Posle samoubistva rijaliti zvezde: Japan doneo odluku da uvrede na internetu budu kažnjive jednom godinom zatvora

14.06.2022

15:17

0

Amandman je izazvao kontroverzu u zemlji koja je pre dve godine bila potresena smrću mlade devojke

Posle samoubistva rijaliti zvezde: Japan doneo odluku da uvrede na internetu budu kažnjive jednom godinom zatvora
ilustracija - Copyright Profimedia

Japanski parlament usvojio je u ponedeljak zakon kojim se „onlajn uvrede” kažnjavaju zatvorskom kaznom usred sve veće zabrinutosti javnosti zbog sajber maltretiranja izazvanog samoubistvom rijaliti zvezde koja se suočila sa zloupotrebom društvenih medija.

Prema amandmanu na krivični zakon zemlje, koji bi trebalo da stupi na snagu kasnije ovog leta, prestupnici koji su krivi za uvrede na društvenim mrežama mogu biti kažnjeni jednom godinom zatvora ili novčanom kaznom od 300.000 jena (oko 2.200 dolara).

To je značajno povećanje u odnosu na postojeće kazne zatvora manje od 30 dana i novčanu kaznu do 10.000 jena (75 dolara).

Predlog zakona je izazvao kontroverzu u zemlji, a protivnici su tvrdili da bi mogao da ometa slobodu govora i da bude zgodan alat za sprečavanje kritikovanja onih koji su na vlasti.

Međutim, njegove pristalice kažu da je potreban stroži zakon za suzbijanje maltretiranja putem interneta i uznemiravanja onlajn.

Donet je tek nakon što je dodata odredba koja nalaže da se zakon preispita tri godine nakon stupanja na snagu kako bi se procenio njegov uticaj na slobodu izražavanja.

Profimedia
 

Prema japanskom krivičnom zakonu, uvrede se definišu kao javno omalovažavanje nečijeg društvenog položaja bez pozivanja na konkretne činjenice o njima ili na konkretnu radnju, prema portparolu Ministarstva pravde.

Zločin se razlikuje od klevete, definisane kao javno omalovažavanje nekoga uz ukazivanje na određene činjenice, koja je takođe kažnjiva.

Seiho Čo, advokat za krivična dela sa sedištem u Japanu, upozorio je da revidirani zakon ne daje klasifikaciju onoga što predstavlja uvredu.

- Potrebno je da postoji smernica koja jasno određuje šta je tačno uvreda. Na primer, u ovom trenutku, čak i ako neko lidera Japana nazove idiotom, to bi možda po revidiranom zakonu moglo da se klasifikuje kao uvreda - rekao je Čo.

Smrt Hane Kimure

Pitanje uznemiravanja na internetu postalo je aktuelano u poslednjih nekoliko godina, sa sve glasnijim pozivima na zakone protiv sajber maltretiranja nakon smrti profesionalne rvačice i rijaliti zvezde Hane Kimure.

 

 

Kimura (22) koja je bila poznata po učešću u Netfliksovoj emisiji „Terrace House“, izvršila je samoubistvo 2020. Ta vest je šokirala celu zemlju, a mnogi su ukazivali na onlajn zlostavljanje koje je trpela nekoliko meseci pre smrti.

I ostali članovi ekipe govorili su da su doživeli slično što i ona, to jest da su bili zlostavljani onlajn.

Ubrzo nakon njene smrti najviši japanski zvaničnici pozabavili su se opasnostima sajber-maltretiranja i obećali da će ubrzati vladine rasprave o relevantnim zakonima.

Kimurina majka, bivša profesionalna rvačica Kjoko Kimura, vodila je kampanju za čvršće zakone protiv maltretiranja putem interneta nakon smrti svoje ćerke i osnovala je neprofitnu organizaciju pod nazivom „Zapamti Hanu“ kako bi podigla svest o sajber maltretiranju.

Kjoko je održala konferenciju za novinare nakon što je parlament u ponedeljak objavio svoju odluku, hvaleći novi zakon.

- Želim da ljudi znaju da je maltretiranje preko interneta zločin - rekla je ona, dodajući da se nada da će amandman dovesti do donošenja detaljnijeg zakona.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike