Republikanci se spremaju za prvu predizbornu debatu: Ko su kandidati i zašto neće biti Trampa?

23.08.2023

09:23

0

Autor: N.P.

Da bi mogli da učestvuju u diskusiji, kandidati su morali da ispune nekoliko uslova

Republikanci se spremaju za prvu predizbornu debatu: Ko su kandidati i zašto neće biti Trampa?
Copyright AP Photo

Trka za predsednika SAD se zahuktava i u sredu će se održati prva republikanska debata na kojoj, ipak, neće učestvovati glavni favorit te stranke Donald Tramp.

Najmanje sedam kandidata se dosad kvalifikovalo za debatu Foks njuza, nakon što su ispunili kriterijume Republikanskog nacionalnog komiteta (RNK).

Rasprava će se održati u Milvokiju, u Viskonsinu, u 21 sat po lokalnom vremenu (oko tri sata ujutru po našem vremenu).

Ko se sve kvalifikovao?

Da bi mogli da učestvuju u diskusiji, kandidati su morali da ispune nekoliko uslova RNK-a, uključujući prikupljanje po 40.000 dolara u donacijama.

Kandidati moraju da imaju najmanje jedan odsto podrške na tri različite nacionalne ankete ili dve nacionalne ankete i jednoj sa ranije održanih međuizbora, poput onih u Ajovi. Takođe moraju potpisati zakletvu da će podržati eventualnog predsedničkog kandidata Republikanske stranke. Tramp je odbio da to potpiše.

AP Photo
Tramp je rekao da neće učestvovati na debatama

Najmanje sedam kandidata je najavilo da će učestovati u debati: guverner Floride Ron Desantis, nekadašnja ambasadorka SAD u UN Niki Hejli, nekadašnji guverner Nju Džerzija Kris Kristi, guverner Severne Dakote Dag Burgum, preduzetnik Vivek Ramasvami, senator iz Južne Karoline i nekadašnji potpredsednik SAD Majk Pens.

Gde je Tramp?

Tramp, koji dosledno vodi u anketama, potvrdio je da ne želi da učestvuje u republikanskoj debati.

AP Photo/Charlie Neibergall
Majk Pens

Javnost zna ko sam ja i koliko sam bio uspešan predsednik. Zbog toga neću učestvovati u debatama - poručio je na svojoj društvenoj mreži Truth Social.

Američki mediji su ranije objavili da će bivši predsednik, umesto učešća u debati, dati intervju jednom od najgledanijih američkih voditelja Takeru Karlsonu.

Prema saznanjima "Njujork tajmsa", intervju sa Karlsonom, bivšim voditeljem Foks njuza, trebalo bi da bude prikazan na društvenoj mreži X (Tviter) tokom debate.

AP Photo/Butch Dill, File
Tramp i Ron Desantis

Prema svim istraživanjima javnog mnjenja, Tramp je trenutno ubedljivo najpopularniji potencijalni predsednički kandidat Republikanske stranke.

Da li je bitan ishod?

Istraživanja koje su objavili CBS i YouGov prošle nedelje pokazuju da je Tramp već u dobrom vođstvu, uprkos optužnicama koje se protiv njega podižu.

Ukupno 62 odsto republikanskih glasača, za koje se veruje da će glasati na preliminarnim izbora, izjasnilo se da podržava Trampa.

Međutim, prema određenim analizama, to ne znači da debata neće imati nikakvog uticaja. Ista anketa CBS-a je pokazala da većina potencijalnih glasača, njih 91 odsto, želi da se kandidat fokusira na sebe, a ne da čitava debata samo bruji o Trampu.

AP Photo/Meg Kinnard
Niki Hejli

Ostaje da se vidi da li će neki od kandidata uspeti da privuče pažnju gledalaca, odnosno, glasača.

Debata će biti emitovana na svim Foksovim platformama, uključujući Foks njuz digital, Foks njuz audio i Foks njuz biznis netvork.

Rasprava bi trebalo da traje oko dva sata.

Druga republikanska debata bi trebalo da se održi 27. septembra u Kaliforniji. 
 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike