Šumski požari besne nedaleko od Atine: U vatrenoj stihiji stradao pastir - nagutao se dima kada je otišao da spasi svoje životinje

21.08.2023

17:25

0

Autor: Lj. S.

Kako javlja ERT, povređeno je sedam vatrogasaca

Šumski požari besne nedaleko od Atine: U vatrenoj stihiji stradao pastir - nagutao se dima kada je otišao da spasi svoje životinje
Požari u Grčkoj - Copyright Profimedia

U šumskim požarima u regionu Beotije, u centralnoj Grčkoj, stradao je jedan muškarac, a osam osoba je povređeno, saopštile su grčke službe za vanredne situacije.

Veliki šumski požar izbio je danas severno od Atike, 100 kilometara severno od Atine, a stradao je stari pastir od posledica udisanja dima, kada je otrčao u tor da spase svoje životinje, rekao je portparol vatrogasne službe.

Požar je izbio i na ostrvu Evija, gde se 42 vatrogasca i četiri aviona bore sa plamenom, a požari i dalje besne na severoistoku Grčke u blizini lučkog grada Aleksandrupolisa.

Profimedia
 

Sedam vatrogasaca i jedan dobrovoljac hospitalizovani su sa povredama, desetak naselja je evakuisano tokom vikenda, a organi civilne zaštite pozvali su stanovnike da ostanu u zatvorenim prostorima zbog dima.

Na licu mesta interveniše 56 vatrogasaca uz pomoć četiri aviona, prenosi Figaro i dodaje da je za turiste koji su se nalazili na obližnjoj plaži izdato baveštenje za evakuaciju.

Šumski požari već tri dana bukte u Aleksandropolisu uprkos naporima grčkih vatrogasnih službi, vojske i dobrovoljaca koji su tokom noći nastavili borbu sa vatrenom stihijom.

Profimedia
 

Kako javlja ERT, povređeno je sedam vatrogasaca koji su, nakon ukazane prve pomoći, sada u dobrom stanju.

Nakon što je svanulo, u gašenje požara uključile su se i letelice - četiri aviona i četiri helikoptera, koji gase aktivne požare iz vazduha, prenosi Prototema. Na terenu je 198 vatrogasaca u 26 timova i sa 59 vozila, saopštila je Vatrogasna služba.

Požar na Kitnosu

Profimedia
 

U travnatom području na grčkom ostrvu Kitnos, u blizini plaže Skajlu, danas je izbio požar.

Kopnene i vazdušne snage Vatrogasne jedinice su mobilisane za požar koji je zahvatio površinu sa suvom travom, saopšteno je iz te službe, prenosi portal Prototema.

Kako se navodi, četiri vatrogasca rade sa jednim vozilom, dok su dve letelice podignute i za gašenje vatre iz vazduha, prenosi portal Prototema.

U Ministarstvu za klimatsku krizu i civilnu zaštitu održan je danas hitan međuministarski sastanak kojim je predsedavao ministar Vasilis Kikilijas, o situaciji koju stvaraju veliki požari i ekstremnom riziku od požara koji se predviđa za utorak, prenosi agencija Amna.

Grčka je zatražila da EU aktivira Evropski mehanizam civilne zaštite za pomoć. a Rumunija i Kipar su već poslali 56 vatrogasaca sa 10 vatrogasnih vozila iz Rumunije i dva vatrogasna aviona air tractora sa Kipra, za koje se očekuje da će u Grčku stići uveče.

Bonus video 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike