Zakazan prvi pretres u istrazi o opozivu Bajdena: Pod lupom će se naći poslovanje njegove porodice

19.09.2023

22:43

0

Autor: M. Vu.

Bela kuća je inicijativu republikanaca u Predstavničkom domu usred predsedničke kampanje opisala kao "ekstremno politikanstvo u svom najgorem izdanju"

Zakazan prvi pretres u istrazi o opozivu Bajdena: Pod lupom će se naći poslovanje njegove porodice
Džozef Bajden - Copyright AP Photo/Manuel Balce Ceneta

Republikanci u Predstavničkom domu planiraju održati prvi pretres u okviru istrage o mogućem opozivu predsednika Džoa Bajdena zbog poslovanja članova njegove porodice. Pretres je zakazan za 28. septembar i fokusiraće se na "ustavna i pravna pitanja" u vezi sa navodima o Bajdenovom učešću u poslovnim operacijama svog sina Hantera u stranim zemljama, saopštio je portparol Odbora za nadzor vlade u Predstavničkom domu.

Proteklih nedelja, republikanci, predvođeni predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, naglašavaju da postupci Džoa Bajdena tokom perioda dok je bio potpredsednik Sjedinjenih Država ukazuju na "kulturu korupcije." Očekuje se da će pretres biti pažljivo praćen u političkim krugovima, dok se rasprava o ovim navodima nastavlja u američkom Kongresu.

Odbor takođe planira da izda obavezujuće naloge da mu se dostave lični i poslovni bankovni računi Hantera Bajdena i predsednikovog brata Džejmsa Bajdena "već ove nedelje".

Bela kuća je inicijativu republikanaca u Predstavničkom domu u sred predsedničke kampanje opisala kao "ekstremno politikanstvo u svom najgorem izdanju".

AP Photo/J. Scott Applewhite
 

- Republikanci u Predstavničkom domu su istraživali predsednika devet meseci i nisu pronašli nijedan dokaz nekog krivičnog dela - izjavio je Ian Sems, portparol Bele kuće.

Mekarti je prošle nedelje najavio istragu o opozivu pošto je bio izložen sve većem pritisku desnog krila svoje stranke da preduzme poteze protiv Bajdena ili rizikuje da bude smenjen sa mesta predsedavajućeg, piše "Glas Amerike".

Kongresmen iz Kalifornije je pokrenuo istragu bez glasanja u Predstavničkom domu i još nije izvesno da li ima dovoljnu podršku tesne republikanske većine u tom telu da predlog bude usvojen. Neki članovi Kongresa su kritikovali dokaze koji su izneti do sada navodeći da nisu na nivou koji postavlja američki Ustav za "visoke prestupe i krivična dela."

Mekarti trenutno takođe nastoji da omogući usvajanje zakona neophodnog da bi se izbeglo zatvaranje federalne vlade krajem meseca.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike