Renovirana soba za vanredne situacije u Beloj kući: Obnova trajala godinu dana

09.09.2023

22:00

0

Stari podovi, nameštaj, kompjuteri i druga tehnologija zamenjeni su prefinjenim mahagonijskim pločama iz Merilenda

Renovirana soba za vanredne situacije u Beloj kući: Obnova trajala godinu dana
Copyright Foto:Carlos Fyfe/The White House via AP

Soba za vanredne situacije u Beloj kući, obično obavijena velom tajnosti, renovirana je za 50 miliona dolara. Zapravo, "soba" je pogrešno ime, reč je o visoko obezbeđenom kompleksu konferencijskih sala i kancelarija u prizemlju zapadnog krila Bele kuće, od 511 kvadratnih metara, preneo je Glas Amerike.

To su prostorije u kojima se odvija istorija, gde se predsednik sastaje sa zvaničnicima nacionalne bezbednosti da razgovara o tajnim operacijama i osetljivim vladinim pitanjima, razgovara sa stranim liderima i radi na rešavanju velikih kriza u nacionalnoj bezbednosti.

U tom kompleksu su predsednik Barak Obama i njegov tim gledali akciju hvatanja lidera Al Kaide, Osame bin Ladena 2011, predsednik Donald Tramp pratio je 2019. operaciju u kojoj je ubijen lider Islamske države, Abu Bakr al-Bagdadi,a predsednik Lindon Džonson razmatrao planove tokom Vijetnamskog rata.

Foto: Carlos Fyfe/The White House via AP
 

Najnovija promena nije bila mala: kompletno renoviranje je trajalo godinu dana. Bela kuća je ove nedelje dozvolila retku posetu grupe novinara. Predsednik SAD Džozef Bajden je u utorak obišao prostorije, a onda i dobio obaveštajni izveštaj, rekao je Mark Gustafson, direktor sobe za vanredne situacije. "Svidelo mu se, misli da je renovirana fantastično“, dodao je Gustafson.

"Ljudi, nova renovirana soba za vanredne situacije u Beloj kući je spremna i radi“, saopštio je Bajden u postu na platformi X (Tviteru) i zahvalio svima koji su na tome radili. Renovirani prostor ima moderan, ali i staromodan osećaj.

Stari podovi, nameštaj, kompjuteri i druga tehnologija zamenjeni su prefinjenim mahagonijskim pločama iz Merilenda, kamenom iz Virdžinijskog kamenoloma, LED svetlima koja mogu da menjaju boje i velikim monitorima. Prozirne staklene kancelarije zamagljuju se pritiskom na dugme, a ceo prostor miriše kao novi automobil. Ima još dosta fiksnih telefona, mobilni nisu dozvoljeni iz sigurnosnih razloga.

Postoje pregrade na ulazu u kojima se čuvaju telefoni, gde je ranije ove godine pronađena vrećica sa kokainom. Pristup je strogo kontrolisan i generalno ograničen na predsednikove savetnike za nacionalnu bezbednost i vojne savetnike. Svako ko sluša poverljive brifinge mora da ima odobrenje. Čak su i građevinari koji su radili na renoviranju morali su da dobiju privremenu bezbednosnu dozvolu. Svetleći znakovi za deklasifikovano su zeleni, a crveni za poverljivo.

Tajni kompleks je 1961. godine napravila Kenedijeva administracija nakon invazije u Zalivu svinja. Posle terorističkih napada 11. septembara 2001, Bela kuća je napravila značajno poboljšanje sobe za vanredne situacije. Poslednje renoviranje je bilo 2007. godine.

Foto:AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File
 

U kompleksu je svakodnevno vojno i civilno osoblje koje prati događaje širom sveta. Ima prijavnicu sa američkim pečatom u kamenu. Iza toga je glavna sala za sastanke, poznata kao "JFK soba". Sa desne strane je manja sala za sastanke i dve zvučno izolovane sobe. Sa leve strane je "stražarski sprat", operativni centar koji radi 24 sata dnevno.

"Soba JFK" ima dugačak drveni sto sa šest kožnih stolica sa svake strane i po jednu na čelu za predsednika. Džinovski ekrani su duž zadnjeg zida, a na predsednikovom kraju sobe nalazi se pečat od metar i po, veći od starog pečata.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike