Britanski ministar priznao: Podrška Ukrajini je „teška i bolna", apelovao na zemlje koje su se umorile

30.09.2023

17:43

0

Kleverli nije negirao da je sukob „izvršio pritisak na zemlje širom sveta“

Britanski ministar priznao: Podrška Ukrajini je „teška i bolna", apelovao na zemlje koje su se umorile
Džejms Kleverli - Copyright AP Photo/Pavel Golovkin

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli priznao je da je podrška Ukrajini „teška i bolna“. Međutim, upozorio je saveznike NATO-a da se ne pokolebaju, jer bi okretanje leđa Kijevu izazvalo veće probleme u budućnosti.

U intervjuu za medijsku kuću „The House" u subotu od Kleverlija je zatraženo da prokomentariše „rastuće antiukrajinsko raspoloženje“ u nekim zapadnim zemljama. On je priznao da je pomoć Kijevu bila „teška i da je to bolno“, a da je sukob generalno „izvršio pritisak na zemlje širom sveta“.

Međutim, britanski ministar je insistirao da „ako ne ostanemo pri našoj podršci Ukrajini, ako pošaljemo signal da agresori mogu da napreduju, onda će se svi problemi sa kojima se trenutno suočavamo samo pogoršati".

On je pozvao zapadne saveznike da se pozabave zamorom, koji je postao „velika stvar“.

Komentarišući ponovljena obećanja bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa da će prekinuti neprijateljstva između Ukrajine i Rusije u roku od 24 sata, Kleverli je rekao da je republikanac „učinio neke veoma iznenađujuće i pozitivne stvari u vezi sa međunarodnim odnosima“ tokom svog prvog mandata u Beloj kući. Britanski ministar je posebno pomenuo Abrahamov sporazum, koji je otvorio put za normalizaciju odnosa između Izraela i arapskih naroda.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth
Džejms Kleverli

Sa druge strane, u televizijskom intervjuu u petak sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov požalio se da zapadne pristalice zemlje nisu jasno dale do znanja da li će stajati uz Kijev dok ne pobedi u sukobu ili samo na određeno vreme.

- Niko ne može jasno da nam odgovori šta znači naša pobeda - rekao je on.

Ranije je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko priznao da je broj nacija koje su spremne da daju novac Kijevu „sve manji i manji“.

Moskva je više puta optuživala SAD i njihove saveznike, koji su potrošili milijarde dolara podržavajući Kijev, da koriste sukob za vođenje „proksi rata“ protiv Rusije.

Govoreći u sredu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova optužila je obaveštajne agencije SAD i Velike Britanije da su pomogle u koordinaciji najnovijeg ukrajinskog napada na Sevastopolj na Krimu, koji je bio usmeren na sedište ruske Crnomorske flote. Britanski mediji su takođe izvestili da je Kijev u napadu koristio projektile "Storm Shadow" koje je isporučila Velika Britanija.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike