Evropska zemlja žestoko kaznila čoveka zbog kape sa sovjetskim grbom: Zaustavljen čim je došao iz Rusije

24.10.2023

20:37

0

U maju su uvedene stroge zabrane za čije kršenje su propisane kazne do čak 1.200 evra

Evropska zemlja žestoko kaznila čoveka zbog kape sa sovjetskim grbom: Zaustavljen čim je došao iz Rusije
Copyright Profimedia

Estonske vlasti izrekle su kaznu od 400 evra čoveku koji je prešao granicu noseći kapu sa sovjetskim grbom, javljaju lokalni mediji. Sovjetski simboli, a u novije vreme i slike vezane za rusku državu, zabranjeni su zakonom u bivšoj sovjetskoj republici.

Kako prenosi medij ERR, estonski državljanin je zaustavljen u subotu prilikom prelaska iz Rusije. Zvaničnici su ga obavestili da je isticanje simbola „države agresora” u javnosti zabranjeno i izrekli novčanu kaznu.

Policija je još u maju upozorila Estonce da je isticanje sovjetskih ili ruskih zastava ili zastava ruskih republika Donbasa, kao i latiničnih slova Z i V, koja simbolizuju vojnu kampanju Moskve u Ukrajini, zabranjeno tokom Dana pobede.

Zvaničnici su naglasili da ljudi imaju pravo da polože cveće na grobove i spomenike iz Drugog svetskog rata 9. maja, ali da treba da se uzdrže od nošenja bilo kakvih simbola koji bi se mogli protumačiti kao podrška akcijama Rusije u Ukrajini. Estonska policija je takođe naglasila da pažljivo prati platforme društvenih medija u slučaju sličnih prekršaja na mreži.

Oni koji budu prekršili pravilo mogli bi se suočiti sa kaznom do 1.200 evra ili čak zatvorskom kaznom, javili su tada lokalni mediji, pozivajući se na policijske zvaničnike.

AP Photo/Ivan Sekretarev
 

Dok se na Zapadu pobeda nad nacističkom Nemačkom slavi 8. maja, u Sovjetskom Savezu komemorativne manifestacije i vojne parade tradicionalno se održavaju 9. maja. Tradicija se prenela u današnju Rusiju i većinu drugih bivših sovjetskih republika.

U avgustu je ministar pravde Kale Laanet otkrio predlog izmena estonskog izbornog zakona koji bi zabranio ruskim građanima da glasaju na opštinskim izborima. Nacrt zakona, na koji se pozivaju lokalni mediji, predviđa da će „privremene restriktivne mere" uticati na državljane strane zemlje koju su EU ili estonsko zakonodavstvo označili kao „državu agresora”, a posebno se pominju ruski i beloruski državljani.

Tu ideju su, međutim, kritikovali kao potencijalno „neustavnu“ neki drugi članovi koalicione vlade. Etnički Rusi čine oko petinu od 1,3 miliona stanovnika baltičke države, od kojih su oko 67.000 ruski državljani koji trenutno mogu da glasaju na lokalnim izborima.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike