„Počeo je klimatski slom": Posle najtoplijeg leta u istoriji Ujedinjene nacije izdale dramatično upozorenje

06.09.2023

14:47

0

Naučnici napominju da sagorevanje uglja, nafte i prirodnog gasa za ljudske aktivnosti izaziva sve više temperature širom sveta jer se gasovi staklene bašte akumuliraju u atmosferi i zadržavaju toplotu

„Počeo je klimatski slom": Posle najtoplijeg leta u istoriji Ujedinjene nacije izdale dramatično upozorenje
Toplotni talas - Copyright Profimedia

Šef UN-a Antonio Gutereš rekao je da je „klimatski slom počeo" nakon što je severna hemisfera doživela najtoplije leto u istoriji. Avgust je bio treći mesec zaredom koji je postavio globalni mesečni toplotni rekord.

Ovo leto je bilo najtoplije ikada na severnoj hemisferi, prema podacima Svetske meteorološke organizacije (SMO).

- Naša planeta je upravo pretrpela sezonu vrenja - najtoplije leto u istoriji. Počeo je klimatski slom - rekao je u sredu generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

Naučnici su rekli da sagorevanje uglja, nafte i prirodnog gasa za ljudske aktivnosti izaziva sve više temperature širom sveta jer se gasovi staklene bašte akumuliraju u atmosferi i zadržavaju toplotu. Ove godine je El Ninjo, privremeno zagrevanje delova Tihog okeana koje se javlja prirodnim putem, takođe odigrao ulogu u podizanju globalne temperature.

Šta kažu meteorolozi?

Prošli mesec je bio najtopliji avgust ikada zabeležen modernom opremom, prema SMO i evropskoj klimatskoj službi Kopernikus.

To je bio i drugi najtopliji mesec ikada, a nadmašio ga je samo jul 2023.

Profimedia
 

Avgust je bio za oko 1,5 stepeni Celzijusovih topliji od predindustrijskog proseka, rekli su naučnici.

Taj porast temperature je prag koji je Pariski klimatski sporazum iz 2015. pristao da cilja kao maksimalni prosek za svet. Međutim, dostizanje porasta od 1,5 stepeni za kratak period i dalje ne znači neuspeh u pridržavanju tog cilja.

Prosečna temperatura površine mora takođe je dostigla rekordan nivo u avgustu, kada je izmereno 20,9 stepeni.

Do sada je 2023. druga najtoplija godina u istoriji, iza 2016, prema Kopernikusu, ali bi mogla da bude i najtoplija, jer je septembar do sada imao iznadprosečne temperature u mnogim regionima.

Rastuće globalne temperature donele su toplotne talase, suše, šumske požare i poplave u nekoliko delova Azije, Afrike, Evrope i Severne Amerike u poslednja tri meseca.

Šta su još rekle UN?

Gutereš je krivcu za klimatske promene direktno svalio na ljude.

Profimedia
 

- Naučnici su dugo upozoravali na ono što će naša zavisnost od fosilnih goriva pokrenuti. Naša klima implodira brže nego što možemo da se nosimo s tim, sa ekstremnim vremenskim prilikama koje pogađaju svaki kutak planete - rekao je on.

- Povišene temperature zahtevaju još brže i delotvornije akcije. Lideri sada moraju da traže učinkovitija klimatska rešenja - rekao je Gutereš.

Izveštaj eksperata UN-a trebalo bi da bude objavljen ove nedelje kako bi se ocenio napredak sveta u ispunjavanju cilja od 1,5 C. Izveštaj dolazi uoči samita UN o klimi u Dubaiju koji počinje 30. novembra.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike