ekvador, Peru i Čile, a bave se brojnim aktivnostima od krijumčarenja migranata, likvidacija do otmica.

Čak je i predsednik Čilea, Gabrijel Borić, rekao "da ćemo ih pohvatati, ztavoriti i u slučajevima gde je to potrebno, izbaciti iz zemlje".

Profimedia
Jedan od restorana u zatvoru

Podsetimo, prošle nedelje su vlasti Venecuele upale u Tokoron kako bi povratile kontrolu. Međutim, tamo nisu zatekli samo zatvorenike već i njihove porodice i decu. Svi su izbačeni, a stotine njih su na ulazu čekale nove informacije o raciji.

- Čekam da čujem gde će odvesti mog muža, i ja sam živela tamo, ali su nas izveli - rekla je izvesna Gledis Hernandez.

Vlasti su saopštile da će zatvorenici biti prebačeni u 85 drugih kaznenih ustanova.

Sumnja se da je Flores unapred obavešten o raciji, pa je pobegao nekoliko dana pre dolaska vojske. Osim toga, izgleda da je i određen broj drugih zatvorenika pobegao kroz tunele i navodno se krije u planinama u blizini Tokorona.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike