Krik australijske porodice "zaglavljene" u Gazi! "Nekoliko puta smo za dlaku izbegli smrt, ćerka i žena se razbolele od stresa"

12.10.2023

18:53

0

Autor: M. Vu.

Roditelji i njihovo dvoje dece, od sedam i 10 godina, otputovali su u Gazu pre dve nedelje da posete palestinsku porodicu prvi put posle 12 godina.

Krik australijske porodice "zaglavljene" u Gazi! "Nekoliko puta smo za dlaku izbegli smrt, ćerka i žena se razbolele od stresa"
porodica iz Adelaide ne može iz Palestine - Copyright Printskrin/@7NewsAdelaide

Očajnička tekstualna poruka porodice Adelaide koja je zarobljena u Gazi otkriva kako su nekoliko puta za dlaku 'izbegli smrt' i fizički se razboleli od stresa života u ratnoj zoni.

Roditelji i njihovo dvoje dece, od sedam i 10 godina, otputovali su u Gazu pre dve nedelje da posete palestinsku porodicu prvi put posle 12 godina.

Ali putovanje se pretvorilo u noćnu moru kada su militanti Hamasa u subotu napali gradove na jugu Izraela ubivši 1.300 civila, u najmračnijem danu za jevrejsku državu od Holokausta.

Kao odgovor, Izrael je pokrenuo niz raketnih udara na pojas Gaze za koje se procenjuje da je ubijeno oko 1.100 Palestinaca.

Otac porodice, koji je ostao anoniman radi njihove bezbednosti, rekao je da je kuća pored kuće njegove tazbina raznesena nekoliko trenutaka pre nego što su pobegli.

 

 

Oni sada borave u kući njegovih roditelja na jugu blizu egipatske granice.

„ Nekoliko sati nakon što smo stigli, komšiluk je dobio upozorenje da će fudbalski teren biti granatiran pa su svi evakuisani“, rekao je on za Dejli telegraf.

„ Izraelske odbrambene snage bombardovale su ne samo fudbalsko igralište već i zgradu pored mojih tazbina, jednostavno smo preživeli.“

Rekao je da je porodica zaista verovala da će poginuti u nekoliko bombaških napada, od kojih su neki pali na samo 100 metara.

Ćerka i supruga se razbolele od stresa

Od stresne situacije, njegova sedmogodišnjakinja i supruga su se fizički razbolele.

- Moja ćerka posebno dobija napade panike i postaje fizički bolesna, stalno je povraćala. Supruga je takođe pod velikim stresom, povraća i ima dijareju i povišenu temperaturu. Ne možemo da idemo kod doktora i ne možemo da izađemo iz kuće - rekao je.

Porodica je više puta zvala liniju za hitne slučajeve Ministarstva spoljnih poslova i trgovine (DFAT) kako bi organizovala siguran put kući, ali se suočila sa nekoliko problema.

U nedelju je porodica pokušala da pređe granicu, ali su vraćeni u Gazu i rečeno im je da više ne pokušavaju da pređu granicu. DFAT je potvrdio da radi na pomoći jednoj australijskoj porodici da izađe iz ratne zone.

Ministarstvo zdravlja Gaze tvrdi da je 1.100 ljudi ubijeno, a još 5.339 ranjeno.

Situacija će se pogoršati jer Izrael kontroliše gradsku struju, vodu, gorivo i deo snabdevanja hranom.

Palestinske vlasti upozorile su da je jedina elektrana u Gazi, koja snabdeva strujom oko 2,3 miliona ljudi, ostala bez goriva.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike