Švedska seli ceo grad na drugu lokaciju: Počeo da tone, 18.000 stanovnika ugroženo

22.09.2023

23:44

0

Očekuje se da će projekat preseljenja četiri i po kilometra istočno od starog grada biti završen 2026.

Švedska seli ceo grad na drugu lokaciju: Počeo da tone, 18.000 stanovnika ugroženo
Copyright Profimedia

Švedski grad bi trebalo da bude premešten zgradu po zgradu na novu lokaciju jer je zbog godina rudarenja počeo da tone u zemlju, što je oštetilo infrastrukturu, uključujući školu i bolnicu.

U Kiruni, gradu od 18.000 stanovnika koji se nalazi 200 kilometara iznad polarnog kruga, pronađeni su vredni minerali. Ranije ove godine objavljeno je da se Kiruna nalazi na najvećem poznatom nalazištu retkih zemljanih elemenata koji se koriste za proizvodnju baterija za električne automobile i vetroturbina.

Sudbina Kirune je isprepletana sa sudbinom njenog rudnika, kojim upravlja švedska državna kompanija LAB otkako je osnovana 1900. Rudnik je najveći rudnik gvožđa na svetu i proizvodi 80 odsto snabdevanja Evropske unije.

Ali čini se da je Kiruna postala žrtva sopstvenog rudarskog uspeha, jer je on izazvao deformaciju zemljišta na njegovoj zapadnoj granici, što dovodi stanovnike u opasnost jer preti da proguta grad. Prema izveštajima, u bolnici su pronađene pukotine, a lokalna škola se više ne smatra bezbednom.

Sada se očekuje da će projekat preseljenja Kirune na novu lokaciju - četiri i po kilometra istočno od starog grada biti završen 2026. Jedna od zgrada koja će biti preseljena je i crkva koja je otvorena 1912. godine.

Profimedia
 

Dok su mnogi stanovnici pozdravili ovaj potez jer ga vide kao priliku za poboljšanje, proširenje rudnika zabrinjava zajednicu Samija, domorodački narod Laponije, koji je Kiruni i dao ime, koje u prevodu znači snežni tetreb.

Narod Sami, koji je vekovima gajio irvase u arktičkim zemljama, sada se plaši da je njihov način života ugrožen. Irvasi su se već borili da pronađu glavni izvor zimske hrane, lišajeve, zbog klimatske krize.

Projekat će omogućiti da skoro 6.000 ljudi preseli svoje domove, a stanarima će kirije porasti do 25 odsto.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike