Kadirov: Ukrajinske snage trpe velike gubitke u orehovskom pravcu; Danska šalje Kijevu 19 lovaca F-16

20.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Kadirov: Ukrajinske snage trpe velike gubitke u orehovskom pravcu; Danska šalje Kijevu 19 lovaca F-16
Ilustracija - Copyright AP Photo/Libkos/Efrem Lukatsky Profimedia

U toku je 543. dan rata u Ukrajini.

Isporuka švedskih lovaca „gripen“ Ukrajini za sada se razmatra samo teoretski, za to je neophodna politička saglasnost, izjavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

Ruska vojska osujetila je pokušaj Kijeva da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na području Moskve i Moskovske oblasti.

 Ukrajinski dron je pogodio železničku stanicu u Kursku.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

22.08 - Danska šalje Kijevu 19 lovaca F-16

Premijerka Danske Mete Frederiksen izjavila je da će ta zemlja poslati Kijevu 19 lovaca F-16, prenela je agencija Rojters.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, koji je u nedelju doputovao u službenu posetu Danskoj, potvrdio je da su ukrajinski piloti već počeli da se obučavaju u toj zemlji i naveo da je s danskom premijerkom razgovarao o proširenju misije obučavanja.

20.32 - Moskva: Rusija će svim sredstvima odgovoriti na eventualni napad na Belorusiju

Ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov izjavio je da će napad treće strane na Minsk Moskva posmatrati kao napad na Rusiju i da će odgovor podrazumevati sva moguća oružana sredstva.

18.05 - Kadirov: Ukrajinske snage trpe velike gubitke u orehovskom pravcu

Oružane snage Ukrajine trpe velike gubitke u orehovskom pravcu specijalne vojne operacije, borci bataljona „Jug-Ahmat“ na toj deonici fronta su uništili li na desetine jedinica neprijateljske tehnike, saopštio je lider Čečenije Ramzan Кadirov.

Čečenski lider je na Telegram kanalu objavio video s fronta, na kojem je, kako je rekao, zabeležena uništena zapadna tehnika.

16.15 - Šolc: Ne želimo da sukob u Ukrajini preraste u rat NATO-a i Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da Berlin pruža znatnu pomoć Kijevu, ali da ne želi da sukob u Ukrajini preraste u rat NATO-a i Rusije.

15.37 - Kijev planira evakuaciju žitelja Harkovske oblasti

Ukrajinske vlasti planiraju da evakuišu žitelje 68 naselja u Harkovskoj oblasti zbog opasnosti od „invazije“.

Ranije je Oleg Sinegubov, šef vojne administracije Harkovske oblasti, koja je pod kontrolom Kijeva, rekao da je usled napredovanja ruske vojske u tom pravcu iz Kupjanskog regiona od 9. avgusta evakuisano oko 200 ljudi.

15.35 - Zelenski: Holandija će isporučiti Ukrajini 42 lovca F-16

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski naveo je da se na sastanku s premijerom Holandije Markom Ruteom dogovorio da ukrajinskoj armiji budu isporučena 42 američka lovca F-16 četvrte generacije, nakon obuke pilota i inženjera, kao i da će obim tih isporuka u budućnosti biti povećan.

AP Photo/Peter Dejong
Vladimir Zelenski i Mark Rute

14.26 - Sistem PVO oborio je dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

13.41 - Zelenski u poseti Holandiji u cilju jačanja ukrajinske PVO

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski doputovao je danas u Holandiju da bi obezbedio jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane, nekoliko dana nakon što su SAD odobrile moguću isporuku lovaca F-16 iz Holandije i Danske.

Holandija je, zajedno sa Danskom, poslednjih meseci predvodila međunarodne napore da se obuče ukrajinski piloti za lovce F-16 i da im se isporuče avioni kako bi se suprotstavili vazdušnoj nadmoći Rusije.

11.57 - Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva: F-16 je već bio u Ukrajini

Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk izjavio je da su lovci F-16 ranije već sletali na aerodrome u Ukrajini tokom vežbi.

- Avion F-16 je bio u Ukrajini. Sletao je na naše aerodrome. Izvodili smo zajedničke vežbe sa pilotima F-16. U skladu sa tim, imamo iskustvo sa avionom F-16. Mislim da je to od suštinskog značaja - rekao je Oleščuk, prenosi Unian.

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

10.38 - Turska za nastavak Sporazuma o žitu

Turske vlasti i predstavnici UN spremaju predloge za nastavak implementacije sporazuma o žitu, piše list Sabah, pozivajući se na izvore.

Kako navodi list, tehnički pregovori Rusije i Ukrajine o produženju Crnomorske inicijative uskoro bi mogli da se održe u Istanbulu.

10.30 - Pentagon čeka dolazak zime

Pentagon čeka dolazak zime i nada se smanjenju intenziteta ratnih dejstava u Ukrajini kako bi se povećala proizvodnja municije za Oružane snage Ukrajine, piše Vašington post, pozivajući se na izvore u vojnim krugovima i stručnoj javnosti.

- Iako ukrajinska letnja kontraofanziva traje tek par meseci, vojni zvaničnici već gledaju u pravcu zime, kada će možda potencijalno zatišje omogućiti SAD i saveznicima da sustignu i održe proizvodnju - navodi se u tekstu.

Profimedia
 

8.33 - Gubernator: Dron oštetio krov, fasadu i peron železničke stanice u Kursku

Gubernator Kurske oblasti Roman Starovojt izjavio je da su u noćašnjem napadu ukrajinskog drona na železničku stanicu u Kursku oštećeni krov, fasada i jedan peron, a da je evakuisano 50 putnika koji su u trenutka napada bili u zgradi.

Od petoro lakše povređenih od krhotina dvoje je odbilo medicinsku pomoć, a tri osobe su upućene na pregled u bolnicu i već su pušteni kućama, naveo je Starovojt. "Sada su otklonjene glavne posledice noćašnjeg napada ukrajinskog drona na železničku stanicu Kursk. Požar je ugašen u 3.46 ujutru. Oštećeni su krov, fasada, prvi peron", napisao je Starovojt na Telegramu.

Dodao je da ima oštećenja i u čekaonici i pešačkom tunelu i da će saniranje tih oštećenja početi u najskorije vreme, prenosi Interfaks.

7.55 - Generalštab ukrajinske vojske: Ruske snage bezuspešno pokušale da povrate Urožajne

Ruski snage su tokom proteklog dana napravile nekoliko pokušaja ofanzive kod Bahmuta, Marjinka i u oblasti nedavno oslobođenog sela Urožajne na jugu zemlje, saopštio je Generalštab Oružanih snaga Ukrajine.

Navedeno je da su na pravcu Bahmuta ruske trupe bezuspešno pokušale da napadnu severno od Bogdanovke i da su odbrambene snage Ukrajine odbile ruski napad kod grada Marinke, prenosi Unian.

Na pravcu Šahtjorska, ruske snage su bezuspešno pokušale da povrate izgubljene pozicije u oblasti sela Urožajne, koje su nedavno oslobodile Oružane snage Ukrajine, ističe ukrajinski generalštab.

7.35 - Rusija: Sprečen pokušaj napada na Moskvu i Moskovsku oblast

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je noćas osujećen pokušaj Ukrajine da dronom napadne objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti i da nije bilo žrtava niti štete.

"Osujećen je 20. avgusta, oko 4 sata po moskovskom vremenu,  pokušaj kijevskog režima da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte u Moskvi i Moskovskoj oblasti", navedeno je u saopštenju, prenosi agencija RIA Novosti.

Snage PVO otkrile su dron koji je leteo iznad Stupinskog okruga Moskovske oblasti u pravcu Moskve.

Dron je eliminisan sredstvima elektronske borbe, izgubio je kontrolu i srušio se u napušteno područje.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin prethodno je izjavio da je noćas izvršen pokušaj preleta drona ka Moskvi na južnom pravcu, što su sprečile snage PVO.

7.20 - Regionalni načelnik: Dronom napadnut Kursk, pet povređenih

U napadu ukrajinskog drona na železničku stanicu u gradu Kursk lakše je povređeno pet ljudi, saopštio je načelnik Kurske oblasti Roman Starovojt.

Starovojt je na Telegramu napisao da je, prema preliminarnim informacijama, dron pao na krov zgrade železničke stanice, nakon čega je izbio požar. 

Istakao je i da su sve nadležne službe na terenu, prenosi Interfaks.

Kursk je grad na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

7.00 - Ukrajinski borbeni avioni trpe poraz već tokom uzletanja

Komandant Vazduhoplovnih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk izjavio je da ukrajinski avioni trpe poraz odmah po uzletanju s aerodroma.

- Mi još i ne uspemo da uzletimo s aerodroma, a naš avion je u zoni za obaranje. Naši avioni su svaki dan pod udarom. Napadi idu kako s kopna, tako i iz vazduha -rekao je Oleščuk za televizijski kanal „Rada“.

6.50 - Američki mediji: Lovci F-16 neće biti spas za Kijev

AP Photo/Mindaugas Kulbis
 

Ukrajinska kontraofanziva nije uspela da probije zid ruske odbrane, a buduće isporuke američkih lovaca F-16 Kijevu neće biti „srebrni metak“, jer su za njihov maksimalni učinak neophodne godine obuke, prenosi televizijski kanal CNBC.

Televizijski kanal navodi da, bez obzira na tenkove, artiljeriju i drugo oružje koje je Kijevu isporučio Zapad, ukrajinska vojska nije uspela da pokaže značajan napredak, zbog čega se javlja pitanje „šta im još treba“.

- Ovde u SAD želimo rezultate juče, ali to jednostavno tako ne ide, kada se suprotstavljate vojnoj sili kakva su Rusi - prenosi list izjavu starijeg direktora Centra za vojnu i političku silu pri Fondu za zaštitu demokratije u Vašingtonu Bredlija Boumana.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike