Kazahstan spreman da isporuči više uranijuma Evropi: Zbog državnog udara u Nigeru strahuje se da će doći do nestašice

29.08.2023

16:47

0

Niger je prošle godine bio drugi najveći izvoznik sirovog uranijuma u ​​EU posle Kazahstana

Kazahstan spreman da isporuči više uranijuma Evropi: Zbog državnog udara u Nigeru strahuje se da će doći do nestašice
Copyright Profimedia/AFP PHOTO PIERRE VERDY

Kazahstan je spreman da isporuči još uranijuma u ​​Evropu ako to bude bilo potrebno zbog zabrinutosti da će doći do njegove nestašice nakon vojnog udara u Nigeru, rekao je za „Politiko" šef najveće državne nuklearne kompanije u zemlji.

Izvršni direktor Kazatomproma Jeržan Mukanov rekao je da „u ovom trenutku ne vide potražnju“, ali da je njegova firma spremna da poveća izvoz nuklearnog goriva u blok.

Niger je prošle godine bio drugi najveći izvoznik sirovog uranijuma u ​​EU posle Kazahstana, sa oko četvrtinom isporuka. Julski vojni udar izazvao je zabrinutost u vezi sa pristupom uranijumu, iako hunta nije zabranila trgovinu uranijumom sa blokom.

Francuska, bivši kolonizator Nigera i istorijski saveznik, takođe ima poslovne interese u vezi sa nuklearnom industrijom u zemlji, uključujući rudarstvo uranijuma.

Uprkos previranjima u Nigeru, malo je neposredne pretnje za snabdevanje EU jer elektrane često imaju dvogodišnje zalihe.

Državni udar u Nigeru ipak bi mogao da obeshrabri zemlje EU da sankcionišu ruski nuklearni sektor, za šta se zalažu Ukrajina i neke od zemalja bloka.

Profimedia
 

Iako je EU sankcijama pogodila rusku naftu i naftne derivate, nuklearni sektor je pošteđen. Mađarska, Slovačka, Bugarska, Finska i Češka i dalje su zavisne od ruskog nuklearnog goriva uprkos nedavnim naporima nekih da diverzifikuju svoje snabdevanje i nisu bile voljne da sankcionišu Moskvu.

Kazahstan je najveći svetski rudar uranijuma sa 12 odsto udela u ukupnim rezervama i sa više od 40 odsto globalne proizvodnje uranijuma.

Traženje od Kazahstana da poveća izvoz „moglo bi biti rešenje“ ako se snabdevanje iz Nigera smanji, što bi zahtevalo dodatne investicije za povećanje proizvodnje rudarstva, rekao je Fuk-Vin  Ngjuen, stručnjak iz trusta mozgova u Energetskom centru Žak Delors.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike