U Švedskoj "ključa" na ulicama! Vojska dobila dozvolu da pomogne policiji u borbi protiv kriminala

29.09.2023

22:52

0

Autor: M. P.

Tokom septembra je u Švedskoj u pucnjavama i eksplozijama život izgubilo 12 osoba, a policija je objavila da su novi napadi mogući na 150 lokacija u Stokholmu

U Švedskoj "ključa" na ulicama! Vojska dobila dozvolu da pomogne policiji u borbi protiv kriminala
Švedska policija - Copyright Profimedia

Premijer Švedske Ulf Kristerson saopštio je da je vojsci omogućeno da pomaže policiji u sprečavanju višemesečnog talasa nasilja i kriminala u toj zemlji. Tokom septembra je u Švedskoj u pucnjavama i eksplozijama život izgubilo 12 osoba, a policija je objavila da su novi napadi mogući na 150 lokacija u Stokholmu.

Švedska vlada je saopštila da će omogućiti vojsci da pruži veću pomoć policiji u borbi protiv talasa kriminala koji je potresao tu zemlju.

Pucnjave i eksplozije su postale skoro svakodnevna pojava u Švedskoj, neke izvode tinejdžeri, a većinu bande. Nasilni napadi postali su učestali od početka godine, a intenzivirali su se u septembru, tokom kojeg je život izgubilo 12 ljudi.

 

 

Švedski zakon trenutno zabranjuje vojsci da pomaže policiji u bilo kojoj situaciji u kojoj bi upotreba sile mogla biti neophodna, osim u slučaju terorističkih napada ili rata.

U Stokholmu trenutno postoji oko 150 adresa na kojima policija očekuje da će se ubuduće dešavati nasilni napadi, objavio je javni servis SVT.

Šefica policije u švedskoj prestonici Katrin Kimerijus Vikstrem kaže da je nemoguće da policija bude na svim mestima u isto vreme.

Nakon sastanka sa šefovima policije i oružanih snaga, premijer Ulf Kristerson rekao je da će njih dvojica sada imati zvanični mandat da istraže načine za saradnju.Vlada će, takođe, razmotriti izmenu zakona kako bi se proširile okolnosti u kojima policija može da zatraži vojnu pomoć, iako nisu saopšteni konkretni detalji.

Iz vlade su naveli da žele da vojska i policija pomažu jedni drugima u logistici, informatičkoj forenzici, ekspertizi bombi i analitici, što bi moglo da se dogodi i po važećim zakonima.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike