Uragan hrli ka Americi! Njujork i 80 miliona Amerikanaca u strahu, vetrovi od 270 kilometara na čas!

12.09.2023

07:18

0

Stručnjaci su mu dali ime Li, a više od deset dana se kreće preko Atlantskog okeana

Uragan hrli ka Americi! Njujork i 80 miliona Amerikanaca u strahu, vetrovi od 270 kilometara na čas!
Ilustracija - Copyright NOAA via AP

Istočnim delom Atlantika, ispred obale Afrike nastao je tropski sistem koji je vrlo brzo prerastao u veoma snažan uragan.

Stručnjaci su mu dali ime Li i već više od deset dana kreće se preko Atlantskog okeana.

Pre nekoliko dana severoistoično od Karipskih ostrva, ovaj uragan prerastao je u oluju kategoriju 5, pri čemu su vetrovi i preko 270 km/h.

Srećom, uragan se nalazio na bezbednoj udaljenosti od severnih delova Karipskog arhipelaga, tako da nije ugrožavao ova ostrva. Ukoliko bi uragan sa ovakvim vetrovima pogodio kopno, sve bi bilo zbrisano do temelja, ostrva na severu Kariba i dalje se oporavljaju od takvih uragana pre nekoliko godina.

Chris Urso/Tampa Bay Times via AP
 

Uragan se sada premešta prema severu i narednih dana proći će svojim centrom i najjačim delom zapadnije od Bermudskih ostrva.

Neće ih pogoditi direktno, ali će im doneti olujne vetrove, obilne padavine i visoke talase.

Danima je Istočna obala strahovala od toga da će ih ovaj uragan direktno pogoditi i to najgušće naseljenu oblast od Njujorka do Bostona, koja broji preko 80 miliona stanovnika, pri čemu bi došlo do razornih posledica, iako bi uragan oslabio, ali bi bio dovoljno snažan da nanese velike posledice.

Kada uragani nastanu dovoljno istočno, ispred obale Afrike, oni često pređu Atlantik i kao veoma snažni obruše se od Floride do severoistočne obale SAD i do Nove Škotske i Nju Faundlenda.

Istočna obala i dalje pameti uragan Sendi, koji je 2012. godine razorio severoistok SAD i do sada se smatra najskupljom olujom u Americi, skupljom i od Katrine u Nju Orleansu sada već daleke 2005. godine. Uragan Sendi pogodio je Njujork i širu oblast od skoro 100 miliona stanovnika i naneo nezamislive posledice.

Youtube/Reed Timmer
 

Za sada će nastaviti put prema severu, a narednog vikenda kao uragan prve kategorije mogao bi da pogodi obkast Nove Škotske.

Prethodno je uragan pretio da će pogoditi krajnji severoistočni deo SAD, odnosno deo Nove Engleske, ali sadašnja sinoptička situacije je takva da bi se sa juga obrušio na jugoistok Kanade, potom bi gubio karakteristike uragana i napravio zaokret pod uticajem zapadnih vetrova kao vantropski ciklon i kretao bi se preko severa Atlantika ka Evropi.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike