Ukrajinci napali bolnicu u Hersonskoj oblasti! Putin: Odluka SAD da Kijevu isporuče rakete "atakms" samo produžava agoniju Ukrajine

18.10.2023

16:34

0

Autor: 24sedam

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Ukrajinci napali bolnicu u Hersonskoj oblasti! Putin: Odluka SAD da Kijevu isporuče rakete "atakms" samo produžava agoniju Ukrajine
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Roman Hrytsyna/Andrew Kravchenko

Rat u Ukrajini ušao je u 602. dan.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski potvrdio je da je ukrajinska vojska primenila američke rakete "atakms".

Poslanik ukrajinske Rade Aleksej Gončarenko izjavio je da su američke rakete ATACMS već stigle u Ukrajinu i da su korišćene za napad na Berdjansk i Zaporošku oblast..

Najvažnije činjenice

- Rusija 24. februara 2021. pokrenula specijalnu vojnu operaciju sa ciljem demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine;

- Zapadne zemlje uvele sankcije Rusiji i poslale brojnu vojnu pomoć Ukrajini;

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume;

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022;

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe;

- Krimski most je bio meta ukrajinskog napada nekoliko puta;

- Napadi dronovima na Moskvu i mesta u blizini granice sa Ukrajinom. Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina;

- Evgenije Prigožin pokrenuo je krajiem juna sa pripadnicima "Grupe Vagner" jednodnevnu vojnu pobunu, posle koje je je prebačen u Belorusiju. Nekoliko nedelja kasnije stradao u avionskoj nesreći;

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine;

- Rusi osvojili Bahmut;

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile;

- Priče o članstvu Ukrajine u EU i NATO-u ostale na pričama.

19.50 - Oboren ukrajinski dron u Belgorodskoj oblasti

18.34 - Krim: U Sevastopolju je objavljene dve uzbune za vazdušni napad

U Sevastopolju, najvećem gradu na crnomorskom poluostrvu Krim, večeras je po drugi put proglašena uzbuna za vazdušni napad, objavio je gradski guverner Mihail Razvožajev.

- Pažnja za sve! Upozorenje o vazdušnom napadu - navodi se u javnoj objavi guvernera Razvožajeva.

AP Photo
 

16.33 - Putin: Odluka SAD da Kijevu isporuče rakete "atakms" samo produžava agoniju Ukrajine

Vladimir Putin je upozorio da odluka Vašingtona da isporuči taktičke raketne sisteme dugog dometa ("atakms"), čiju upotrebu je Kijev potvrdio u utorak, „samo produžava agoniju“ Ukrajine, dodajući da se SAD sve više uvlače u sukob.

- Prvo, to, naravno, nanosi štetu i stvara dodatnu pretnju. Drugo, mi ćemo, naravno, moći da odbijemo ove napade. Rat je rat. Ali što je najvažnije, suštinski joj nedostaje kapacitet da se promeni situacija na liniji kontakta. Ovo je još jedna greška Sjedinjenih Država - kazao je Putin.

14.17 - U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo pet civila, oštećena električna mreža

U ruskim napadima na Ukrajinu poginulo je najmanje petoro ljudi i oštećena je električna mreža u severoistočnom gradu Harkovu.

Dva civila su poginula u jutarnjem raketnom napadu na stambenu zgradu u jugoistočnom gradu Zaporožje, a 31-godišnja žena je ubijena u napadu na selo Obuhivka, u centralnom regionu Dnjepropetrovska.

AP Photo/Vadim Ghirda
 

14.45 - Putin: Ako Ukrajina želi mir, neka ukine ukaz o zabrani pregovora

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da je, ako Ukrajina želi pregovarački proces, potrebno da se ukine ukaz o zabrani pregovora sa Rusijom i dodao da nisu potrebni nikakvi teatralni gestovi.

Grigory Sysoyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Putin

- Ako ukrajinska strana želi pravi pregovarački proces, onda do toga treba da dođe, ne nekim teatralnim gestovima, već prvo treba se ukine ukaz predsednika Ukrajine u zabrani pregovora - rekao je Putin tokom konferencije za medije nakon posete Kini, a prenosi RIA.

10.39 - Napadnuta bolnica u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske trupe izvele su tokom noći raketni napad na regionalnu bolnicu u Aljoški u Hersonskoj oblasti, uništena su sva medicinska vozila, a gađana je i ambulanta u selu Nova Majačka, napisao je šef regionalne vlade Andrej Aleksejenko na svom Telegram kanalu.

Uništena je zgrada ambulante u Novoj Majački, gde je pružana pomoć stanovnicima mnogih sela u regionu. Napomenuo je da nije bilo žrtava. Aleksejenko je one koji su izveo napad nazvao „fašistima“ i rekao da vlasti neće ostaviti ljude bez medicinske nege.

9.12 - Antonov: SAD napravile ozbiljnu grešku sa isporukom "atakms" raketa Kijevu

SAD su napravile ozbiljnu grešku odlukom da Ukrajini isporuči taktičke rakete "atakms" (ATACMS), a posledice ovog koraka biće veoma ozbiljne, saopštio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov, nakon što je Kijev potvrdio njihovu upotrebu.

- Posledice ovog koraka, koji je namerno skrivan od javnosti, biće veoma ozbiljne - saopštio je ruski diplomata na Telegramu, prenosi Rojters.

Profimedia
Antonov

9.08 - Eksplozija je odjeknula u Dnjepropetrovsku, javljaju ukrajinski mediji.

Eksplozija se čula i u Zaporožju.

7.50 - Ruski PVO sistem noćas uništio 28 ukrajinskih dronova

Sistem PVO presreo je noćas 28 ukrajinskih dronova, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Dronovi su oboreni iznad Belgorodske i Kurske oblasti i Crnog mora, prenosi Interfaks Ukrajina. (Kraj) cv/sn

7.15 - Rumunska crnomorska luka isporučila 10,5 miliona ukrajinskog žita

Ukrajina je otpremila 10,5 miliona metričkih tona žitarica preko rumunske crnomorske luke Konstanca, za devet meseci ove godine, saopštila je danas lučka uprava.

Podaci o luci Konstanca, koji ne uključuju količine pretovarene kroz manje rumunske luke na Dunavu, poput Galaća, pokazuju da je 9,2 miliona tona ukrajinskog žita otišlo iz luke za osam meseci, prenosi Rojters.

Sveukupno, luka je isporučila 25,1 milion tona žitarica u periodu januar-septembar.

7.05 - Bajden planira od Kongresa da zatraži 100 milijardi za pomoć Ukrajini

Američki predsednik Džozef Bajden planira da zatraži od Kongresa oko 100 milijardi dolara za pomoć Ukrajini, Izraelu i Tajvanu i zaštitu američke granice, javila je agencija Blumberg, pozivajući se na izvore.

Agencija dodaje da se detalji ovog zahteva još razrađuju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike