Panika u Australiji zbog požara koji bukti već nedelju dana: Probio odbrambene linije, širi se velikom brzinom! (VIDEO)

13.09.2023

16:24

0

Država doživljava sušni period, sa temperaturama koje su u avgustu bile iznad proseka u kombinaciji sa padavinama koje su za 94 odsto bile ispod proseka

Panika u Australiji zbog požara koji bukti već nedelju dana: Probio odbrambene linije, širi se velikom brzinom! (VIDEO)
Copyright Bushfires NT via AP

Ogroman šumski požar koji besni više od nedelju dana u centralnoj Australiji opasno se približio popularnom turističkom gradu Tenant Krik, pošto vlasti upozoravaju da bi promenljivi vetrovi mogli da predstavljaju rizik za stanovnike.

Vršilac dužnosti glavnog ministra Severne teritorije Nikol Manison proglasila je u utorak vanrednu situaciju za celu oblast lokalne vlade Barkli, a u sredu su delovi regiona, uključujući Tenant Krik, stavljeni pod upozorenje „pazi i delaj“.

Upozorenje „pazi i delaj“ ukazuje na „povećan“ nivo pretnje gde se uslovi menjaju i stanovnici treba da počnu da preduzimaju mere kako bi zaštitili sebe i svoje porodice, navodi vlada teritorije.

Bushfires NT via AP
 

Dom za oko 3.000 ljudi, Tenant Krik je popularno mesto za odmor, a vlasti su upozorile da će sreda biti „najkritičniji“ dan za grad zbog prognoza o promenljivim uslovima vetra, uključujući promenu smera i brzine.

Do kasno u sredu vatra je probila linije za zadržavanje severno i južno od grada, prema rečima glavnog kontrolora požara Tonija Fulera, koji je za nacionalnu radiodifuziju rekao Australijskoj radiodifuznoj korporaciji da je vatra bila „30 ili 40 kilometara udaljena od samog Tenant Krika“.

Požari u regionu Barkli na severnoj teritoriji prvi put su prijavljeni 4. septembra i od tada su se proširili na više od 2 miliona hektara, a gusti crni dim širio se nad regionom danima.

Bushfires NT via AP
 

Dodatne ekipe iz Južne Australije stigle su u Tenant Krik u sredu popodne, a pripadnici australijskih odbrambenih snaga takođe su bili na licu mesta ranije u sredu kako bi usporili širenje požara.

Do krize je došlo samo nekoliko sedmica nakon što je australijski vatrogasni savet, nacionalni savet za vatrogasne i hitne službe u Australiji i Novom Zelandu, predvideo povećani rizik od šumskih požara širom Australije, a posebno u području severne teritorije.

Australija doživljava sušni period, sa temperaturama koje su u avgustu bile iznad proseka u kombinaciji sa padavinama koje su za 94 odsto bile ispod proseka, prema Zavodu za meteorologiju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike