Hanter Bajden će se izjasniti da nije kriv u slučaju laganja prilikom kupovine pištolja

20.09.2023

13:01

0

Ovo se ne poklapa sa onim što je priznao u svojim memoarima, gde je pisao da je u to vreme konzumirao opijate

Hanter Bajden će se izjasniti da nije kriv u slučaju laganja prilikom kupovine pištolja
Copyright Profimedia

Sin američkog predsednika Hanter Bajden izjasniće se da nije kriv po optužbama da je lagao o da nije bio zavisan od kokaina kada je kupio pištolj 2018. godine, otkrio je njegov advokat u sudskom podnesku u utorak.

Advokat 53-godišnjaka Ejb Louel otkrio je to u pismu u kom traže od američkog sudije za prekršaje Kristofera Berka da odustane od zahteva da se Hanter lično pojavi na suđenju.

- Bez obzira na to da li lično ili virtuelno, on će odustati od čitanja optužnice, koja ima samo nekoliko stranica i lako bi se mogla pročitati na video-konferenciji. Gospodin Bajden će se takođe izjasniti da nije kriv i nema razloga zašto ne bi mogao da te dve reči izgovori putem video-konferencije - napisao je Louel.

Saslušanja putem video-konferencije „postala su uobičajena“ tokom pandemije kovida 19 i ostaju „efikasna“ alternativa, dodao je on, izrazivši da mu je „zbunjujuće“ što su se federalni tužioci tome protivili.

Savezni tužioci su 14. septembra optužili sina američkog predsednika Džozefa Bajdena po tri tačke za davanje lažne izjave o upotrebi droge na obrascu za kupovinu revolvera "kolt kobra" u oktobru 2018.

Hanter Bajden je u svojim memoarima „Lepe stvari“ iz 2021. priznao da je koristoo narkotike u tom vremenskom periodu.

Profimedia
 

Takođe bi se mogao suočiti sa dodatnim optužbama u Vašingtonu i Los Anđelesu nakon što su uzbunjivači poreske uprave naveli da ih je Ministarstvo pravde blokiralo da u potpunosti istraže potencijalne dokaze o poreskim prevarama i ilegalnom stranom lobiranju.

Nadzorni agent IRS-a Geri Šepli i agent za posebne slučajeve IRS-a Džozef Zigler otkrili su da je Hanter pretio kineskom poslovnom saradniku u Vocap poruci od 30. jula 2017. da „sedi“ pored svog oca i da će „zauvek biti ljut ” ako dogovor koji uključuje isplatu od 5,1 miliona dolara Bajdenovim saradnicima ne bude realizovan.

Optužbe protiv Hantera Bajdena

TAČKA 1: Lažna izjava prilikom kupovine vatrenog oružja

Preti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora, kazna od 250.000 dolara, 3 godine slobode uz nadzor, posebna procena od 100 dolara.

TAČKA 2: Lažna izjava u vezi sa informacijama koje treba da čuva federalni prodavac vatrenog oružja

Profimedia
 

Preti mu kazna do 5 godina zatvora, kazna od 250.000 dolara, 3 godine slobode uz nadzor, posebna procena od 100 dolara.

TAČKA 3: Posedovanje vatrenog oružja od strane osobe koja je nezakoniti korisnik ili zavisnik od kontrolisanih supstanci

Preti mu maksimalna kazna od 10 godina zatvora, kazna od 250.000 dolara, 3 slobode uz nadzor, posebna procena od 100 dolara.

Istražitelji IRS-a su takođe rekli da su ih tužioci u kancelariji američkog tužioca Delavera Dejvida Vajsa sprečili da sprovedu istragu koja bi mogla da umeša predsednika Bajdena i obavestili Hantera o planiranom pretresu njegove skladišne jedinice.

Šepli je dalje naveo da je Vajs rekao njemu i drugim zvaničnicima IRS-a i FBI-ja tokom sastanka u oktobru 2022. da mu je uskraćeno ovlašćenje specijalnog advokata ili mogućnost da optuži prvog sina izvan Delavera.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
 

Republikanci u Predstavničkom domu od tada su pokrenuli istragu o opozivu zbog Bajdenove navodne umešanosti u poslove njegovog sina, tvrdeći da nemaju poverenja u Vajsovu sposobnost da sprovede detaljnu istragu.

Hanterovo poslednje pojavljivanje na sudu završeno je odlukom njegovog pravnog tima da odustane od sporazuma o priznanju krivice koji bi mu doneo do dve godine uslovne kazne jer nije platio porez na više od 2 miliona dolara stranog prihoda od entiteta u Kini i Ukrajini, između ostalog.

Njegov prekršaj sa kupovinom oružja takođe bi bio izbrisan da je pristao na uslovnu kaznu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike