Niz novih potresa u Maroku, stanovnici u strahu: Stigli snimci iz vazduha, stanje je uznemirujuće (FOTO/VIDEO)

10.09.2023

17:40

0

Stanovnici su zatečeni ovim neočekivanim događajem, dok se nadležne službe brzo mobilizuju kako bi pružile pomoć i procenile razmere štete

Niz novih potresa u Maroku, stanovnici u strahu: Stigli snimci iz vazduha, stanje je uznemirujuće (FOTO/VIDEO)
akcija spasavanje u Maroku i dalje traje - Copyright AP Photo/Mosa'ab Elshamy

Jače podrhtavanje tla osetilo se jutros u gradu Marakešu u Maroku i okolnim područjima. Potresi su bili jačine 4.5, prema aplikaciji "Zemljotresi" koja prati seizmičku aktivnost i šalje upozorenja korisnicima pametnih telefona.

Prema EMSC-u, zemljotres je bio jačine 4.5 stepeni po Rihteru, udaljen 77 km jugozapadno od Marakeša.

S druge strane, Američki geološki institut izveštava da je zabeležio potres jačine 3.9 stepeni po Rihteru, koji se dogodio na dubini od 10 kilometara, oko 80 kilometara jugozapadno od grada Marakeša.

 

 

Stanovnici su zatečeni ovim neočekivanim događajem, dok se nadležne službe brzo mobilizuju kako bi pružile pomoć i procenile razmere štete.

Preporučuje se oprez u područjima gde su zgrade oštećene, zbog mogućnosti naknadnih potresa. Pratite lokalne vesti za najnovije informacije o situaciji.

Uznemirujući snimci sa društvenih mreža prikazuju razornu sliku Maroka iz vazduha nakon snažnog potresa koji je pogodio regiju.

 

 

Veliki broj građevina je srušen ili teško oštećen, a stanovnici se okupljaju pored ruševina u iščekivanju pomoći.

 

 

Iako još nije jasno da li je potres izazvao dodatnu štetu ili nastradale, strahovanja od mogućih naknadnih potresa dodatno uznemiruju ljude u regijama gde je šteta već ostavila nestabilne zgrade. 

Ambasada Maroka u Srbiji: Zahvalnost kralja prijateljskim zemljama

Marokanski kralj Mohamed VI izrazio je zahvalnost svim zemljama, među kojima je i Srbija, koje su ponudile pomoć i solidarnost sa marokanskim narodom nakon razornog zemljotresa koji je pogodio tu zemlju.

Ambasada Maroka u Beogradu podelila je na platformi X (Tviter) jučerašnju poruku podrške i solidarnosti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kao i Ministarstva spoljnih poslova Srbije, podsećajući tako na, kako navode, svu podršku i empatiju prijateljske Srbije narodu Maroka.

Predsednik Srbije izrazio je juče iskreno saučešće povodom razornog zemljotresa u Maroku i saopštio da je Srbija spremna da, u okviru svojih mogućnosti, pruži svaku vrstu pomoći toj severnoafričkoj zemlji.

Tanjug/AP Photo Mosa'ab Elshamy
 

Marokanski "kralj je izrazio iskrenu zahvalnost kraljevine Maroko svim bratskim i prijateljskim zemljama koje su iskazale solidarnost sa marokanskim narodom u ovoj situaciji i od kojih su mnoge izrazile spremnost da pruže pomoć u ovim posebnim okolnostima", navodi se u saopštenju kraljevskog kabineta koje je Tanjugu prosledila Ambasada Maroka u Srbiji.

Prema poslednjim podacima, broj poginulih u zemljotresu koji je pogodio Maroko porastao je na 2.012, navodi se u saopštenju marokanskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Broj povređenih popeo se na 2.059, od kojih je 1.404 u kritičnom stanju, dodalo je Ministarstvo, preneo je "AP".

Zemljotres se dogodio u planinskom lancu Visoki Atlas u Maroku nešto posle 23.00 sata u petak po lokalnom vremenu, na relativno maloj dubini od 18,5 kilometara, sa epicentrom 72 kilometra jugozapadno od Marakeša.

Bonus video:

instagram

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike