U srušenom avionu bio i Dmitrij Utkin - jedan od osnivača "Vagnera" i Prigožinova desna ruka!

23.08.2023

20:49

0

Utkin je bio jedan od osnivača "Vagnera"

U srušenom avionu bio i Dmitrij Utkin - jedan od osnivača "Vagnera" i Prigožinova desna ruka!
Copyright Profimedia

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin poginuo je danas nakon što se privatni avion srušio u ruskoj Tverskoj oblasti, saopštila je ruska Federalna agencija za vazdušni saobraćaj.

- Pokrenuta je istraga o padu aviona Embraer, do koga je došlo večeras u Tverskoj oblasti. Prema spisku putnika, među stradalima je i Jevgenij Prigožin - navodi se u saopštenju, prenosi TAS.

Pored Prigožina, poginulo je još devet osoba.

Avion tipa Embraer leteo je iz Moskve za Sankt Peterburg.

 

 

Član Glavnog saveta uprave Zaporoške oblasti Vladimir Rogov rekao je da mu je "Vagner" potvrdio smrt biznismena Jevgenija Prigožina.

- Upravo sam razgovarao sa izvanrednim "muzičarima". Oni potvrđuju smrt Jevgenija Prigožina i Dmitrija Utkina - rekao je Rogov.

Utkin je bio jedan od osnivača "Vagnera".

On je zajedno s Prigožinom, koji nije imao nikakvog vojnog iskustva, osnovao "Vagner".

Prema navodima nekih izvora, ta privatna vojna kompanija zapravo je dobila ime po njegovom kodnom imenu, koje je glasilo "Vagner".  

Ko je bio Dmitrij Utkin?

Utkin, kojeg svi opisuju kao sposobnog vojnika i strogog zapovednika, rođen je u Ukrajini, a vojnu školu završio je u tadašnjem Lenjingradu, sada Sankt Peterburgu. Učestvovao je u oba čečenska rata, a nakon toga je sve do 2013. bio komandant jedinica specijalnih snaga vojske Ruske Federacije. Tada je penzionisan s činom potpukovnika.  

Nakon prelaska u rezervni sastav radio je u Grupi za bezbednost "Moran", a učestvovao je i u ratu u Siriji. Godine 2014, prilikom pripajanja Krima Rusiji, bio je jedan od komandanata.

U maju 2014, zajedno s grupom veterana instruktora, u blizini Rostova na Donu napravio je bazu za obuku boraca i postao komandant jedinice koja je, prema njegovom kodnom imenu, nazvana "Vagner".  

Kao iskusni vojnik nikada se nije isticao u javnosti, te je za to poslužio njegov blizak prijatelj i saradnik Jevgenij Prigožin.

O njihovoj bliskosti, kako navode mediji, govori i to što je u jednom trenutku Utkin imenovan za direktora Prigožinovog holdinga "Konkordija", koja upravlja njegovim restoranima.

Utkin je u decembru 2016. izazvao veliku pažnju javnosti kad se pojavio na prijemu u Kremlju upriličenom povodom Dana heroja otadžbine.

Nakon toga se ruski predsednik Vladimir Putin suočio s kritikama javnosti, koja ga je odmah povezala s grupom "Vagner".

Međutim, kako je Putinov portparol Dmitrij Peskov objasnio, Putin nema nikakve lične veze s Utkinom i "Vagnerom", već je ovaj kao nosilac ordenja za hrabrost bio pozvan na prijem.

Bonus video

24sedam

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike