Bajden rekao da je video dokaze da Hamas seče glave bebama: Čak je i Bela kuća saopštila da je to laž (VIDEO)

12.10.2023

16:19

0

Autor: N.P.

Portparol Bele kuće je morao da razjasni da su Bajdenovi komentari bili zasnovani na medijskim izveštajima i tvrdnjama iz Izraela

Bajden rekao da je video dokaze da Hamas seče glave bebama: Čak je i Bela kuća saopštila da je to laž (VIDEO)
Džo Bajden - Copyright AP Photo/Susan Walsh

Bela kuća se ogradila od izjave američkog predsednika Džoa Bajdena koji je medijima rekao da je video slike dece koje je Hamas obezglavio u Izraelu.

- Nikada nisam mislio da ću videti, i potvrditi, slike na kojima teroristi seku glave deci - rekao je Bajden dodavši da je subotnji napad Hamasa na Izrael bio "najsmrtonosniji za Jevreje još od Holokausta".

Međutim, portparol Bele kuće je morao da razjasni da su Bajdenovi komentari bili zasnovani na medijskim izveštajima i tvrdnjama iz Izraela. Kako se navodi, američki zvaničnici i predsednik nisu videli takve fotografije niti su nezavisno mogli da potvrde izveštaje o tome.

- Predsednik je svoje komentare o navodnim zločinima zasnovao na tvrdnjama Netanjahuovog portparola i medijskih izveštaja iz Izraela - saopšteno je iz Bele kuće.

Palestinska militantna organizacija Hamas je negirala da su njeni borci obezglavljivali decu nazivajući to lažima.

Inače, tvrdnje su potekle od novinarke izraelskog kanala "i24" koja je istakla da su joj te informacije preneli izraelski vojnici.

Međutim, "i24" je medij veoma blizak sa kabinetom premijera Izraela Benjamina Netanijahua.
Izraelska vlada je saopštila da ne može da potvrdi konkretnu tvrdnju da su napadači Hamasa sekli glave bebama tokom napada u subotu, izjavio je izraelski zvaničnik za CNN.

- Bilo je slučajeva da su Hamasovi militanti odsecali glave i vršili druge zločine u stilu Islamske države. Međutim, ne možemo potvrditi da li su žrtve bili muškarci ili žene, vojnici ili civili, odrasli ili deca - rekao je neimenovani izraelski zvaničnik.

Neproverene tvrdnje se raširile čitavim svetom

Vest da su borci Hamasa obezglavili 40 beba u izraelskom naselju Kfar Aza, u blizini Gaze, završila je naslovnim stranama mnogih zapadnih medija i cirkulisala je društvenim mrežama.

Novinarka britanskog "independenta", Bel Trev, posetila je Kfar Azu 10. oktobra i objavila snimak, uz tekst, u kome major David Ben Zion govori o strašnom zločinu. Iako je izjavio da su žene i deca ostalo bez glava, nisu pruženi nikakvi dokazi.

Trev je napisala da "Independent" nije mogao da potvrdi njegove tvrdnje.

Izraelski novinar, Oren Ziv, koji je takođe bio na licu mesta, istakao je da novinari nisu videli dokaze koje bi potkrepile sumnje da su bebe obezglavljene. Osim toga, ni portparol vojske ni komandanti nisu rekli ništa o tome.

Podsetimo, SAD su 2003. pokrenule invaziju Iraka pod izgovorom da ta zemlja poseduje "oružje za masovno uništenje", a danas je vrlo dobro poznato da je to bila laž.

Kako bi opravdala rat 1991. godine, u cilju isterivanja Iračana iz Kuvajta, američka vlada je proširila priču da su iračke trupe bacile stotine kuvajtskih beba iz inkubatora. Kasnije se ispostavilo da je priča fabrikovana.

Treba napomenuti i da sam Bajden nije pouzdan izvor pogotovo usled mnogobrojnih gafova zbog kojih kritičari smatraju da nije podoban da vodi državu.

Primera radi, nekoliko puta je izjavio da mu je sin Bo preminuo u Iraku, što nije istina jer je umro u bolnici u SAD, lečeći se od raka. Bajden je tokom predizborne kampanje rekao da je uhapšen sedamdesetih kada je pokušavao da poseti južnoafričkog borca za slobodu Nelsona Mandelu. Kasnije je sam istakao da to nije istina. 
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike