Šta će biti sa Berluskonijevim milijardama? Evo kome je pripalo koliko novca!

11.09.2023

21:32

0

Njegova imovina ukupno vredi četiri milijarde evra

Šta će biti sa Berluskonijevim milijardama? Evo kome je pripalo koliko novca!
Silvio Berluskoni - Copyright Profimedia

Petoro dece bivšeg italijanskog premijera Silvija Berluskonija postigla su dogovor o testamentu pokojnog milijardera, a dvoje najstarije dece formalno su preuzela kontrolu nad očevim poslovnim carstvom vrednim sedam milijardi evra.

- Marina i Pjer Silvio Berluskoni zajedno dobijaju indirektnu kontrolu nad Fininvest SpA, jasno obezbeđujući njegovu stabilnost i kontinuitet upravljanja - navodi se u saopštenju porodičnog holdinga Fininvest .

Kako prenosi ''Korijere dela sera'', od Berluskonijeve smrti 12. juna, advokati i konsultanti su radili na razjašnjavanju mnogih aspekata i vrednosti imovine finansijskog magnata. Svo petoro dece bivšeg premijera prihvatilo je očevo nasleđe u skladu sa njegovim poslednjim željama, navodi se u saopštenju.

- Marina, Pjer Silvio, Barbara, Eleonora i Luiđi Berluskoni objavljuju da su prihvatili nasleđe svog oca, tumačeći njegove poslednje želje u potpunoj harmoniji, kako bi odali počast sećanju na svog oca sa dubokom zahvalnošću, inspirisani njegovom ogromnom velikodušnošću - navodi se u saopštenju.

Berluskoni je krajnje jasno izrazio svoje želje, dodelivši sav raspoloživi deo Marini i Pjeru Silviju, deci svoje prve supruge Karle Elvire Dal'Oglio. To znači da 53 procenata Fininvesta pripada Marini i Pjeru Silviju, a 47 odsto dele preostalo troje dece.

Ostatak zaostavštine, odnosno vile, čamci, umetnička dela, lična ulaganja, bankovni računi, biće podeljen u odnosu 60/40, odnosno 60 odsto Marini i Pjeru Silviju i 40 odsto proporcionalno Barbari, Eleonori i Luiđiju.

U testamentu Berluskoni je ostavio i tri zaveštanja - prvo od 100 miliona je u korist njegovog brata Paola Berluskonija. Sličan iznos će pripasti njegovoj partnerki Marti Fašini, a 30 miliona ostavio je svom prijatelju Marčelu Del'Utriju.

Plan sukcesije Fininvesta privukao je značajnu pažnju medija u Italiji. Fininvest kontroliše MFE-MediaForEurope NV, najvećeg komercijalnog emitera u Italiji. Ranije poznat kao Mediaset, MFE dominira italijanskim tržištem TV reklamiranja sa više od 40 odsto udela.

Takođe je služio kao lansirna platforma za Berluskonijevu političku karijeru 1990-ih. Pored korporativnih holdinga, imanje sadrži niz luksuznih nekretnina, u kojima je Berluskoni održavao sastanke na najvišem nivou sa političkim partnerima i liderima država, kao osnivač i lider partije "Forca Italia" i tokom svog premijerskog mandata.

Berluskonijeva imovina ukupno vredi četiri milijarde evra, uključujući kompanije koje se kotiraju na berzi, velike investicije u nekretnine, hartije od vrednosti i umetnička dela, a najveći deo čini vrednost Fininvesta - 2,8 milijardi evra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike