Veliki raketni napad na Кrim i Azovsku oblast; odred vojske Ukrajine na desnoj obali Dnjepra streljao svoje vojnike koji su odbili zadatak

20.10.2023

16:59

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Veliki raketni napad na Кrim i Azovsku oblast; odred vojske Ukrajine na desnoj obali Dnjepra streljao svoje vojnike koji su odbili zadatak
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

Rat u Ukrajini ušao je u 604. dan.

Tokom noći, eksplozije u više gradova u Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj i u Zaporoškoj oblasti.

Kijev i dalje pokušava da na određenim delovima fronta krene u napad, ali ruska artiljerija i avijacija svaki put blagovremeno reagiju.

Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je juče komandni centar u Rostovu na Donu, prenose ruski mediji. 

Moskva navodi da su ruske snage sprečile ulazak britanskih vojnih aviona u vazdušni prostor Rusije iznad Crnog mora.

NATO pojačava patrole u Baltičkom moru.

*** UŽIVO ***

23.17 -Odred vojske Ukrajine na desnoj obali Dnjepra streljao svoje vojnike koji su odbili zadatak.

20.24. - Teritorije koje su ušle u sastav Rusije više ne pripadaju Ukrajini, izjavio je gradonačelnik Кijeva Vitalij Кličko, a prenosi TV Кijev 24.

„Glasanje? One teritorije koje su okupirane više nisu Ukrajina i predstavnika neće biti“, rekao je Кličko.

On je ovako prokomentarisao mogućnost održavanja izbora u zemlji u uslovima ratnog stanja.
Prema njegovim rečima, nejasno je kako će Кijev uzeti u obzir ove teritorije.

Pored toga, Кličko je naglasio da bi održavanje izbora u tekućim uslovima „dovelo do raspada Ukrajine, jer bi političari počeli međusobno da se bore za vlast“.

Održavanje izbora u Ukrajini tokom ratnog stanja je zabranjeno, ali takva mogućnost postoji, ako parlament podrži odgovarajuće izmene zakona.

19.00 - Oružane snage Ukrajine tokom prethodnih sat vremena preduzele su veliki raketni napad na Кrim i Azovsku oblast, saopštio je gubernator Hersonske oblasti Vladimir Saldo na svom Telegram kanalu.

On je dodao da je ispaljeno najmanje 10-15 raketa, uključujući konvertovane S200.

„Samo iznad teritorije Hersonske oblasti oboreno je pet raketa, tri u Кahovskom i dve u Geničenskom okrugu“, istakao je Saldo.

PVO je, prema njegovim rečima, dejstovala odlično.

16.58 - Bela kuća traži od Kongresa 106 milijardi dolara za Ukrajinu i Izrael

Bela kuća je u petak zatražila od Kongresa skoro 106 milijardi dolara za finansiranje ambicioznih planova za bezbednost granica Ukrajine, Izraela i SAD, ali nije ponudila strategiju za obezbeđivanje novca od Kongresa.

16.32 - U Sevastopolju je proglašena vazdušna uzbuna, saopštio je gubernator grada Mihail Razvožajev.

16.13 - Ministri EU se okupljaju, ali Ukrajina više nije jedina glavna tema

Ministri spoljnih poslova EU okupiće se na sastanku u Luksemburgu ali na listi tema kojima će se baviti Ukrajina ovoga puta neće biti na prvom mestu, nego Bliski istok, proizlazi iz agende.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
 

- Tri su glavne teme: Izrael i Gaza, Ukrajina, a tu su i Jermenija i Azerbejdžan - saopšteno je na brifingu za novinare u Briselu.

14.29 - Rusi objavili uspehe u obaranju ukrajinskih aviona

Ruski sistemi PVO oborili su 7 ukrajinskih aviona MiG-29, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Tokom nedelje, prema podacima ministarstva, borbena avijacija i jedinice PVO uništile su 12 letelica, od kojih: 10 lovaca Mig-29 i dva Su-25, kao i dva helikoptera Mi-8 Vazduhoplovstva Ukrajine.

Pored toga, od 14. do 20. oktobra uništeno je 314 ukrajinskih bespilotnih letelica i presretnuto 35 projektila "hajmars", 5 operativno-taktičkih raketa, dve protivvazdušne rakete S-200 i 6 vođenih aviobombi JDAM.

Kyiv City Hall Press Service via AP
 

13.45 - Zarobljeni tenkista: Većini ukrajisnkih vojnika da prežive jedina je šansa da se predaju

Većini ukrajinskih vojnika koji jurišaju na ruske položaje na zaparoškom pravcu jedina je šansa da prežive ako se predaju, ispričao je ruskim medijima zarobljeni tenkista Igor Galinka, koji je služio u 14. mehanizovanoj brigadi Oružanih snaga Ukrajine.

- Snage nisu jednake. Svi razumeju i znaju da ako završite na liniju fronta, mala je verovatnoća da ćete preživeti tokom tih napada. Za kratko vreme sam se nagledao gubitaka koji su proizašli iz ovakvih napada, bar tamo gde sam bio - rekao je zatvorenik, piše Sputnjik.

13.36 - Norveška će dati ukrajinskim izbeglicama 1.500 evra da se vrate u svoju zemlju

Norveška će platiti 1.500 evra ukrajinskim izbeglicama koje dobrovoljno nameravaju da se vrate kući, navodi se na zvaničnom sajtu vlade te zemlje.

- Ako imate boravišnu dozvolu sa statusom izbeglice, možete je izgubiti ako se dobrovoljno vratite u svoju domovinu - objašnjava list.

13.03 - Kremlj: Bajdenovo poređenje Putina i Hamasa je neprihvatljivo

Kremlj je saopštio da su jučerašnje izjave američkog predsednika Džoa Bajdena o upoređivanju ruskog predsednika Vladimira Putina sa palestinskom militantnom grupom Hamas bile „neprihvatljive”.

Profimedia
Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je novinarima da je trenutno vreme potencijalno opasan trenutak na međunarodnom dnevnom redu i da će pretnja ruskim građanima eksponencijalno rasti kada Izrael započne svoju očekivanu kopnenu operaciju u pokušaju da izbaci Hamas iz Gaze.

12.25 - Ruski patrijarh Kiril: Podržite Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril pozvao je druge crkve širom sveta i međunarodne organizacije da podrže Ukrajinsku pravoslavnu crkvu (UPC) u vezi sa zakonom koji se razmatra u ukrajinskom parlamentu o njenoj zabrani, navodi se na sajtu Ruske pravoslavne crkve.

12.14 - Tenzičan četvrtak

Ruske snage su tokom četvrtka lansirale 12 projektila, izvršile 60 vazdušnih udara i 53 granatiranja, a ukrajinske trupe su se angažovale u 90 borbenih dejstava, saopštio je generalštab ukrajinskih oružanih snaga na jutarnjem brifingu.

11.02 - Zelenski: SAD nastavljaju da šalju pomoć Ukrajini

Ukrainian Presidential Press Office via AP
Zelenski

Podrška Sjedinjenih Američkih Država dvema stranama je „neverovatno ohrabrujuća“ za Ukrajinu i njene trupe, rekao je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski posle telefonskog razgovora sa američkim predsednikom Džoom Bajdenom.

- Bajden, koji je razgovarao o vojnoj podršci Kijevu sa Zelenskim u pozivu u četvrtak, tražiće od Kongresa 100 milijardi dolara, uključujući 60 milijardi dolara za Ukrajinu i 14 milijardi dolara za Izrael, rekao je izvor upoznat sa njegovim planom. SAD su najveći pojedinačni izvor pomoći Kijevu otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru prošle godine. Polovina od 60 milijardi dolara koje Bajden traži za Ukrajinu išla bi na zamenu i modernizaciju američkih zaliha oružja, rekao je izvor - kazao je Zelenski.

10.14 - SAD brine Orbanov odnos sa Putinom

Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Rojters prenosi da su Sjedinjene Američke Države zabrinute zbog odnosa Mađarske sa Rusijom i smatraju da je odluka premijera Viktora Orbana da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom „zabrinjavajuća“, navodi se u saopštenju američke ambasade u Budimpešti u petak.

09.38 - Zaharova odgovorila Bajdenu: Kako je borba SAD za demokratiju i slobodu postala dobra investicija?

09.04 - Hrvatska isporučila Ukrajini helikoptere Mi-8

Šef Pentagona Ostin Lojd, na sastanku sa hrvatskim ministrom odbrane Mariom Banožićem u Vašingtonu, zahvalio je Zagrebu što je isporučio helikoptere Mi-8 Ukrajini.

Profimedia


„Cenimo nepokolebljivu posvećenost Hrvatske da pruži pomoć Ukrajini i to vidimo u vašim brojnim donacijama vojne opreme, uključujući sve vaše helikoptere Mi-8“, rekao je Lojd.
Još u novembru prošle godine, Hrvatska je izrazila nameru da isporuči Ukrajini 14 sovjetskih helikoptera Mi-8 i umesto njih dobije američke.

08.08 - Ruska grupa „Zapad“ odbila je 11 napada Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu – ukupni gubici neprijatelja iznosili su do 70 vojnika, jedan tenk, oklopni transporter M113, tri drona, saopštio je portparol centra Sergej Zibinski.

07.37 - Džozef Bajden poručio: Izrael i invazija na Ukrajinu imaju zajedničke motive

07.35 - Ukrajinci koristili hemijsko oružje na donjeckom pravcu

Oružane snage Ukrajine koriste hemijsko oružje na donjeckom pravcu i u Artjomovsku, saopštio je savetnik šefa Donjecke Narodne Republike (DNR) Jan Gagin.

Profimedia
 


"Kijev nastavlja da koristi hemijsko oružje. Neprijatelj je poslednjih dana nekoliko puta upotrebio municiju punjenu hemikalijama, dok je gađao naše položaje kod Donjecka i u području Artjomovska. Štaviše, u ovim konkretnim slučajevima simptomi trovanja su izraženiji, oni su primetno ozbiljniji i brže se pojavljuju“, rekao je savetnik.

07.17 - Eksplozije na jugu Ukrajine

Tokom prošle noći eksplozije su odjeknule u Nikolajevu, Krivom Rogu i Dnjepropretrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

U Pavlogradu, Dnjepropetrovska oblast Ukrajine, oštećen je infrastrukturni objekat, saopštio je šef regionalne administracije Sergej Lisak. 

06.55 - NATO pojačava patrole u Baltičkom moru

NATO je saopštio da pojačava patrole u Baltičkom moru zbog nedavne štete na podvodnoj infrastrukturi u toj oblasti, preneo je Rojters.

"Pojačane mere uključuju dodatni nadzor i letove, kao i morske patrole, avione i dronove", navodi se u saopštenju.

U patrolu će biti uključeni i četiri lovca na mine.

Najvažnije činjenice

- Rusija 24. februara 2021. pokrenula specijalnu vojnu operaciju sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine

- Zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji i poslale brojnu vojnu pomoć Ukrajini;

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume;

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022;

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe;

- Krimski most je bio meta ukrajinskog napada nekoliko puta;

- Napadi dronovima na Moskvu i mesta u blizini granice sa Ukrajinom. Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina;

- Evgenije Prigožin pokrenuo je krajiem juna sa pripadnicima "Grupe Vagner" jednodnevnu vojnu pobunu, posle koje je je prebačen u Belorusiju. Nekoliko nedelja kasnije stradao u avionskoj nesreći;

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine;

- Rusi osvojili Bahmut;

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile;

- Priče o članstvu Ukrajine u EU i NATO-u ostale na pričama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike