Italija pred kolapsom: Veze sa Evropom prekinute zbog zatvaranja alpskih tunela

29.08.2023

16:24

0

Tunel Mon Blan, koji je prošle godine koristilo više od 1,7 miliona vozila, trebalo bi da bude zatvoren od 4. septembra na 15 nedelja.

Italija pred kolapsom: Veze sa Evropom prekinute zbog zatvaranja alpskih tunela
Vrh Mon Blan - Copyright Profimedia

Saobraćaj između Francuske i Italije već drugi dan je u prekidu zbog velikog odrona zbog kojih je obustavljen železnički saobraćaj, kao i prolaz kroz tunel Mon Blan, a drumski saobraćaj je otežan.

Tunel Mon Blan, koji je prošle godine koristilo više od 1,7 miliona vozila, trebalo bi da bude zatvoren 4. septembra na 15 nedelja, što može nepovoljno da utiče na italijansku ekonomiju, uključujući turizam i izvoz, preneo je "Rojters".

Pixabay
Alpi

- Zatvaranje će dovesti do situacije koju bih nazvao tragičnom za naš transportni sistem - rekao je šef drumskog lobija Konftrasporto Paolo Uge.

- Mislim da neće biti laka vremena za našu privredu; proizvodićemo robu koja rizikuje da ostane zaglavljena na predvorju - dodao je on.

Navodi se da bi radovi na rekonstrukciji 1,2 kilometra od 11,6 km tunela Mon Blan trebalo da budu nastavljeni sledeće godine po projektovanoj ceni od oko 50 miliona evra, rekao je infrastrukturni operater Geie. Zatvaranje tunela Mon Blan usledilo je nakon privremenog zatvaranja od juče tunela Brener i Frejus, koji povezuju Italiju sa Austrijom, odnosno Francuskom, nakon što su grmljavine izazvale klizišta u susednim zemljama.

Profimedia
 

 

Drumski tunel San Gotardo između Italije i Švajcarske bio je nakratko zatvoren u ponedeljak zbog obilnih padavina, ali je ponovo otvoren u utorak.

Tunel Frejus je zatvoren za kamione i vozove, a Brener za železnički saobraćaj.

Francuski železnički operater SNCF rekao je u ponedeljak da će saobraćaj vozova biti prekinut do daljnjeg između Sen Žan de Morjena i Modana, ali da vozovi između Francuske i Italije i dalje saobraćaju preko Nice ili Švajcarske.

Francuski ministar saobraćaja Kleman Bone rekao je u ponedeljak da će vraćanje u normalu (u tunelu Frejus) trajati nekoliko dana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike