Rusko MO: Ukrajinci napali vojni aerodrom na teritoriji Rusije; Medvedev: Poraz Zapada u ukrajinskom pravcu neizbežan

19.08.2023

07:00

0

Pratite dešavanja u Ukrajini uz portal 24sedam

Rusko MO: Ukrajinci napali vojni aerodrom na teritoriji Rusije; Medvedev: Poraz Zapada u ukrajinskom pravcu neizbežan
Ilustracija - Copyright Pixabay AP Photo/LIBKOS/Efrem Lukatsky

U toku je 542. dan rata u Ukrajini.

Ukrajinska vojska trpi velike gubitke, posebno u zaporoškom pravcu.

Ruske raketne snage uništile su uporište ukrajinske PVO u Кramatorsku.

Najvažnije činjenice

- Napadi dronovima na Moskvu

- Još jedna eksplozija na Krimskom mostu, poginuo bračni par 

- Evgenije Prigožin pokušao da pokrene pobunu, ali je prebačen u Belorusiju

- Uništena HE Kahovka na jugu Ukrajine

- Rusi osvojili Bahmut

- Pokušan atentat dronovima na Vladimira Putina

- Kina predložila mirovni sporazum, SAD odbile

- Nemačka šalje tenkove "leopard", a SAD "abramse"

- Evropska unija uvela deset paketa sankcija Rusiji

- Posle referenduma u LNR, DNR, Hersonu i delovima Zaporoške oblasti, ta područja su pripojena Rusiji posebnim ukazom Vladimira Putina. Zapad nije priznao referendume

- Putin uveo ratno stanje u te četiri oblasti, Rusi se početkom novembra 2022. povukli iz Hersona

- Ukrajinski projektil u novembru 2022. pao u Poljsku, poginule dve osobe

- Sabotaža gasovoda Severni tok i Severni tok 2 u Baltičkom moru u septembru 2022, napad dronovima na ruske brodove u Sevastopolju

- Eksplozija na Krimskom mostu. Posle napada na Krimski most usledio veliki udar ruske vojske na Kijev i druge gradove

- Šef kancelarije generalnog sekretara NATO-a Stijan Jensen smatra da bi Ukrajina mogla da dobije članstvo u alijansi u zamenu za ustupanje dela svoje teritorije Rusiji, piše norveški list VG.

19.28 - Medvedev: Zapad vodi tuđi rat u Ukrajini, njegov poraz je neizbežan

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev napisao je na svom Telegram-kanalu da je poraz Zapada u ukrajinskom pravcu neizbežan, jer je to za Zapad tuđi rat, u kojem ginu neki njima strani ljudi.

17.30 - Švedska za sada neće isporučivati svoje lovce Кijevu

Isporuka švedskih lovaca „Gripen“ Ukrajini za sada se razmatra samo teoretski, za to je neophodna politička saglasnost, izjavio je portparol ukrajinskog predsednika Sergej Nikiforov.

15.30 - Ruska PVO otkrila je i uništila ukrajinski dron

Ruska PVO otkrila je i uništila ukrajinski dron iznad teritorije Belgorodske oblasti. Nije bilo ni povređenih ni štete, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

14.20 - Ruska vojska osujetila je pokušaj Kijeva da izvrši teroristički napad bespilotnom letelicom na objekte na području Moskve i Moskovske oblasti

Ovu informaciju saopštilo je Rusko Ministarstvo odbrane.

Dron je uništen sredstvima radio-elektronske borbe u Podmoskovlju. Oboren je u nenaseljenoj oblasti u blizini mesta Putilkovo

13.23 - Šef Službe bezbednosti Ukrajine sve priznao: "Mi smo napali Krimski most" - Otkrio sve detalje operacije

12.57 - Rusko MO: Ukrajinci napali vojni aerodrom na teritoriji Rusije

Ukrajinska vojska je u subotu oko 10.00 sati po moskovskom vremenu napala vojni aerodrom u Novgorodskoj oblasti pomoću bespilotne letelice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

- Bespilotna letelica je otkrivena osmatranjem pogođena je streljačkim oružjem. Usled terorističkog napada na teritoriju aerodroma izbio je požar na stajanki aviona - navode iz ruskog ministarstva.

Prema ruskom Ministarstvu odbrane, vatrogasne ekipe su brzo ugasile požar.

Jedna letelica je oštećena, a žrtava nije bilo.

12.06 - Napad na Černigov

Ruske snage izvele su raketni napad na ukrajinski Černigov, na lokaciji gde su se nalazili stručnjaci za dronove i to komandni punkt. Skrovište je bilo pod okriljem lokalnog festivala, rekao je za Sputnjik izvor upoznat sa situacijom.

11.53 - Žestoke borbe na Dnjepru

Odeljenja grupacije Dnjepar porazili su odred Oružanih snaga Ukrajine od oko 150 ljudi, koji je pokušao da se učvrsti na levoj obali reke Dnjepar, tvrde iz Ministarstva odbrane Ruske Federacije.

11.25 - Zelenski u poseti Švedskoj

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski boravi danas u poseti Švedskoj, a najavio je da će se sastati sa premijerom Ulfom Kristersonom, kraljevskom porodicom i drugim zvaničnicima, kako bi im zahvalio na podršci Ukrajini u borbi protiv ruske invazije.

Zelenski je na Telegramu, najavljujući svoju posetu, napisao da će glavna tema razgovora biti razvoj bilateralne saradnje, posebno u odbrambenoj industriji, evropska integracija Ukrajine i zajednička bezbednost evroatlantskog regiona, prenosi Rojters.

AP Photo/Francisco Seco
 

10.35 - Ukrajina: Rusija lansirala 17 dronova, oboreno 15

Rusija je tokom noći lansirala 17 dronova u pokušaju da napadne regione u severnoj, centralnoj i zapadnoj Ukrajini, a ukrajinska PVO oborila je 15 bespilotnih letelica, saopštile su danas ukrajinske vazduhoplovne snage. 

U saopštenju se navodi da je Rusija lansirala bespilotne letelice iranske proizvodnje "šahid".

09.07 - Bajden: Posledice rata u Ukrajini osećaju se daleko izvan Evrope

Američki predsednik Džo Bajden izjavio je da se posledice rata u Ukrajini osećaju daleko izvan Evrope, kao i da se zbog toga Japan uključio u pružanje pomoći Kijevu.

- Japan je pokazao snažno liderstvo i doprineo značajnoj količini finansijske i humanitarne pomoći Ukrajini, kao i nesmrtonosne vojne opreme - rekao je Bajden odgovarajući na pitanje novinara nakon trilateralnog samita sa japanskim premijerom Fumijom Kišidom i južnokorejskim predsednikom Jun Suk Jeolom, prenosi CNN.

08.27 - Putin održao sastanak sa generalima

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je sastanak u štabu grupe trupa koje ratuju u Ukrajini u Rostovu na Donu.

Ovo je saopšteno novinarima u pres-službi šefa države.

- Predsednik je saslušao izveštaje načelnika Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije Valerija Gerasimova, komandanta oblasti i drugih visokih oficira grupe - saopštio je Kremlj.

Detalji sastanka nisu precizirani.

07.33 - MO Rusije: PVO presrela raketu S-200 kojom je Ukrajina pokušala na napadne Krim

Ukrajina je tokom noći pokušala da napadne Krim raketom zemlja-vazduh S-200, a ruske protivvazdušne snage otkrile su i presrele raketu, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Rusije. Ministarstvo je navelo da nema žrtava ni štete, prenosi TASS.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je ranije da su ukrajinske snage 12. avgusta dva puta pokušale da napadnu Krimski most raketama zemlja-vazduh S-200, koje su otkrili i presreli ruski sistemi PVO.

7.00 - Ruske snage probijaju odbranu VSU

Tanjug/AP Photo
 

U okolini Sinkovke, pripadnici grupe Zapad Oružanih snaga Rusije nastavljaju da potiskuju ukrajinske formacije iz sela.

Kao rezultat napada sa istočne strane, Oružane snage RF su zauzele dva uporišta.

Uprkos naletu ruske vojske, ukrajinske formacije povremeno pokušavaju da izvrše kontranapad. Jedan od jurišnih odreda 67. brigade Oružanih snaga Ukrajine imao je neuspešan desant južno od Olšana. Napad je odbijen, a grupa je poražena.

6.50 - Zelenski: Pripremamo velike stvari za Ukrajinu

AP Photo/Francisco Seco
Vladimir Zelenski 

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je danas da vlasti Ukrajine pripremaju velike stvari za tu zemlju koje će, kako je naveo, osnažiti državu i njene ratnike.

- To je glavni zadatak. Oružje za naše ratnike. Nove prilike za našu odbranu. Novi paketi podrške od naših partnera - rekao je Zelenski u večernjem video-obraćanju objavljenom na sajtu predsedništva.

Dodao je da ukrajinske vlasti čine sve da pre Dana nezavisnosti, 24. avgusta, mogu da kažu da je napravljen još jedan korak ka krugu najjačih država sveta.

- Naš tim trenutno radi posebno intenzivno. Čućete nove vesti o Ukrajini. Pripremamo ih sa susedima u Evropskoj uniji i onim regionima Evrope gde saradnja sa državama nije bila dovoljna - naveo je ukrajinski predsednik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike