Ni ovo se neće svideti Makronu! Svaki drugi Francuz podržava Marin le Pen

14.09.2023

23:08

0

Anketa je i upoređivala rejting aktuelnog predsednika Emanuela Makrona i njegove protivkandidatkinje na prošlim izborima 2022

Ni ovo se neće svideti Makronu! Svaki drugi Francuz podržava Marin le Pen
Marin le Pen - Copyright AP Photo/Francois Mori

Novo istraživanje u Francuskoj pokazalo je da 47 odsto ispitanika veruje da je poslanica desničarske stranke Nacionalno okupljanja (RN) Marin le Pen sposobna da ujedini Francuze.

Zaključak ankete koju je sprovela kuća "Elabe" za BFMTV je da se imidž Le Penove, predsednice parlamentarne grupe RN u Narodnoj skupštini, četiri godine uoči predsedničkih izbora 2027. poboljšava – skoro svaki drugi ispitanik veruje da je ona u stanju da "ujedini Francuze" (47 odsto) i da "ima potrebne kvalitete da bude predsednik" (48 odsto).

Iako 71 odsto Francuza i dalje smatra da je Le Penova "autoritarna figura", 51 odsto je "zabrinuto", većina ispitanika veruje da je poslanica krajnje desnice "hrabra" (67 odsto), "dinamična" (66 odsto), kao i da "stvarno želi da promeni stvari" (61 odsto).

Popularnost Marin le Pen se poboljšava u većini kategorija stanovništva, a posebno među penzionerima – 69 odsto starijih građana smatra da je "dinamična", kao i 51 procenat mladih uzrasta od 18 do 24 godine, istaknuto je u anketi.

Anketa je i upoređivala rejting aktuelnog predsednika Emanuela Makrona i njegove protivkandidatkinje na prošlim izborima 2022 – 32 odsto ispitanih smatra da bi Marin le Pen prošla bolje od sadašnjeg lidera Francuske u Jelisejskoj palati.

Stephanie Lecocq/Pool via AP
 

Ovaj stav je takođe izraženiji i u porastu među penzionerima, ali i kod Francuza koji teško sastavljaju kraj s krajem.

Međutim, ispitanici su naklonjeni Marin le Pen u pitanjima bezbednosti (58 odsto) i imigracija (55 odsto), dok su skeptični prema njenoj politici na poljima obrazovanja, zdravstva, kupovne moći, zaštite životne sredine i krize u Ukrajini.

Takođe, 60 odsto anketiranih Francuza veruje da će u slučaju da Marin le Pen i stranka Nacionalno okupljanje dođu na vlast, "zemlja biti podeljenija nego danas". Više od jednog od dva ispitanika (55 odsto) smatra i da bi "ovo naštetilo međunarodnom imidžu Francuske".

Anketa je sprovedena na uzorku od 1.001 punoletne osobe putem interneta u periodu od 12. do 13. septembra 2023. godine.

Bonus video:

Telegram

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike