Erdogan ponovo kritikovao Švedsku: Nisu učinili dovoljno da bi Turska ratifikovala članstvo u NATO-u

19.09.2023

15:48

0

Stoholm nije ispunio zahteve Ankare

Erdogan ponovo kritikovao Švedsku: Nisu učinili dovoljno da bi Turska ratifikovala članstvo u NATO-u
Copyright Profimedia

Švedska nije učinila dovoljno da obezbedi svoje mesto u NATO-u i garantuje ratifikaciju svoje kandidature od Turske, rekao je predsednik Redžep Tajip Erdogan uoči glasanja u parlamentu o tom pitanju.

Govoreći za PBS News u ponedeljak, Erdogan je potvrdio da će članstvo Švedske u NATO-u na kraju biti na dnevnom redu Velike narodne skupštine Turske nakon njenog ponovnog sastanka u oktobru. Međutim, kada je upitan da li će glasanje uskoro biti održano, turski predsednik je primetio da „da bi se to dogodilo, Švedska treba da održi obećanja“.

Erdogan je, govoreći o kurdskim grupama koje Ankara smatra teroristima, naglasio da bi te organizacije „trebalo odmah da prekinu svoje demonstracije na ulicama Stokholma i da prestanu sa svojim aktivnostima jer će to što se dešava biti veoma važno za turski narod”.

Turski lider je takođe priznao da, iako je Švedska naizgled izmenila svoje zakone kako bi se pozabavila tim pitanjem, „to nije dovoljno“.

Švedska i njen nordijski sused, Finska, podneli su zahtev za ulazak u NATO u maju 2022, nakon početka sukoba u Ukrajini. Međutim, dok je Helsinki u aprilu postao član vojnog bloka predvođenog SAD, kandidatura Stokholma ostaje u limbu zbog oklevanja Mađarske i Turske da ratifikuju njenu kandidaturu.

AP Photo/Francisco Seco, File
Erdogan

Dok je Budimpešta u više navrata negodovala što je Švedska kritikovala stanje demokratije u toj centralnoevropskoj zemlji, Ankara je zahtevala da Stokholm učini više na suzbijanju kurdskih grupa u zemlji i zabrani demonstracije tokom kojih se spaljuje Kuran.

U julu, nakon višemesečnog pregovaranja, Erdogan je pristao da o kandidaturi Švedske za članstvo odluči turski parlament nakon sastanka sa švedskim premijerom Ulfom Kristersonom i generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

U izjavi nakon samita trojica lidera su istakla da je Stokholm promenio svoje antiterorističke zakone, proširio saradnju u borbi protiv terorizma protiv Kurdistanske radničke partije (PKK) i ponovo pokrenuo izvoz oružja u Tursku. Pored toga, dve zemlje su se složile da naprave „novi bilateralni sporazum o bezbednosti“. Istovremeno, Švedska je obećala da će predstaviti „mapu puta kao osnovu svoje stalne borbe protiv terorizma u svim njegovim oblicima“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike