Varšava objavila prekid isporuke oružja Kijevu; Ukrajinci gađali Donjeck raketama HARM

20.09.2023

21:18

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Varšava objavila prekid isporuke oružja Kijevu; Ukrajinci gađali Donjeck raketama HARM
Ilustracija - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka/Roman Hrytsyna/Andrew Kravchenko

U toku je 574. dan rata u Ukrajini.

Tokom noći, eksplozije su odjeknule u Odesi, Lavovu, Harkovskoj i Hmeljnickoj oblasti.

Rusija čvrsto drži odbranu duž cele linije fronta.

Najvažnije činjenice

- Otkriveno ko je umešan u eksploziju Prigožinovog aviona

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

- Vođa "Vagner" grupe Jevgenij Prigožin poginuo u padu aviona u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti

23.38 - Varšava je objavila prekid isporuke oružja Kijevu

 

Ukrajina više ne dobija oružje od Poljske, pošto je Varšava odlučila da se naoruža, izjavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

AP Photo/Olivier Matthys, Pool, File
 

On je takođe podsetio na princip „ako želite mir, pripremite se za rat” i naglasio da je Poljska povećala narudžbine od proizvođača oružja. To se dogodilo u pozadini zahlađenja poljsko-ukrajinskih odnosa zbog embarga na žito. U isto vreme, poljski predsednik Andžej Duda je u avgustu tvrdio da je Kijevu potrebno više oružja.

 

23.27 - Bela kuća: Bajden se raduje susretu sa Zelenskim i razgovoru o kontraofanzivi

Portparol Bele kuće Džon Kirbi saopštio je da se američki predsednik Džozef Bajden raduje susretu sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u četvrtak i tome da čuje njegov stav o napretku kontraofanzive.

Kirbi je dodao da je Bela kuća ohrabrila Zelenskog da se sastane sa američkim zakonodavcima, kako bi razgovarali o potrebama ukrajinske vojske.

22.23 - Suspendovana portparolka ukrajinske vojske

Portparol ukrajinske vojske, američka transrodna osoba Sara Ešton Sirilo, suspendovana je sa funkcije tokom istrage zbog njenih izjava, saopštila je komanda teritorijalne odbrane.

„Komanda snaga teritorijalne odbrane oružanih snaga Ukrajine sprovešće zvaničnu istragu o okolnostima ovih izjava. Biće donete odgovarajuće odluke. Narednik Sara Ešton Sirilo biće odmah suspendovana iz službe dok je istraga u toku“, navodi se u saopštenju teritorijalne odbrane na mreži Iks (bivši Tviter).

21.42 - "Živ sam i zdrav": Kadirov demantovao glasine o bolesti i otkrio zašto je posetio bolnicu u Moskvi

21.21 - Ukrajinci gađali Donjeck raketama "HARM"

Ukrajinske Oružane snage gađale su istočni deo Donjecka protivradarskim raketama „HARM“, saopštile su hitne službe regiona.

Za sada nema informacija o žrtvama i materijalnoj šteti.

20.56 - Lavrov: Zapad izbegava suštinski razgovor zasnovan na zahtevima Povelje UN

19.18 - Peskov: Rusija nikada nije odbijala pregovore

Rusija nikada nije odbijala pregovore o Ukrajini, ali sada nema preduslova za njihovo obnavljanje, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

- Reč ‘pregovori’ počela je sve češće da se čuje kao odgovor na sve češća pitanja o tome. A predsednik dosledno odgovara i objašnjava stav ruske strane, koja nikada nije odustala od ideje takvih pregovora, ali koja konstatuje da u ovom trenutku ne postoje preduslovi za njihovo obnavljanje - objasnio je Peskov.

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Dmitrij Peskov

19.37 - Zelenski: Pomaganjem Ukrajini brani se Povelja UN

Pomaganje Ukrajini oružjem u ratu protiv Rusije, uvođenje sankcija i vršenja sveobuhvatnog pritiska na agresora, kao i glasanje za relevantne rezolucije predstavljaju pomaganje u odbrani Povelje UN, rekao je danas ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija.

On je istakao da "Ukrajina koristi svoje pravo na samoodbranu". 

Zelenski je apelovao da se Generalnoj skupštini UN da ovlašćenje da prevaziđe pravo veta koje ima Rusija, nazivajući to „neophodnim korakom“. 

19.32 - Gutereš: Rat u Ukrajini zaoštrava geopolitičke tenzije i podele

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš poručio je danas na sednici Saveta bezbednosti da rat u Ukrajini "zaoštrava geopolitičke tenzije i podele, preti regionalnoj stabilnosti, povećava nuklearne pretnje i stvara duboke pukotine u multipolarnom svetu".

Pre početka sednice, ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja se založio protiv obraćanja Zelenskog Savetu bezbednosti kojim predsedava Albanija.

17.47 - Kijev: Pogođen komandni centar ruske crnomorske flote na Krimu

Ukrajinska vojska saopštila je danas da je pogodila komandni centar ruske Crnomorske flote u blizini Sevastopolja na Krimu. 

Iz Kijeva nisu naveli više detalja o napadu.

Guverner Sevastopolja Mihail Razvožajev, koga je postavila Moskva, saopštio je da su sistemi za protivazdušnu odbranu odbili raketni napad na taj grad.

Profimedia
 

15.21 - Ukrajinski vojnik osuđen u DNR na 25 godina zatvora zbog pucanja na civila

Vrhovni sud DNR osudio je ukrajinskog vojnika na 25 godina zatvora zbog toga što je pucao na civila u Marijupolju, saopšteno je za Sputnjik u Tužilaštvu DNR.

Takođe, Vrhovni sud je četvoricu ukrajinskih marinaca koji su pucali u civila u Marijupolju osudili na 26 i 27 godina zatvora.

13.12 - Oboreni ukrajinski dronovi u predgrađu Sevastopolja

Sistemi protivvazdušne odbrane oborili su bespilotne letelice u predgrađu Sevastopolja, napisao je gubernator Mihail Razvožajev na Telegram kanalu.

Jedan dron je pao u vinograd, niko nije povređen.

11.53 - Poljska preti da će prekinuti da podržava Ukrajinu

Poljska bi mogla da smanji podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom zbog rastućeg spora oko žita između dve istočnoevropske zemlje, rekao je varšavski ministar za pitanja EU Šimon Šinkovski vel Sek.

Upitan da prokomentariše odluku Varšave da produži embargo na ukrajinsko žito uprkos tome što je EU ukinula restrikcije, ministar je u utorak za novinsku agenciju PAP rekao da će Poljska biti "neumoljiva" po tom pitanju.

Šinkovski vel Sek je tvrdio da pritisak Kijeva zbog spora „šteti samoj Ukrajini“, jer ostavlja „određeni utisak na poljsko javno mnjenje“ i utiče na nivo podrške za nastavak vojne i ekonomske pomoći.

Profimedia
Šimon Šinkovski vel Sek

Ministar je dodao da, iako Varšava želi da nastavi da podržava Ukrajinu, treba da postoji podrška javnosti.

- Ako ne bude podrške Poljaka za takve akcije, biće nam teško da nastavimo da podržavamo Ukrajinu na isti način kao što smo to činili do sada - kazao je on.

10.02 - Blumberg: Sukob u Ukrajini mogao bi da traje još 6-7 godina

Vojni sukob u Ukrajini mogao bi da traje još šest do sedam godina, a saveznici Kijeva treba da planiraju njegovu finansijsku podršku za taj period, prenosi Blumberg, pozivajući se na visokog zvaničnika jedne od evropskih zemalja G7.

To je mnogo duži period nego što se očekivalo ranije, navela je agencija, ali je „spor napredak u kontraofanzivi Ukrajine poslednjih meseci smanjio očekivanja“ stranih zvaničnika. Predstavnici zemalja G7 razgovarali su o situaciji na marginama Generalne skupštine UN 18. septembra i složili se da će sukob verovatno trajati „srednjoročno do dugoročno“, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt departmenta.

9.55 - Špigl: Ukrajina odbila da primi partiju „leoparda“ iz Nemačke zbog lošeg stanja

AP Photo/Michael Sohn, File
 

Ukrajina je prošle nedelje odbila da primi 10 starih tenkova „leopard 1A5“ iz Nemačke zbog lošeg tehničkog stanja, piše „Špigl“, pozivajući se na izvore.

9.33 - Rojters: EU od Kine traži veće angažavanje u okončanju rata u Ukrajini

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel zatražiće direktno od Kine u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija da učini više kako bi navela Rusiju ka "pravednom miru“ u Ukrajini, navodi se u nacrtu njegovog govora na Generalnoj skupštini UN u koji je Rojters imao uvid.

Na današnjem sastanku Saveta bezbednosti tokom godišnje Generalne skupštine UN u Njujorku, Mišel će pozvati na "pravedan mir koji poštuje Povelju UN i njene osnovne principe - teritorijalni integritet suverene države“, navodi britanska agencija.

8.28 - Stoltenberg: Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana

Ukrajini je hitno potrebna protivvazdušna odbrana, uključujući municiju, rezervne delove i održavanje sistema koje ukrajinska vojska već ima, izjavio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

AP Photo/Markus Schreiber
Stoltenberg

On je rekao da je rat, koji je već odavno ušao u drugu godinu, "rat iscrpljivanja", ali ne i zastoj, s obzirom na ono što je Ukrajina osvojila tokom kontraofanzive koju je počela u junu u pokušaju da povrati teritoriju koju su, kako je istakao, okupirale ruske snage. 

7.35 - Kijev: Rusija ciljala rafineriju u Kremenčuku,nakon napada izbio požar

Rusija je tokom noći u napadu dronom pogodila rafineriju nafte u Kremenčuku, u kojoj je izbio požar, saopštio je danas guverner Dmitro Lunjin. Rad rafinerije u centralnoj Poltavskoj oblasti Ukrajine je privremeno zaustavljen, rekao je Lunjin na Telegramu, prenosi Rojters. On je dodao da nema informacija o žrtvama. 

7.15 - Novi paket vojne pomoći

U okviru novog paketa vojne pomoći Кijevu vrednog 400 miliona evra Nemačka će Ukrajini, između ostalog, isporučiti desetine hiljada komada municije i dvesta oklopnih vozila, navodi se na sajtu nemačkog Ministarstva odbrane. 

7.00 - Uništena dva ukrajinska drona

Ruski sistemi za protivvazdušnu odbranu uništili su dva ukrajinska drona iznad Belgorodske i Orlovske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike