Vanredno stanje proglašeno u Aleksandrupoliju na severoistoku Grčke: Vetrovi otežavaju gašenje požara

20.08.2023

12:33

0

Kuće više nisu ugrožene

Vanredno stanje proglašeno u Aleksandrupoliju na severoistoku Grčke: Vetrovi otežavaju gašenje požara
Copyright Youtube/OPEN

Zbog velikog požara u blizini Aleksandrupolija, glavnog grada okruga Evros u pokrajini Trakiji na severoistoku Grčke, koji je izbio u subotu u ranim jutarnjim satima i uvećao se zbog jakih vetrova koji duvaju u okolini, vlasti su proglasile vanredno stanje.

U saopštenju vatrogasne službe se navodi da postoje dva glavna fronta vatrene stihije na jugozapadu i jugoistoku, a onaj kod Lutra Traianoupolija najviše zabrinjava.

Kako javlja dopisnik ERT, vetrovi su ponovo olujni u regionu Pefke, što dovodi do toga da se mala žarišta ponovo pretvaraju u veće, aktivne požarne frontove.

Front ovog požara je bio blizu selu Pefka i da je sve oko tog mesta izgorelo.

Gradonačelnik Aleksandrupolija Janis Zambukis rekao je za Katimerini da je situacija danas u izvesnoj meri poboljšana jer kuće više nisu ugrožene.

- U požaru trenutno gore uglavnom šume i oranice, područja u kojima nema naselja. Ono što nas interesuje jeste da se ukloni pretnja po naselja Doriskos i Monastiraki. Sledi sastanak Koordinacionog tela na kome će učestvovati sve instance angažovane u akciju gašenja (opština, region, vatrogasna jedinica, vojska) i razmotrati kako ćemo dalje - naglasio je Zambukis.

Od jutros je, prema izveštaju grčke meteorološke službe, vetar ojačao u odnosu na proteklu noć i očekuje se da će duvati tokom celog dana i dostići jačinu od sedam bofora (između 50 i 61 kilometara na čas).

Sa prvim dnevnim svetlom poletela su četiri aviona i sedam helikoptera i počeli da gase požar.

- Vatra je tokom noći mnogo puta menjala pravac, ali nadam se da će danas biti bolje - rekao je gradonačelnik Aleksandrupolisa.

Snage Vatrogasne službe su pojačane i sada je na terenu ukupno 176 vatrogasaca, od kojih je 28 stiglo iz Atine, plus 10 vojnih pešadijskih jedinica i 48 vatrogasnih vozila.

Pored toga, grčka vojska je kao pomoć u gašenju požara poslala 4 protivpožarna aviona CL-415, jedan avion PZL, 2 grupe od po 20 pripadnika vojske i dve grupe sa po 10 pripadnika grčkih oružanih snaga plus dodatna vatrogasna vozila.

Predstavnik vatrogasne brigade Janis Artofios opisao je požar kao "divlji, težak, jak i agresivan".

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike