Ukrajinska vojska neće imati dovoljno oružja tokom zime; Ruske trupe obaraju ukrajinske dronove

22.10.2023

16:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinska vojska neće imati dovoljno oružja tokom zime; Ruske trupe obaraju ukrajinske dronove
Sukob u Ukrajini - Copyright Pixabay AP Photo/Efrem Lukatsky/Jae C. Hong

Rat u Ukrajini ušao je u 606. dan.

Izviđačke jedinice ruske vojske izvele su napad na desnu obalu reke Dnjepra i likvidirale protivnike koji su bili raspoređeni na osmatračnicama i tom prilikom uništile i svu postojeću opremu za komunikaciju, izjavio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo.

Sjedinjene Države mogle bi da iskoriste eskalaciju arpasko-izraelskog sukoba kako bi sakrile poraz u Ukrajini, piše portal SVT.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je da je razgovarao sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom. On je zahvalio turskom lideru „što uporno podržava suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine“.

*** UŽIVO ***

18.15 - Oborene tri rakete iznad Geničeskog okruga

Tri rakete koje su letele ka Krimu oborene su iznad Geničeskog opštinskog okruga Hersonske oblasti, izvestio je načelnik Hersonske oblasti Vladimir Saldo na Telegram u.

15.59 - "Ukrajina će se ove zime suočiti sa nestašicom oružja"

Ukrajina će se ove zime suočiti sa nestašicom oružja, smatra Džek Votling, istraživač na britanskom Kraljevskom institutu za vojna istraživanja (RUSI).

Kako je primetio, posle pet meseci ofanzivnih operacija, Oružane snage Ukrajine nisu uspele da probiju rusku odbrambenu liniju u Zaporožju i malo je verovatno da će do kraja ove godine doći do Tokmaka.

- Ukrajinci su sada suočeni sa teškim zadacima: održavanje pritiska na rusku vojsku, dok istovremeno obnavljaju svoje jedinice za buduće ofanzivne operacije - objasnio je ekspert.

13.39 - Ruske snage grupe „Dnjepar“ uništile su parking sa 15 oklopnih vozila među kojima su i BMP-2 i američki „bredli“, saopštili su u hitnim službama Hersonske oblasti.

Profimedia
 

10.17 - PVO Ukrajine eliminisao šest jurišnih dronova i jednu raketu X-59

Ukrajinska protivvazdušna odbrana eliminisala je šest ruskih jurišnih bespilotnih letelica i jednu vođenu raketu X-59, saopštilo je vojno vazduhoplovstvo Ukrajine.

Uništeni su jedna vođena raketa X-59, tri jurišne bespilotne letelice Šahed-136/131 i tri bespilotne letelice tipa Lancet.

Dronovi su lansirani iz Belgorodske i Donjecke oblasti, a raketa X-59 iz aviona Su-34 iznad Zaporoške oblasti.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

7.00 - Uništena dva oklopna transportera M113

Uništena su dva oklopna transportera M113, gomila gvožđa koja je nekada bila ukrajinski T-64BV i jedan oštećen oklopni automobil Haski. Malaja Tokmačka, Zaporoška oblast.

6.50 - Osnivač Azova: Ruski dronovi superiorni

Ruske bespilotne letelice Orlan superiorne su u odnosu na bespilotne sisteme kojima raspolažu Oružane snage Ukrajine i stvaraju veliki problem ukrajinskim trupama, ometajući ofanzivne operacije, rekao je osnivač terorističke organizacije Azov zabranjene u Ruskoj Federaciji, komandant 3. jurišne brigada Oružanih snaga Ukrajine Andrej Bilecki.

Najvažnije činjenice

- Rusija 24. februara 2021. pokrenula specijalnu vojnu operaciju sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine

- Zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji i poslale brojnu vojnu pomoć Ukrajini;

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume;

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022;

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe;

- Krimski most je bio meta ukrajinskog napada nekoliko puta;

- Napadi dronovima na Moskvu i mesta u blizini granice sa Ukrajinom. Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina;

- Evgenije Prigožin pokrenuo je krajiem juna sa pripadnicima "Grupe Vagner" jednodnevnu vojnu pobunu, posle koje je je prebačen u Belorusiju. Nekoliko nedelja kasnije stradao u avionskoj nesreći;

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine;

- Rusi osvojili Bahmut;

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile;

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike