Jezive fotografije iz bolnice u Gazi posle napada: "Miris smrti se širi svuda oko nas i broj žrtava raste iz sata u sat" (FOTO)

18.10.2023

15:14

0

Autor: M.M.

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su stotine drugih žrtava ostale pod ruševinama

Jezive fotografije iz bolnice u Gazi posle napada: "Miris smrti se širi svuda oko nas i broj žrtava raste iz sata u sat" (FOTO)
Gaza - Copyright AP Photo/Abed Khaled

Zastrašujuće fotografije i snimci iz Pojasa Gaze nakon bombardovanja baptističke bolnice "Al-Ahli" šokiraju ceo svet, a očevici poručuju da se "miris smrti i tela" širi svuda oko njih.

Stotine ljudi je ubijeno u sinoćnjem napadu na bolnicu projektilom koji opisuju kao "paklenu kuglu".

Eksplozija je za sobom ostavila pustoš i najveći broj žrtava od početka sukoba.

Profimedia
 

Ko je kriv?

Krivicu za masakr niko ne želi da preuzme na sebe. Izrael i Hamas prebacuju odgovornost jedni na druge - Hamas tvrdi da je eksplozija posledica izraelskog vazdušnog napada, dok IDF krivi militante Islamskog džihada za "nespretno ispaljenu raketu".

 

 

Očajni i šokirani članovi porodica, rođaci i prijatelji žrtava danas su prinuđeni da prevrću tela i pokušaju da nađu svoje voljene na gomili poginulih, a istraumirani zdravstveni radnici nemaju drugog izbora osim da nastave da pružaju kakvu takvu pomoć ranjenima, što čine uglavnom pod vedrim nebom u okolini bolnice.

Profimedia
 

Ministarstvo zdravlja je saopštilo da su stotine drugih žrtava ostale pod ruševinama. Hamas je rekao da su u eksploziji uglavnom stradale raseljene osobe. Ministarka palestinske samouprave Mai Alkaila optužila je Izrael da je izvršio “masakr”.

Bolnica bila preplavljena 

Smeštena u središtu Gaze, bolnica kojom upravlja jerusalimska biskupija pogođena je dok je bila preplavljena hiljadama Palestinaca koji su tražili utočište usred brutalnih izraelskih vazdušnih napada na veći deo opkoljenog Pojasa Gaze.

Profimedia
 

Gasan Abu Sitah, lekar iz organizacije Doktori bez granica koji je lečio pacijente u trenutku kada se desila eksplozija, kaže da je bio u operacionoj sali kada se u sekundi krov srušio na njega, njegovo osoblje i pacijenta čiji život je u tom trenutku pokušavao da spasi.

- Bolnice nisu i ne smeju biti meta. Ovo krvoproliće mora stati - rekao je Sitah, prenosi "Dejli mejl".

On dodaje i da im je nestalo kesa u koje mogu da stave leševe, tako da su primorani ih obmotavaju u posteljinu.

Meštani kažu da su tela razbacana na ulici i da su se zgrade i u okolini bolnice obrušile od jačine udara: "Miris smrti se širi svuda oko nas i broj žrtava raste iz sata u sat".

Gotovo svi zvaničnici sveta osudili su napad na bolnicu, a ovim povodom organizovane su i brojne demonstracije na Zapadnoj obali i u Turskoj.

Profimedia
 

Najnovije informacije o ratu između Izraela i Hamasa čitajte u našem blogu.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike