Šokantni propusti belgijske službe: Terorističkog napada ne bi bilo da ovaj dokument nije zaboravljen u fioci?

22.10.2023

16:19

0

Radi se o "ogromnoj grešci", saopštili su lokalni zvaničnici

Šokantni propusti belgijske službe: Terorističkog napada ne bi bilo da ovaj dokument nije zaboravljen u fioci?
Copyright Printscreen/X/Martina Turina/AP Photo/Sylvain Plazy

Tunis je pre nekoliko godina tražio izručenje radikalizovanog Tunišanina koji je u Briselu ubio dvojicu Šveđana, otkrivaju novi podaci. 

Navode da je napadač 2011. pobegao iz zatvora u kojem je izdržavao 26-godišnju kaznu, a belgijske vlasti su zahtev primile u avgustu prošle godine, objavilo je državno tužilaštvo u Briselu.

Zahtev za izručenjem tada nije obradio nadležni sudija iz kabineta državnog tužilaštva u Briselu, kojem je prosleđen dve nedelje kasnije.

Radi se o "ogromnoj grešci" koja je u petak uveče rezultirala ostavkom belgijskog ministra pravosuđa Vinsenta Van Kvikenbornea.

Šef kabineta državnog tužioca u Briselu Tim De Volf novinarima je rekao da je "ozbiljan nedostatak osoblja u kabinetu odigrao ulogu u svemu ovome, ali da to nije opravdanje".

Priznao je da je spis, nakon što je primljen, zaboravljen među ostalim sudskim predmetima u fioci.

AP Photo/Michel Spingler
 

- Niko od kolega koji su bili uključeni u ovaj predmet ne seća se šta se dogodilo konkretno s ovim spisom pre godinu dana. Nema tragova dalje obrade - pojasnio je De Volf.

Napadač Abdesalem Lasued osuđen je "na više od 26 godina zatvora u Tunisu 2005, ali je iz njega pobegao u januaru 2011".

Tužilaštvo je kazalo da su tuniške vlasti to "prijavile 1. jula 2022. putem Interpola". Ali, tada se u dokumentu spominjao samo zahtev za njegovim izručenjem "zbog bekstva iz zatvora", što nije prekršaj prema belgijskom zakonu.

Nije navedeno zbog čega je Tunišanin osuđen u svojoj zemlji.

Više belgijskih novina piše da je Lasued proglašen krivim zbog nekoliko pokušaja ubistava.

Napad na dva švedska fudbalska navijača uoči utakmice kvalifikacija za Euro 2024. protiv Belgije, ponovo je pokrenuo raspravu o tome u kojoj su meri belgijske bezbednosne snage sposobne za praćenje radikalizovanih pojedinaca, posebno imigraciona služba.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike