NASA objavila izveštaj stručnjaka o NLO: Život u svemiru postoji!

14.09.2023

16:51

0

NASA je prošle godine saopštila da pregleda dokaze o tzv. neidentifikovanim vazdušnim fenomenima "UAP" kojim su zamenili dosadašnji izraz “NLO” u službenoj terminologiji

NASA objavila izveštaj stručnjaka o NLO: Život u svemiru postoji!
NASA - Copyright Pixabay

NASA-in dugoočekivani izveštaj o Neidentifikovanim letećim objektima (NLO) privlačnog naslova Nezavisna studija neidentifikovanih anomalnih fenomena – objavljen je, a potomje počeo brifing u prenosu uživo.

NASA je prošle godine saopštila da pregleda dokaze o tzv. neidentifikovanim vazdušnim fenomenima "UAP" kojim su zamenili dosadašnji izraz “NLO” u službenoj terminologiji.

U izveštaju se naglašava da „nema razloga da se zaključi“ da su postojeća viđenja NLO-a stranog porekla.

Ipak, preporučuje da se takve tvrdnje ne otpisuju, navodeći da se galaksija "ne zaustavlja na periferiji Sunčevog sistema".

Nema dokaza koji bi ukazivali na to da su UAP vanzemaljskog porekla, kaže David Spergel, predsednik nezavisnog istraživačkog tima UAP.

Većina stvari se može objasniti kao avioni, baloni, dronovi i vreme.

Pixabay/profimedia
 

- Ali potrebno je bolje prikupljanje podataka, a „stigma“ oko pilota koji prijavljuju anomalije mora biti smanjena - rekao je on.

- Kao što istražujemo nepoznato unutar našeg Mlečnog puta, tako bismo trebali ozbiljno shvatiti mogućnost nepoznate tehnologije koja bi mogla da potiče iz drugih krajeva galaksije - navodi se u izveštaju.

- Mnoge NASA-in naučne misije su, barem delimično, fokusirane na odgovor na pitanje da li postoji život van planete Zemlje - kaže se.

- Ta istraživanja uključuju misije koje traže znake života, možda na Marsu ili ledenim mesecima koji kruže oko Jupitera i Saturna - kao i dalje, u odnosu molekule prisutnevu atmosferama egzoplaneta. Potraga za znacima vanzemaljske tehnologije je prirodni nastavak tih istraživanja. Ako priznamo verodostojnost bilo čega od ovoga, onda bi trebalo da priznamo da su sve u najmanju ruku uverljive.

Nema verodostojnih dokaza

Pomoćnica administratora NASA-ine Direkcije za naučne misije kaže da nedostatak visokokvalitetnih podataka pokreće misteriju.

Brojni iskazi očevidaca povezani sa UAP-ovima, poznatijim kao NLO, nisu detaljni ili dosledni, tako da se ne mogu koristiti za donošenje zaključaka o prirodi i poreklu objekata, kaže Nikola Foks.

NASA će „unaprediti izveštavanje građana“ i raditi sa javnošću i komercijalnim pilotima na podizanju kvaliteta podataka, kaže ona.

 

 

Istraga se nastavlja

Naučnici kažu da je bitno da se nastavi sa istraživanjem ovih pojava.

Izveštaj nastavlja sa detaljima o tome kako se veštačka inteligencija (AI) i mašinsko učenje (ML) mogu koristiti za pomoć „identifikovanjem retkih pojava, potencijalno uključujući UAP, unutar ogromnih skupova podataka“.

Međutim, kaže se, ukupni napori ne bi trebalo da se oslanjaju samo na računare.

- Angažovanje javnosti je takođe kritičan aspekt razumevanja UAP-a -kaže se u izveštaju.

Svedoci

- Mnogi verodostojni svedoci, često vojni piloti, prijavili su da su videli objekte koje nisu prepoznali iznad vazdušnog prostora SAD-a, navodi se u izveštaju.

Iako napominje da je „većina ovih događaja od tada objašnjena“, izveštaj priznaje da se „mala šačica ne može odmah identifikovati kao poznati fenomeni koje je napravio čovek ili prirodni fenomen“.

Profimedia
 

Tema je dugo fascinirala javnost, ali ju je mejnstrim nauka izbegavala. Nezavisni tim od 16 istraživača podelio je svoja preliminarna zapažanja u maju i utvrdio da postojeći podaci i izveštaji očevidaca nisu dovoljni za donošenje čvrstih zaključaka, i istovremeno pozvao na sistematičnije prikupljanje visokokvalitetnih podataka.

U julu je bivši američki obaveštajac dospeo na naslovne strane kada je kongresnom odboru rekao da “apsolutno” veruje da vlada ima u svom posedu neidentifikovane fenomene, kao i ostatke njihovih vanzemaljskih upravljača.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike