Katastrofa u najavi! Ako projektil pogodi nuklearni objekat na Bliskom istoku, imaće efekat "prljave bombe"

11.10.2023

11:05

0

Autor: M. Vu.

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela

Katastrofa u najavi! Ako projektil pogodi nuklearni objekat na Bliskom istoku, imaće efekat "prljave bombe"
Bomba - Copyright Profimedia

U Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju raste zabrinutost zbog eskalacije sukoba između Palestine i Izraela, izjavio je zamenik šefa agencije, Mihail Čudakov. On je istakao da bi eventualni pogodak nuklearnog objekta mogao imati posledice slične eksploziji "prljave bombe".

- Ničeg dobrog neće biti ako nuklearni objekti budu meta projektila. Postoji velika opasnost od „prljave bombe", dovoljno je da projektil padne na skladište istrošenog nuklearnog goriva - upozorio je Čudakov na marginama Ruske energetske nedelje, piše „Sputnjik".

Vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila o pokretanju operacije „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.

AP Photo/Hatem Moussa
 

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu, u obraćanju naciji, rekao je da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.

Podsetimo, palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.

Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.

Vesti o ratu u Izraelu pratite na našem portalu iz minuta u minut.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike