Seul pokazuje zube Pjongjangu: U Južnoj Koreji prva vojna parada posle 10 godina

26.09.2023

08:06

0

Paradom se obeležava južnokorejski Dan oružanih snaga, koji se uobičajeno proslavlja tiho u odnosu na masovne događaje koje je Severna Koreja organizovala pod liderom Kim Džong Unom

Seul pokazuje zube Pjongjangu: U Južnoj Koreji prva vojna parada posle 10 godina
Copyright Profimedia/Sputnik

U Južnoj Koreji danas će biti održana prva velika vojna parada u poslednjih deset godina, tokom koje će biti prikazano oružje poput balističkih raketa i jurišnih helikoptera u okviru demonstracije sile u vreme kada Seul zauzima oštriji stav prema Severnoj Koreji. 

Paradom se obeležava južnokorejski Dan oružanih snaga, koji se uobičajeno proslavlja tiho u odnosu na masovne događaje koje je Severna Koreja organizovala pod liderom Kim Džong Unom, a koji uključuju prikazivanje strateškog oružja poput interkontinentalnih balističkih projektila.
U celodnevnom događaju učestvovaće više hiljada vojnika, a biće prikazani južnokorejski tenkovi i samohodna artiljerija, kao i juršni avioni i dronovi.

Pridružiće im se 300 od 28.500 američkih vojnika baziranih u zemlji, saopštilo je južnokorejsko Ministarstvo odbrane. 

Najvažniji deo je parada u dužini od dva kilometra koja će se kretati od glavne trgovačke i poslovne četvrti Seula do užurbane četvrti Gangnamun, koja predstavlja ulaz u palatu u srcu Seula. 

U Južnoj Koreji je vojna ulična parada poslednji put održana 2013. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike