Ovo je zatvor u kojem će se predati Donald Tramp! Poznat po svojim lošim uslovima i velikom broju smrtnih slučajeva iza rešetaka! (FOTO)

24.08.2023

13:45

0

Bivši predsednik optužen je ovog meseca za učestvovanje u zaveri radi "nelegalnog menjanja ishoda" glasanja u Džordžiji tokom 2020. godine

Ovo je zatvor u kojem će se predati Donald Tramp! Poznat po svojim lošim uslovima i velikom broju smrtnih slučajeva iza rešetaka! (FOTO)
Copyright Profimedia

Svi pogledi su uprti ka zatvoru u američkoj saveznoj državi Džordžija, gde bi danas trebalo da se preda bivši američki predsednik Donald Tramp zbog krivičnih prijava koje su povezane sa njegovim naporima da poništi rezultate izbora u SAD 2020. godine.

Tramp je najavio da će se predati u četvrtak u zatvoru okruga Fulton, poznatom kao Zatvor Rajs Strit, nakon što su vlasti njemu i 18 suoptuženika dale rok do petka u podne da se prijave.

Bivši predsednik, koji trenutno ubedljivo vodi trku za republikansku predsedničku nominaciju za izbore 2024. godine, zajedno sa svojim suoptuženicima, optužen je ovog meseca za učestvovanje u zaveri radi "nelegalnog menjanja ishoda" glasanja u Džordžiji tokom 2020. godine.

Standardna procedura podrazumeva uzimanje otisaka prstiju od optuženih i fotografisanje pre nego što budu pušteni uz kauciju, koja je već određena za Trampa i iznosi 200.000 dolara.

Tramp, koji je negirao svaku krivicu, do sada nije bio fotografisan tokom svoja tri hapšenja ove godine.

Šerif okruga Fulton, Pat Labat, nedavno je izjavio novinarima da "vaš status nije važan" kada se radi o dolasku u njegov zatvor u Atlanti.

 

"Imamo pripremljene fotografije za vas", izjavio je Labat.

Pre nego što je zatvor okruga Fulton postao poznat zbog Trampovih optužbi za mešanje u izbore, bio je poznat po svojim lošim uslovima, higijeničkim problemima i prisustvu insekata.

Prema Atlanta Journal-Constitution, u zatvoru se trenutno nalazi više od 2.500 zatvorenika, što je dvostruko više od broja za koji je prvobitno bio planiran 1989. godine.

Prošle godine, petnaest zatvorenika je preminulo u zatvoru, a u proteklih pet nedelja zabeležena su četiri smrtna slučaja, prema novinskim izveštajima.

Prošlog meseca, američko Ministarstvo pravde je najavilo istragu uslova u zatvoru nakon što su se pojavile "verodostojne tvrdnje da je preminula osoba bila prekrivena insektima i prljavštinom".

Ministarstvo je takođe ukazalo na izveštaje koji sugerišu da je zatvor bio "strukturno nesiguran", mesto nasilja koje je rezultiralo povredama i čak smrtnim slučajevima, kao i da su policajci bili optuženi za prekomernu upotrebu sile.

"Apsolutno je pravo ljudi u zatvorima da im se obezbedi osnovna zaštita njihovih građanskih prava", izjavio je američki državni tužilac Merik Garland, najavljujući istragu.

"Dalje, pokrenuli smo istragu u vezi sa zatvorom okruga Fulton zbog tvrdnji o nebezbednim i nehigijenskim uslovima života u zatvoru, prekomernoj upotrebi sile i nasilju unutar zatvora, diskriminaciji zatvorenika sa mentalnim problemima i nedostatku odgovarajuće medicinske nege za zatvorenike", dodao je Garland.

On je takođe najavio da će pregled uslova u zatvoru imati za cilj utvrđivanje da li postoje sistemska kršenja federalnog zakona i, ako postoje, kako ih ispraviti. Istraga će takođe razmotriti da li okružni i lokalni šerifski uredi diskriminišu zatvorenike sa mentalnim problemima.

Početkom avgusta, porodica muškarca koji je preminuo u ćeliji punoj insekata na psihijatrijskom odeljenju zatvora postigla je nagodbu sa okrugom Fulton u vezi sa njegovom smrću, prema izjavama njihovih advokata.

Lašon Tompson je preminuo prošlog septembra, tri meseca nakon što je doveden u ustanovu.

Njegova smrt je privukla pažnju javnosti u aprilu kada je jedan od advokata porodice objavio slike njegovog lica i tela prekrivenih insektima.

Nezavisna obdukcija, koju je sproveo Tompsonova porodica i koja je objavljena u maju, utvrdila je da je Tompson "zanemaren do smrti".

AP Photo/Charlie Riedel
 

 

Prethodni izveštaj kancelarije medicinskog istražitelja okruga Fulton nije pronašao očigledne povrede na Tompsonovom telu, ali je zabeležio "ozbiljnu invaziju stenica".

Vrednost nagodbe je navodno četiri miliona dolara.

U izjavi iz avgusta, advokati porodice Tompson su izrazili zadovoljstvo nagodbom, koja, kako se navodi, iznosi ukupno četiri miliona dolara, ali su dodali da "još nismo na kraju puta do potpune pravde".

"Nastavićemo da radimo sa porodicom Tompson - i zajednicom koja ih podržava - kako bismo osigurali da se tragedija poput ove ne ponovi nikada više i da ne odnese još jedan život", izjavili su.

"Doprinos Lašonovog života je bio važan i zajedno možemo zahtevati i podsticati značajne promene u njegovo ime. To će biti nasleđe Lašona Tompsona."

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike