Novi soj korone "Eris" stigao u Mađarsku: Ovo su simptomi

26.08.2023

09:26

0

Trenutno, velika većina infekcija Covid-19 u Mađarskoj se javlja sporadično i nije zabeleženo širenje epidemije širom zemlje

Novi soj korone "Eris" stigao u Mađarsku: Ovo su simptomi
Ilustracija - Copyright Pixabay

Nova varijanta koronavirusa, Eris, identifikovana je u Mađarskoj, saopštio je u petak MTI Nacionalni centar za javno zdravlje i lekove (NNGIK).

Nova varijanta je identifikovana iz laboratorijskih uzoraka ljudskih bolesti. Broj slučajeva povezanih sa SARS-CoV-2 EG.5 (Eris) je poslednjih nedelja pokazao značajan porast širom sveta, a Svetska zdravstvena organizacija je podigla ovu varijantu u kategoriju „varijanti koje zahtevaju pažnju“.

Profimedia
 

NNGIK je naglasio da, kao i druge varijante omikrona, bolest izaziva simptome slične gripu - groznicu, glavobolju, curenje iz nosa, bol u grlu, bolove u mišićima i zglobovima, slabost.

Rizik od ozbiljne bolesti je nizak.

Trenutno, velika većina infekcija Covid-19 u Mađarskoj se javlja sporadično i nije zabeleženo širenje epidemije širom zemlje.

Nova podvarijanta kovida EG.5, popularnija kao eris, zainteresovala je Svetsku zdravstvenu organizaciju jer je primećeno da broj zaraženih u svetu raste velikom brzinom.

Bonus video:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike