Francuska jedina ispašta: Niger odustao od proterivanja drugih zapadnih diplomata!

27.08.2023

22:26

0

Nastavlja se drama u ovoj afričkoj državi.

Francuska jedina ispašta: Niger odustao od proterivanja drugih zapadnih diplomata!
Ilustracija - Copyright Profimedia/Balima Boureima / Anadolu Agency/ABACAPRESS.COM

Pobunjenici i pripadnici vojne hunte u Nigeru, zbog straha od međunarodne izolacije, odustali su od proterivanja diplomata drugih zapadnih ambasada. Na kraju "ispašta" samo francuski ambasador, kome je naređeno da do ponedeljka napusti zemlju, preneo je danas francuski radio "RFI".

Ministarstvo spoljnih poslova Nigera nije poslalo već napisana pisma ambasadama Nemačke, SAD, Obale Slonovače i Nigerije, zbog sporova u vrhušci hunte, jer, kako prenosi "TASS", dok istovremeno priznaju potrebu da se ''distanciraju od Francuske, neki od članova hunte pozvali su da se ne prekidaju odnosi sa drugim zapadnim zemljama, jer imaju interese u Nigeru'', a Nigeru su ''potrebni''.

Nacionalni savet Nigera za zaštitu domovine, predvođen generalom Abdurahman Čianijem, 25. avgusta je zahtevao da ambasador Francuske u Nigeru Silven Ite napusti zemlju u roku od 48 sati, a kako prenosi televizijski kanal Al Hadat, francuski diplomata se nije pojavio u Ministarstvu spoljnih poslova koje kontrolišu pobunjenici kada je pozvan i odbio je da se sastane sa predstavnicima pobunjenika.

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova naglasilo je da pobunjenici nemaju pravo da proteraju francuskog ambasadora, jer akreditive ambasadoru izdaju legitimne vlasti Nigera.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike