Makron: Francuska je spremna da pruži pomoć Maroku u oporavku od zemljotresa

12.09.2023

23:51

0

Makron je dodao i da je na Muhamedu VI i Vladi Maroka, koji su do sada ignorisale ponude Francuske, da organizuju međunarodnu podršku

Makron: Francuska je spremna da pruži pomoć Maroku u oporavku od zemljotresa
Emanuel Makron - Copyright Profimedia

Predsednik Francuske Emanuel Makron obratio se danas marokanskoj javnosti porukom u video snimku, u kojoj kaže da je Pariz spreman da pruži pomoć Maroku u oporavku od razornog zemljotresa ako kralj Muhamed VI prihvati ponudu Francuske.

- Želim da se obratim direktno Marokancima, da vam kažem da je Francuska poražena...ovim strašnim zemljotresom - rekao je Makron u video snimku objavljenom na društvenim mrežama, dodajući da će Francuska biti uz Maroko, preneo je Rojters.

- Imamo mogućnost da pružimo direktnu humanitarnu pomoć - istakao je Makron i dodao da je na Muhamedu VI i Vladi Maroka, koji su do sada ignorisale ponude Francuske, da organizuju međunarodnu podršku.

- Stojimo na raspolaganju njihovoj suverenoj odluci - naglasio je Makron.

Pariz i Rabat u poslednje vreme imaju problematične odnose posebno u vezi sa spornom teritorijom Zapadne Sahare, koju Maroko želi da Francuska prizna kao marokansku, podseća Rojters.

Maroko nema ambasadora u Francuskoj od januara.

Makron je u video poruci ocenio nedavne kontroverze oko diplomatskih tenzija između Maroka i Francuske deplasiranim, ponavljajući opaske koje je dala francuska ministarka spoljnih poslova Katrin Kolona ranije ove nedelje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike